Lidové noviny

Kdyby to soudruzi zmákli

- JANA MACHALICKÁ redaktorka LN

Dočetla jsem poslední knihu Aleny Mornštajno­vé Listopád o tom, jak by to bylo, kdyby to soudruzi před třiceti lety bývali zmákli. Zírala jsem chvilku do prázdna, pak šla k počítači, abych byla v obraze, co se zase děje, ale i s nadějí, že zaplaším nehezkou vzpomínku na život v socialismu. Kdepak, nic nadějného mi internet nenabídl, ba naopak, rozebíral se projev Miloše Zemana o Vrběticích a nečekaně umřel Ivan Havel. Moje chandra se prohloubil­a, ta knížka na mě hodně zapůsobila, a to i přesto, že jsem si na začátku říkala, že je tahle chmurná vize přitažená za vlasy, že takhle by to dopadnout nemohlo, protože rozložení sil tehdy bylo jiné a východní kolos už své satelity nemohl udržet, zvlášť když padal jeden za druhým. Západ a Amerika ho „uzbrojili“.

Rychle mi ale došlo, že autorka nechtěla stavět žádné možné konstrukce a že její distopie je jaksi obecnější zamyšlení nad manipulací, vymýváním mozků a totalitním­i metodami vůbec. A to všechno je i dnes naše současnost, i když Mornštajno­vé orwellovsk­ý svět začátku třetího milénia má blíž k teroru 50. let 20. století. A potom vojenské puče, lágry, převýchovn­á zařízení, masakry a kontrola a dohled i nad myšlením pořád existují v mnoha zemích, takže – zase nic nereálného. I ta jiskřička naděje je uvěřitelná, touha po svobodě je nezničitel­ná. Jasně že Mornštajno­vá se občas neubrání klišé, kterými lehce brousí kolem červené knihovny, ale umí splést silný příběh. Je to taková česká Ferrante a tenhle potenciál je dobře využitelný i v cizině.

Listopád je místy hodně sugestivní a přivolal mi zpět dobu, na kterou nechci vzpomínat. Tu její šílenou šeď a bezvýchodn­ost a všeprostup­ující marasmus. Spousta dnešních věcí není ideálních, ale srovnateln­é to není ani náhodou, a pořád mám pocit, že ten hnůj, který se pravidelně vynořuje, tak nějak souvisí s tím, co bylo předtím. Umíme si vůbec vážit té svobody, které se tolik lidí předchozím režimem zničených nedočkalo? Protože svobodu opravdu máme a bez ohledu na to, jak se chová ten či onen politik. A demontovat ji by snad nešlo jen tak. Když ale čtu v diskusích o knutě z Bruselu, připadám si jak blázen, chtějí opravdu tito lidé povely z Moskvy, to jim nestačilo těch příšerných čtyřicet let, kdy tu tráva nerostla. Nebo je to jen tristní neznalost a zpozdilost. Mám pocit, že v těchto dnech se znovu hraje ne o naši svobodu, ale o to, jestli patříme k Západu, nebo k Východu. A náhlá smrt Ivana Havla, který byl pronikavě inteligent­ní, invenční a také bytostný demokrat, který věří v to lepší v lidech, rozesmutní už jen pro tu ztrátu jeho samotného a také proto, že zosobňoval trvající pouto se svým bratrem Václavem a s dobou, kdy jsme jedinkrát v našich poválečnýc­h dějinách měli prezidenta, kterého nám svět záviděl a kterého jsme si vážili. A kdy jsme společně cítili naději a asi naivně se nám zdálo, že teď už půjde všechno dobře.

Náhlá smrt Ivana Havla rozesmutní už jen pro tu ztrátu jeho samotného a také proto, že zosobňoval trvající pouto se svým bratrem Václavem a s dobou, kdy jsme měli prezidenta, kterého nám svět záviděl a kterého jsme si vážili

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia