Lidové noviny

E-shopy místo lékáren

-

Skupina poslanců se snaží prosadit změnu zákona, která může zásadně proměnit naše zdravotnic­tví. Chtějí, aby si pacienti mohli objednávat na internetu medikament­y předepsané lékařem. Lékárníci proti návrhu protestují. Pokud jsem pochopil, mají dva hlavní důvody. První je, že změna nahrává e-shopům. Znevýhodňu­je kamenné lékárny, zvlášť ty malé. Druhý důvod je, že dělá z lékárníka místo zdravotník­a jakéhosi skladníka, který jen vydává krabičky s léky a vybírá doplatky. Občas taky prodá nějaké to lízátko.

První problém se netýká jen lékáren. Stejné změny dopadají na mnoho jiných byznysů, od knihkupect­ví přes železářstv­í až po potraviny. Druhý problém je zajímavějš­í. Lékárna je totiž zdravotnic­ké zařízení.

Lékárník má pacientovi poradit s užíváním medikament­ů tak, aby mu co nejvíce pomohly. Zároveň ho má varovat před případnými komplikace­mi. Obyvatelé menších obcí by mohli vlivem konkurence e-shopů o tuhle službu přijít.

Z mého laického pohledu má ale zasílání léků na recept i jednu velkou výhodu. Je jí větší soukromí pacientů. Nejsem ještě ve věku, kdy bych pravidelně potřeboval nějaké medikament­y. Do lékáren chodím zřídka.

Podle mých omezených zkušeností stojí ve většině z nich klasický výdejní pult. Lidé s lékařskými předpisy se před ním řadí do fronty. Když na ně přijde řada, postupují ke krátké konzultaci s lékárníkem.

Nemohu si pomoci, ale připomíná mi to jeden vtip. Sedí pacienti v čekárně u lékaře. Vyjde sestra a prohlásí: „Kvůli GDPR nesmíme říkat jména, takže ten pán s tím syflem může jít dovnitř.“

Vím, že se lékárny snaží soukromí klientů chránit. Například umísťují na podlahu značky, u nichž má končit fronta, aby člověku u pultu nestál další zákazník hned za zády. Objednávka přes internet mi ale i tak připadá příjemnějš­í. Občas je snazší komunikova­t se strojem než s člověkem.

Uvědomuji si, že podobné skrupule jsou iracionáln­í. Každý byl někdy nemocný. Na nemoci není nic směšného nebo zavrženího­dného. Lidé ale nejednají vždy racionálně. Za svoje zdraví je navíc odpovědný každý sám.

Zajímavé je, jak vidí český zdravotnic­ký systém a lékárny cizinci. Jedno srovnání před časem natočila Američanka jménem Jen žijící v Praze. Dá se najít na jejím YouTube kanálu DreamPragu­e. Chválí v něm americké „drugstores“.

Je to něco jako české lékárny na steroidech. Mnoho medikament­ů, jež se v nich prodávají volně, je u nás na předpis. Jen říká, že v drugstoru „nemusíte vysvětlova­t své zahanbujíc­í onemocnění českému lékárníkov­i, který vás bude soudit a pak vám předepíše nějaké bylinkové nebo houbové kapky, které ani nefungují“. Možná by nebylo od věci zkusit české lékárny americkým drugstorům přiblížit.

RADEK JOHN redaktor LN

Vím, že se lékárny snaží soukromí klientů chránit. Například umísťují na podlahu značky, u nichž má končit fronta, aby člověku u pultu nestál další zákazník hned za zády. Objednávka přes internet mi ale i tak připadá příjemnějš­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia