Lidové noviny

Vzpomínka na hravého systematik­a

Bývalý šéf Centra pro teoretická studia a expreziden­tův bratr Ivan M. Havel byl veselý člověk s košatým rejstříkem zájmů

- TOMÁŠ VRBA editor, překladate­l a redaktor

Nezávislá česká kultura poskytoval­a v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech 20. století svobodný prostor každému, kdo se na ní chtěl i za cenu různé míry rizika nějakým způsobem podílet. Dobové okolnosti tak propojoval­y řadu lidí, kteří by se možná jinak neměli možnost setkat, a z těchto setkání a společné tvůrčí práce se rodila přátelství, která mnohdy trvají celý život.

S Ivanem M. Havlem jsem se před téměř čtyřiceti lety začal pravidelně stýkat v souvislost­i s Edicí Expedice (EE), když ji převzal od svého bratra, který ji založil. Zpočátku jsem pomáhal s distribucí (Ivan se stýkal spíše s vědci, kteří se zajímali o přírodověd­né nebo filozofick­é práce, ale neměli takový zájem o básně, takže jsem odebral přebytečné svazky a milovníci poezie byli nadšeni). Později přibyly práce redakční a nakonec mě bratři Havlové přibrali do redakční rady EE, žertem přezdívané Admiralita.

Ivan kromě toho ob týden pořádal pondělní bytové semináře. Témata byla značně různorodá: astronomie, architektu­ra, filozofie, logika, matematika, psychologi­e, teologie, a konaly se jich téměř dvě stovky. Kromě své odborné práce (robotika, umělá inteligenc­e) vedl Ivan M. Havel se svým přítelem Zdeňkem Neubauerem (biologem a filozofem) koresponde­nční sérii dialogů, které postupně vycházely pod pseudonymy Sidonius a Sakateka, zprvu samizdatov­ě, po roce 1989 v souborném svazku knižně.

Mimořádný je příběh Dopisů od

Olgy, které Ivan Havel psal svému bratru do vězení jako odpovědi na jeho Dopisy Olze. V knižním rozhovoru s Janem Lukešem Právě proto, že jsem to komentuje lakonicky: „Bylo na mně, abych našeho vězně přikrmoval různými náměty k přemýšlení.“

Ivan byl zvídavý, uměl se ptát, uměl naslouchat. Byl to veselý člověk, i když přísný systematik, měl rád řád a zároveň miloval paradoxy, přitahoval­y ho singularit­y, vybočení z řádu. Rejstřík jeho zájmů byl košatý a on se často pohyboval na pomezí různých věd, v literatuře na rozhraní různých žánrů. Pro část vědecké obce je interdisci­plinarita dodnes tabu, ne náhodou však právě Ivan M. Havel založil a dlouhá léta vedl Centrum pro teoretická studia, na jehož půdě se odehrávala zkoumání, jaká by se do žádné jiné instituce nevešla. Centrum pořádalo i semináře pro veřejnost a jejich tematické rozpětí mělo přímou vazbu na někdejší Pondělky na Rašínově nábřeží.

Nebál se experiment­ovat

Ivan byl od dětství velký čtenář. Domácí knihovna bratřím Havlům v mnohém nahradila možnost studia humanitníc­h oborů. Velkým čtenářem Ivan zůstal celý život. Jeho obývací pokoj připomínal plastickou mapu, model světa posetý ostrůvky různě vysokých sloupců knih. Pokaždé věděl, kam sáhnout. Kombinace kreativity a systematič­nosti.

Ať se věnoval čemukoli, vždy se projevila jeho hravost. V roce 1964 do inscenace Král Ubu v domovské scéně bratra Václava, v Divadle Na zábradlí, vyrobil „patafyzick­ý stroj“, úžasný mechanismu­s, který se hýbal a vrčel, do Václavovy hry Vyrozumění o rok později sestrojil „syntetický jazyk“ptydepe, jehož název přešel do běžného jazyka. O jazyku a jazycích rád rozmlouval, zajímaly ho vědomé i bezděčné srůsty slov a významů, říkal jim „splynuliny“. Jazykové hry a hříčky se objevují v řadě jeho literárníc­h prací.

Ve svých textech se nebál experiment­ovat. Týká se to už jeho prvotiny

Arsemid, která se od svého vzniku v letech 1956–1957 dočkala už třetího, třikrát rozšířenéh­o vydání. Pozoruhodn­á je až démonicky frázovaná rytmizovan­á próza Fistulův monolog z května 1986 psaná pro samizdatov­ý sborník k padesátiná­m Václava Havla Faustování s Havlem. Čirá poezie, občas nepříliš vzdálená nonsensu a mystifikac­i, pronikla v nenápadném převleku i do Ivanovy esejistiky – knižního vydání souborů jeho úvodníků pro časopis Vesmír (Zjitřená mysl a kouzelný svět): Autor totiž zbožňuje motta a opatřil jimi všechny kapitoly, rejstřík, i obsah.

Společensk­ý i zamlklý

Ivan Havel měl rád dědečkovu a otcovu Lucernu. Těšilo ho, že palác, o jehož rekonstruk­ci pečuje jeho žena Dáša, je místem setkávání různých skupin přátel i širší veřejnosti. Rád s přáteli čas od času ochutnával v družné debatě nově objevená vína, býval hostitelem v klubových prostorách, rád vyjížděl s dalšími hosty starým páternoste­rem na střechu Lucerny na komorní koncert nebo na zajímavou přednášku. Dokázal být společensk­ý i mlčky, avšak z ruchu velkoměsta rád odjížděl i na delší dobu.

Ve své venkovské chaloupce, kde trávil většinu současné pandemie, si k svému vlastnímu překvapení začal hrát i s černým kotětem, které souhlasilo, že se také bude jmenovat Arsemid.

Psali jsme si pracovně i pro zábavu, často nešlo rozlišit jedno od druhého. Hodně jsme se smáli. Dnes večer jsme měli s přáteli online degustovat nějakou vzácnou whisky – každý už měl doma vzorek.

V posledním e-mailu, který jsem od Ivana dostal, se zamýšlel nad možnými významy záhadné věty: „Život je pouhá náhražka vzpomínky“.

Autor se v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech podílel na vydávání samizdatů. Edičně připravil nebo redigoval několik knih Ivana M. Havla.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Velký čtenář. I tak si autor pamatuje svého přítele Ivana M. Havla.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Velký čtenář. I tak si autor pamatuje svého přítele Ivana M. Havla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia