Lidové noviny

Skromný vrchol utrápené sezony

Oscaři za rok 2020

- MARCEL KABÁT

Na největší překvapení letošních Oscarů je pasováno vítězství Anthonyho Hopkinse v kategorii nejlepší herec v hlavní roli. Roli favorita potvrdil snímek Země nomádů.

Často bývá favoritem výročních cen ten film, který má nejvíce nominací. Tím byl letos snímek Davida Finchera Mank, ale jeho skutečné šance nikdo nepřeceňov­al. Mank také získal jen dvě sošky. Jakkoli mohou vypadat jako ceny útěchy, ve skutečnost­i opravdu vyjadřují výrazné kvality tohoto filmu pohroužené­ho do atmosféry Hollywoodu 30. let – jeho výprava a kamera jsou excelentní. O to je paradoxněj­ší, že snímek z nabídky Netflixu nebylo možné vidět na plátně – a situace by nebyla o mnoho lepší ani bez pandemie.

Jinak ovšem koronaviro­vá katastrofa poznamenal­a uplynulou sezonu velmi drasticky. Samotné Oscary byly o dva měsíce odloženy, některé ambiciózní filmy (jako třeba Duna Denise Villeneuva) odsunuly premiéru až na lepší časy v budoucnu a ani velkou část filmů uvedených nějakým způsobem do distribuce mnozí diváci zatím vůbec neměli šanci vidět – v kině ani online.

Vítězný film Země nomádů měl relativní štěstí, uveden byl na loňském offline festivalu v Benátkách a už tam si získal srdce porotců. Americká filmová akademie si díky němu teď mohla připsat tolik potřebné body za diverzitu – ve filmu sice vystupují samé bílé postavy, to ovšem vyvažuje důraz na ženský úděl a také fakt, že snímek natočila režisérka Chloé Zhaová původem z Číny. V kategorii nejlepší režie zvítězila jako teprve druhá žena v historii. Celkově se

Akademie mohla pochlubit informací, že letos 15 žen získalo rekordních 17 Oscarů.

Za předem téměř jasný další příspěvek k diverzitě se považovalo vítězsví Chadwicka Bosemana v kategorii nejlepší herec, také vzhledem k tragické skutečnost­i, že herec loni ve 43 letech zemřel. Překvapivý verdikt Akademie ovšem přiřkl vítězství (zasloužené, jako by bylo i to Bosemanovo) nejnemilov­anějšímu typu současného liberálníh­o diskursu, „starému bílému muži“. Je-li tím mužem Sir Anthony Hopkins a hraje-li tak skvěle jako ve filmu The Father o nejisté realitě člověka pohlcované­ho demencí, pak lze ovšem evidentně učinit výjimku.

Samotný ceremoniál proběhl skromně: vyhlašován­í většiny kategorií se uskutečnil­o v losangeles­ké vlakové stanici Union Station před redukovaný­m počtem naočkovaný­ch nebo testovanýc­h hostů. Ceremoniál začal bez tradičního úvodního monologu a chyběla pochopitel­ně i obvyklá hudební a taneční čísla.

Nejlepší film: Země nomádů Režie: Chloé Zhaová – Země nomádů

Herec v hlavní roli: Anthony Hopkins – The Father

Herečka v hlavní roli: Frances McDormando­vá – Země nomádů

Herec ve vedlejší roli: Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah

Herečka ve vedlejší roli: Jun Ju-čung – Minari

Zahraniční celovečern­í film: Chlast – Dánsko, režie Thomas Vinterberg

Nejlepší animovaný film: Duše – režie Pete Docter

Celovečern­í dokument: Moje učitelka chobotnice – režie Pippa Ehrlichová a James Reed

Kamera: Erik Messerschm­idt – Mank

Původní scénář: Emerald Fennellová – Nadějná mladá žena

Scénář podle předlohy: Christophe­r Hampton a Florian Zeller – The Father

Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross a Jon Batiste – Duše

Výprava a dekorace:

Donald Graham Burt a Jan Pascale – Mank

Kostýmy: Ann Rothová – Ma Rainey – matka blues

Střih: Mikkel E. G. Nielsen – Sound of Metal

Zvuk: Nicolas Becker, Jaime Baksht, Michelle Couttolenc­ová, Carlos Cortés a Phillip Bladh – Sound of Metal

Vizuální efekty: Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley a Scott Fisher – Tenet

 ?? FOTO REUTERS ?? Nejlepší herec se připojil na dálku. Cinema & Cafe v New Yorku.
Anthony Hopkins se oscarového ceremoniál­u osobně nezúčastni­l. Takto vypadal jeho online vstup, když jej sledovali diváci Stuart
FOTO REUTERS Nejlepší herec se připojil na dálku. Cinema & Cafe v New Yorku. Anthony Hopkins se oscarového ceremoniál­u osobně nezúčastni­l. Takto vypadal jeho online vstup, když jej sledovali diváci Stuart

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia