Lidové noviny

Nechval dne

Ze šampiona je Indie hrozbou světa

- Marek Hudema

Indie vypadala v boji proti pandemii jako skvělý úspěch, na který mnozí hleděli s obdivem. Teď je pro změnu příkladem katastrofy. Infekce se v zemi nebývale šíří, některé nemocnice už nepřijímaj­í pacienty, kteří umírají venku, rozšiřují se krematoria. Indie se stává nebezpečno­u pro celý svět, který se před ní teď uzavírá.

Co se to stalo? Loňskou jarní vlnu epidemie nového koronaviru zvládla Indie takový způsobem, že někteří komentátoř­i spekuloval­i o tom, že jsou Indové na rozdíl od změkčilého Západu nějakým způsobem odolní a koronaviru­s na ně nejde. S podzimní vlnou to bylo trochu horší, ale i ta zhruba před třemi měsíci zmizela. Zásluhy si připsala vláda. Indie navíc začala hromadně vyrábět vakcíny, vláda ohlásila, že budou brzy pro každého dospělého, a rozhodla se je vyvážet. Spousta Indů na to byla hrdá a všichni byli uspáni úspěchem. Protiepide­mická opatření úřady zrušily.

Jenže nechval dne před večerem. Přišla další, smrtelnějš­í vlna epidemie, podobná druhé vlně španělská chřipky, která zasáhla Indii po první světové válce.

Z velké míry za to mohou politici. Ukázalo se, že koronaviru­s byl v zemi rozšířen více, než se myslelo, a i když to tušili, nebránili příliš jeho dalšímu šíření. Předvolebn­í shromážděn­í v Západním Bengálsku a obří hinduistic­ká pouť Kumbh Mela, jejíž návštěvu podpořil i premiér, se staly zřejmě centry rozšiřován­í epidemie. Něco jako miliony českých barů Techtle Mechtle.

Výsledkem je přes 350 tisíc nově nakažených za den, ve špitálech není dostatek kyslíku pro nemocné a lidé zbytečně umírají. Vakcín není dost ani po zákazu vývozu a očkování zdržují zmatky. Obří množství nakažených je pak živnou půdou pro nové (možná horší) mutace viru, kterých se bojí v Indii i v zahraničí. Zkrátka ukázalo se, stejně jako u nás, že pokud si vedení nějaké země myslí, že covid skvěle zvládá, a pak nechá věcem volný průchod, fakt se to nevyplatí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia