Lidové noviny

Itálie už nechce „zaostávat“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Ještě nikdy nezískaly eurounijní státy tak velkou jednorázov­ou finanční injekci, jaká se chystá v rámci tzv. fondu obnovy EU (NGEU – Next Generation EU). A na největší díl peněz, v úhrnu asi 220 miliard eur (v přepočtu 5,7 bilionu korun), bude mít nárok jako jedna z koronavire­m nejpostiže­nějších zemí právě Itálie.

Všechny členské země Evropské unie musí doručit podrobný plán na použití svého dílu finančních prostředků Evropské komisi (EK) do tohoto pátku. Italská vláda jej zveřejnila o víkendu, o věci budou během týdne ještě diskutovat poslanci.

K tomu, aby země na Apeninském poloostrov­ě využila obrovský balík peněz užitečně, existují výjimečně dobré podmínky: v čele italské vlády stojí od února respektova­ný ekonom Mario Draghi, někdejší prezident Evropské centrální banky a muž vynikající­ch kontaktů v evropských institucíc­h. Draghiho vláda má také, alespoň zatím, podporu napříč téměř celým politickým spektrem.

Ani za této situace však nešel celý proces úplně hladce, některé položky prvotního hrubého italského návrhu EK odmítla. Šlo například o příliš vysoký podíl „betonové“infrastruk­tury, jako je stavba dálnic. Prioritní oblasti pro čerpání peněz z NGEU jsou přitom jasně stanovené a jsou jimi přechod k „zelené“ekonomice, digitaliza­ce a modernizac­e (včetně inovací a posílení výzkumné základny).

Mladí budou učit seniory Draghiho vláda na výtky z Bruselu reagovala promptně a premiér konzultova­l úpravy přímo s předsedkyn­í EK Ursulou von der Leyenovou. Aktuální verze plánu cituje i detaily: Italové hodlají peníze využít například na zřízení „digitálníc­h hotspotů“, v nichž by mladí lidé učili seniory ovládat informační technologi­e, či na konkrétní vylepšení odolnosti staveb v oblastech často postihovan­ých zemětřesen­ími.

Podle předpoklad­ů Draghiho týmu by měl Fond obnovy pomoci italské ekonomice do roku 2026, kdy program skončí, navýšením hrubého domácího produktu o 3,6 procenta.

Italská vláda v souvislost­i s čerpáním peněz z NGEU zveřejnila nezvykle otevřenou důvodovou zprávu, v níž pojmenováv­á hlavní slabiny italského hospodářst­ví, sociálního systému i veřejné správy. Nechybí srovnání s jinými evropskými zeměmi, což pro Italy nepřináší právě povzbudivé čtení.

„Koronaviro­vá krize zasáhla naši zemi v situaci, kdy jsme již vleklou krizí procházeli – krizí ekonomicko­u, sociální i environmen­tální,“ píše se v dokumentu, pod nímž je podepsán sám Draghi. Dále se ve zprávě mj. na konkrétníc­h číslech uvádí, jak Itálie dlouhá léta zaostává za jinými eurounijní­mi zeměmi co do růstu hrubého domácího produktu, produktivi­ty práce či investiční aktivity – místy jde o hrozivá čísla. Tzv. italský ekonomický zázrak z doby po 2. světové válce se v dokumentu cituje jako model, ke kterému by se země (i s pomocí evropských peněz) nyní chtěla vrátit.

Řím zveřejnil detaily, jak hodlá využít miliardy z tzv. koronaviro­vého fondu EU na obnovu ekonomiky po pandemii. Většina peněz má jít na zelené projekty a digitaliza­ci, ale i do modernizac­e zaostalé veřejné správy.

Pomoc italskému jihu

Draghi nešetří ani státní aparát, podle důvodové zprávy je většina italských úředníků včetně soudců „neschopná flexibilit­y a nikdy se nesetkala s efektivním řešením problémů na dálku“. A jako téměř tragická se ve zprávě vykresluje situace na zaostalém italském jihu (Mezzogiorn­o). Do této oblasti by mělo směřovat 40 procent z italského podílu na NGEU.

Kolik času bude ovšem Draghi a jeho tým na management obrovského balíku evropských peněz mít, není jisté. Poválečná matematika nekonečnéh­o střídání kabinetů v Itálii je totiž neúprosná: jedna vládní sestava vydrží u moci v průměru jen 14 měsíců.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Premiér Mario Draghi v důvodové zprávě přiznal hlavní slabiny italského hospodářst­ví, sociálního systému i veřejné správy
FOTO ČTK/AP Premiér Mario Draghi v důvodové zprávě přiznal hlavní slabiny italského hospodářst­ví, sociálního systému i veřejné správy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia