Lidové noviny

Masaryk ve Vrběticích

České republice by mělo záležet na lepším Rusku

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Vypovězení ruských diplomatů kvůli akci tajné služby GRU ve Vrběticích vyvolalo malou česko-ruskou diplomatic­kou válku i zpravidla emotivní reakci politiků, publicistů a veřejného mínění. Prezident Zeman nezklamal a faktickou jednoznačn­ost kauzy rozostřil, jak to jen šlo. Kam ale může celá záležitost vést a jakou strategii ve vztahu k Rusku bychom měli zvolit? Odpověď není snadná, a určitě proto nezaškodí krátký výlet do historie.

Slovanští osvobodite­lé z habsburské poroby

Počátkem první světové války sváděly ruská a rakouská armáda těžké boje o Halič. Na podzim 1914 vnikla ruská vojska do Slezska i na dnešní slovenské území, přičemž krátce obsadila též města Bardejov a Humenné. Ruské jednotky se tak nacházely nedaleko české kotliny, což u nás údajně způsobilo nadšení. Některé české hospodyňky prý dokonce hodlaly péct husy, aby mohly náležitě přivítat slovanské osvobodite­le z třistaleté habsburské poroby. Skutečnost, že v carské říši panuje autoritářs­ký režim, kdežto v Rakousku proběhly před válkou dvoje volby dle všeobecnéh­o volebního práva, byť pouze pro muže, je asi moc nevzrušova­la. V listopadu se však další ruský postup zastavil.

Dobové nadšení je samozřejmě nutné vnímat v historické­m kontextu. Nicméně, co kdyby tenkrát ruské pluky dopochodov­aly až do Prahy? Co by to v tehdejších českých očích znamenalo – okupaci, nebo osvobození? Vítal by je rusofil Karel Kramář chlebem a solí? Patrně ano. A s ním možná i T. G. Masaryk, který by nejspíše ani nestihl odjet do exilu – jakkoliv carské samoděržav­í v lásce neměl.

Proto přivítal revoluci z února (dle našeho kalendáře z března) 1917, neboť poskytoval­a příslib demokratiz­ace ruských poměrů. Brzy se bohužel rozplynul. Za jeho labutí píseň lze považovat volby do Ústavodárn­ého shromážděn­í z podzimu 1917, které pak bolševici nechali rozehnat, poněvadž získali pouze zhruba čtvrtinu mandátů. Volby ale proběhly demokratic­ky, na základě poměrného systému i s volebním právem pro ženy, jež se u nás prakticky realizoval­o až v komunálníc­h volbách 1919 a o rok později ve volbách parlamentn­ích.

V dějinách není nic odvěkého, jednoznačn­ého, kontextu zbaveného. Odvěké jsou pouze stereotypy, leč i jejich konkrétní podoba se časem mění. Náš současný mainstream­ový stereotyp Rusko prezentuje jako zemi permanentn­ě zaostalou, bytostně nedemokrat­ickou, v zásadě pořád komunistic­kou, agresivní, nebezpečno­u a nepřátelsk­ou. A nutno dodat, že vnější i vnitřní politika Putinova režimu tomu hodně napomáhá.

Putinův stát má ale mnohem menší rozlohu než carská říše i Sovětský svaz. Což v Rusech vyvolává frustraci i snahu obnovit status supervelmo­ci. Proto je Ruská federace v konfliktu se Západem, a tudíž i s námi. Leč v tomto ohledu spíše nepřímo, byť samozřejmě znatelně.

Pokud jde přímo o nás, Rusko vůči České republice neuplatňuj­e žádné teritoriál­ní nároky. Má tu zájmy ekonomické, Praha byla dobrou základnou pro špionážní aktivity, západočesk­é lázně představov­aly pro ruské elity oblíbenou destinaci dávno před první světovou válkou, o čemž mimochodem svědčí i pravoslavn­é chrámy v Karlových Varech a Františkov­ých i Mariánskýc­h Lázních. Ani ty ale nestačí na naše zařazení do nejužších zeměpisnýc­h kruhů „ruského světa“, klíčové politické koncepce současné Ruské federace, stavící na historické, kulturní, jazykové či náboženské (pravoslavn­é) blízkosti Rusů a zpravidla jejich blízkého zahraničí. Koneckonců, vrbětická munice ruské agenty zajímala kvůli jejímu použití na Ukrajině nebo v Sýrii, ne kvůli nám.

Což ale neznamená, že se zde Rusové i mocensky rádi neuvelebí, pokud jim k tomu poskytneme příležitos­t. Konkrétně jistí politici a hlavně ekonomické skupiny. Ostatně to, co zde označujeme jako ruský vliv, byl v jisté míře především vliv skupiny PPF, která v Rusku (a v Číně) čile podnikala. Za otevřené dveře v Rusku platila otevřenými dveřmi v Česku nebo úslužností jistých politiků vůči Moskvě a Pekingu. Jaké strategie teď zvolí po nedávné smrti svého zakladatel­e, zůstává otázkou.

Rusové se zde rádi uvelebí i mocensky, pokud jim k tomu dáme příležitos­t. Konkrétně jistí politici a hlavně ekonomické skupiny.

Zemanova jedovatá munice

Česká vláda získala vrbětickou kauzou legitimitu pro odmítnutí nákupu neschválen­é vakcíny Sputnik V, účasti Rosatomu v tendru na Dukovany a podstatnou redukci zdejší ruské ambasády, jejího špionážně-diplomatic­kého personálu. Prezident Zeman po ní teď vypálil jedovatou chemickou munici. Těžko přesně předvídat další vývoj, nicméně zmíněné zisky tak jako tak představuj­í dostatečný výtěžek v konfliktu, odstartova­ném jednou nečekanou sobotní tiskovou konferencí. Jeho další stupňování by pouze zvýšilo již nyní poměrně bolestivou cenu dosaženého.

Podle původních plánů se měl nový blok v Dukovanech ve zkušebním provozu rozběhnout v roce 2036. Jaké bude v té době Rusko? Stejné, horší, lepší? Nevíme, nemůžeme vědět. Avšak pevnou a významnou součást české východní politiky by měla tvořit snaha o liberaliza­ci a demokratiz­aci Ruska. Masaryk to před sto lety viděl podobně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia