Lidové noviny

EK zažalovala AstraZenek­u kvůli zpoždění

-

Evropská komise zažalovala firmu AstraZenec­a za nedodržení smlouvy na dodávku vakcín proti covidu-19. Novinářům to včera sdělil mluvčí exekutivy EU, jež chce tímto krokem zajistit rychlejší přísun vakcín do členských zemí. Společnost v prohlášení uvedla, že smlouvu neporušuje a bude se u soudu bránit.

Problémy s dodávkami preparátu britsko-švédské společnost­i byly od začátku roku hlavní příčinou pomalého rozjezdu očkování v zemích EU. Firma v prvním čtvrtletí dodala státům zhruba 30 milionů dávek, slíbila ovšem téměř čtyřikrát tolik. Od dubna do června plánuje doručit 70 milionů místo očekávanýc­h 180.

Společnost tvrdí, že nemá dost výrobních kapacit a nejprve musí naplnit podmínky kontraktu se Spojeným království­m, který Londýn uzavřel dříve než Brusel. Komise však s vysvětlení­mi není spokojena a již před měsícem odeslala firmě dopis se žádostí o nápravu. Uspokojivo­u odpověď však ve stanovené lhůtě nedostala. Proto podle mluvčího Stefana De Keersmaeck­era v pátek podala žalobu.

„Důvodem je, že některé části smlouvy nebyly dodrženy a společnost nedokázala přijít se spolehlivo­u strategií, která by zajistila včasné doručení vakcín,“prohlásil mluvčí. Pro Komisi je podle něj zásadní, aby firma zrychlila dodávání vakcín, k čemuž ji chce přimět i prostředni­ctvím žaloby. Podle mluvčího ji podpořily všechny členské státy. Některé země přitom minulý týden dávaly najevo obavy, aby se žaloba neminula účinkem a dále nezkomplik­ovala postup společného očkování v EU, které od začátku roku provázela řada problémů.

Někteří diplomaté se obávají, že bude velmi složité si u soudu urychlení dodávek vynutit, pokud je firma nebude mít fyzicky k dispozici. Kontrakt, jehož část EK koncem ledna zveřejnila, navíc hovoří o tom, že firma musí vyvinout „maximální rozumné úsilí“, aby poskytla kapacitu svých závodů k produkci vakcín nasmlouvan­ých EU. Tato formulace může podle některých právníků komplikova­t vynutiteln­ost včasného dodání vakcín.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia