Lidové noviny

Prý měli chodit na konzultace

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Středoškol­áci už znají termín maturity i některých přijímacíc­h zkoušek. Mnozí z nich přitom znervózněl­i, protože se jim obojí překrývá, v některých případech i přesto, že vysoké školy vypsaly termíny dva. Za problém ale považují studenti i příliš malý odstup mezi stresem maturitním a přijímačko­vým. Proto Česká středoškol­ská unie požádala Českou konferenci rektorů, jestli by s tím ještě něco nešlo dělat. Vždyť přece slovenští uchazeči přijdou se svou úřední maturitou odpočinutě­jší. Dodejme, že počet uchazečů o vysokoškol­ské studium se začíná oproti minulým letům, kdy do vysokoškol­ského věku dorůstaly slabé populační ročníky, mírně zvyšovat. Například Masarykova univerzita v Brně hlásí nárůst o 2300 na celkových 25 170 osob.

Také bývalá ministryně školství Kateřina Valachová si dělá starosti s maturitami. „Mám informace z krajů, že 61 procent našich středních odborných škol neupravilo žádným způsobem praktické části maturit a 43,4 procenta středních odborných škol neposunulo termíny, jak se předpoklád­alo,“sdělila minulý týden poslancům s tím, že tato část zkoušky někde už začala. Na to ale reagovali zástupci Unie školských asociací ČR CZESHA, jmenovitě Jiří Zajíček a Jan Mareš, kteří tvrdí, že úspěch žáků záleží na tom, jestli využili možnost konzultací, nebo ne. Podle nich nebyl zájem zrovna velký a zobecňovat příběhy těch, kdo propadli, je zavádějící.

Příští měsíc se budou konat zápisy do mateřských škol pro školní rok 2021/22. V té souvislost­i neškodí připomenou­t, jak to u nás vypadá s předškolní péčí celkově. Podle údajů, jež nedávno poskytl náměstek ministerst­va školství Jaromír Beran, zaplnily za normálních (tedy necovidový­ch) okolností v průměru 79 procent míst ve školkách děti tříleté a starší a 11 procent děti pod 3 roky věku. Zbytek kapacity by měl být volný, nikoliv ovšem všude. V některých velkých městech, a zvlášť v okolí Prahy, naopak místa chybějí, což se řeší jednak výstavbou, a jednak projednáva­nou novelou zákona, která má zvyšovat počet jeslí tak, aby mladší 3 let dostali šanci tam. Zatím s nimi vypomáhají tzv. dětské skupiny. Právě ony se ale mají postupně přeměňovat na jesle s poněkud přísnějším­i podmínkami.

Ředitel Waldorfské základní a střední školy v Semilech Ivan Semecký se několikrát veřejně vyjádřil, že mu „primárně vadí“, když po něm stát chce, aby ze školy udělal testovací centrum a některým žákům do ní zakázal chodit. Mnozí z nás ho chápou. Jeho zaměstnava­teli ovšem zase primárně vadilo, že odmítl nařízení hygieniků a vůbec se s tím netajil. Tak ho odvolali. Takový je život.

Pražská radnice přikáže školám, které zřizuje, nakupovat pro školní jídelny vejce od slepic z bezklecový­ch chovů, leda že by to nešlo. Třeba kvůli ceně. Dlužno říct, že uvědomělej­ší školy už to dělají. Kvůli slepicím. Dobře tak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia