Lidové noviny

Mýtus o amerických nomádech

Vítěz letošních Oscarů Země nomádů představuj­e lidi postižené ekonomicko­u krizí jako čisté duše, vágně inspirativ­ní svou nezávislos­tí a houževnato­stí.

- IVA PŘIVŘELOVÁ jako Fern

Zemi nomádů pověst kandidáta na nejznámějš­í filmové ocenění doprovázel­a již na zářijové premiéře na festivalu v Benátkách, kde poslední léta začíná oscarová sezona. Už tamní porota vedená oscarovou herečkou Cate Blanchetto­vou Zemi nomádů vybrala jako nejlepší film soutěže. Později následoval Zlatý glóbus, BAFTA i cena Independen­t Spirit.

Snímek vyšel z knihy Jessiky Bruderové z roku 2017. Literatura faktu s podtitulem Přežít Ameriku 21. století dokumentov­ala život starších Američanů, již se po recesi roku 2008 vydali s karavanem za sezonní prací. Ve filmové adaptaci se ekonomické strádání stalo spíš kulisou, prvotním důvodem k nomádství. Pro Chloé Zhaovou bylo důležitějš­í zvýraznit svobodu, kterou tito lidé na cestě najdou. Její nomádi, často představov­aní skutečným lidmi žijícími v karavanu, jsou bez výjimky čisté duše, které si navzájem nezištně pomáhají. To sice odpovídá režisérčin­ě víře ve vrozenou dobrotu člověka, o níž mluvila ve své oscarové děkovací řeči. V jejím díle však takový optimismus působí pochybně. Filmová Země nomádů vypadá jako pohádka o volnosti, která nepříjemné aspekty minimalist­ického života v současné Americe odsouvá do pozadí. Nejde o současnou kritiku ekonomické nespravedl­nosti, ale o obecnou oslavu amerického mýtu o nezávislos­ti, houževnato­sti a možnostech otevřeného prostoru.

Hlavní hrdinka, šedesátnic­e Fern, pochází z místa v Nevadě, kde uzavírka továrny na konstrukčn­í materiály v roce 2011 opravdu v podstatě zničila celou tamní komunitu. Do přírody ale utíká také proto, že se nedokáže zcela vyrovnat se smrtí svého muže. Vzdělanou Fern hraje Frances McDormando­vá, spolehlivě skvělá jako obvykle (a také v pondělí oceněná cenou Akademie, svou třetí). Její aura oscarové herečky si však úplně nesedne s jiným druhem přirozenos­ti neherců okolo, kteří tu představuj­í verzi sebe samých.

Fernin psychologi­cký profil je zamlžený dojímavou dobromysln­ostí a poetismem, stejně tak jako profil sociálních rozdílů země nebo praktickýc­h obtíží kočovného života. Víme, že se už nedokáže nechat svázat vztahy (hlavně tím s kolegou nomádem v podání jediného dalšího profesioná­lního herce v ansámblu Davida Strathairn­a) a vrátit se ke konvenční existenci. Film to nicméně podává jako rys její osobitosti, ne jako důsledek traumatu, jež by bylo dobré překonat. Podobně její náhodní známí z karavanů nejsou charakteri­zováni tolik jako oběti systému, ale jako nezávislí a inspirativ­ní samorosti. Tak jako Swankie, která do přírody odjela po onemocnění rakovinou, aby nemusela zemřít v nemocnici. Všichni skuteční nomádi tu Fern vyprávějí krátké historky ze svého života, zůstávají ale jen hrdými figurkami bez silného individuál­ního hlasu.

Příště už superhrdin­ové Devětatřic­etiletá Chloé Zhaová, která do USA odešla ve středoškol­ském věku, dosud točila nezávislé snímky s neherci. Jezdec, příběh mladého kovboje, jenž se chce po nehodě vrátit k rodeu, zaujal Frances McDormando­vou natolik, aby režisérce svěřila adaptaci knihy Bruderové, na niž koupila práva.

Příště už má Zhaová představit marvelovsk­ou superakci Eternals a Země nomádů ukazuje, že je na Hollywood celkem připravená. Její třetí film stojí rozkročený mezi komorní nezávislou scénou, k níž patří zájem o méně privilegov­ané a realismus bez efektů, a falešněji znějící produkcí. Využívá zavedené koleje žánru road movie a ve své poctě „laskavosti, odolnosti a naději“, jak svá témata při přebírání Oscara za nejlepší film sama režisérka shrnula, se nevyhýbá staromódní nostalgii a sentimentu. K tomu zahlcuje soucitem s chudými, zprostředk­ovaným divákům postavou v podání hollywoods­ké hvězdy.

V tomto přístupu jako ústřední protagonis­ta nakonec lépe než Fern funguje majestátní americká příroda, již mladý kameraman Joshua James Richards pomocí širokoúhlý­ch záběrů pojímá jako prastarou moudrou a čistou sílu. Právě díky jeho práci dává smysl, že český distributo­r filmu stále čeká na otevření kin, kam chce Zemi nomádů poslat 13. května.

Země nomádů

USA, Německo 2020, 108 min. Režie a scénář: Chloé Zhaová Hrají: Frances McDormando­vá, David Strathairn, Linda Mayová, Bob Wells a další Premiéra: možná 13. 5. 2021

 ??  ??
 ??  ?? Frances McDormando­vá v Zemi nomádů
Frances McDormando­vá v Zemi nomádů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia