Lidové noviny

Bílé pláže si můžete vychutnat bez davů

Pobyty v exotických destinacíc­h jsou dostupnějš­í než v Evropě. Tropické ostrovy jsou o to lákavější, že většina jejich obyvatel byla očkována.

- DANA JAKEŠOVÁ

Stále více Čechů dává pro dovolenou přednost exotice. A v současné době je i díky absenci loňské letní a letošní lyžařské sezony zájem ještě vyšší. Ke stálicím přitom patří Spojené arabské emiráty, tedy přesněji Dubaj a Rás al-Chajma. „Oblíbené jsou zejména pro vynikající úroveň služeb, relativně krátkou dobu letu a téměř žádný časový posun,“říká Jan Bezděk, mluvčí CK Fischer.

Z Prahy se sem aktuálně dostanete se společnost­í Emirates, flyDubai či Qatar Airways. Letenek je dost, při odletu ale budete muset předložit negativní PCR test.

„Potvrzení musí být v tištěné podobě, s razítkem a v anglickém jazyce. Na děti mladší 12 let se povinnost testování nevztahuje,“doplňuje Eva Němečková, mluvčí Čedoku. Další test budete muset absolvovat ihned po příletu přímo na letišti, a to zdarma. Nutné je také stáhnout si aplikaci DXB Smart App a mít ji aktivní po celou dobu pobytu.

Rozestupy a roušky

Jakmile vám přijde SMS s výsledkem testu, který vám dělali na letišti, můžete vyrazit z hotelu na pláž či do města. Otevřené je zde všechno – restaurace, obchody i nejrůznějš­í atrakce. Navštívit tak můžete bez problémů třeba nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa, Dubai Frame, což je rozhledna ve tvaru obrazového rámu, či největší obchodní centrum Dubai Mall.

„V Dubaji je zatím minimum turistů. Kde byly dříve davy, nyní postávají malé skupiny a páry,“popisuje Andrea Řezníčková, mluvčí agentury Invia. Táhne i nejseverně­jší emirát Rás al-Chajma ležící asi hodinu cesty od Dubaje.

Jediné omezení, které vás při pobytu zde čeká, jsou povinné rozestupy a povinnost nosit roušku všude mimo dobu stravování a pláže. „Dodržuje se to vždy a všude. Nikdo si nedovolí roušku sundat, i kdyby šel třeba sám parkem,“upozorňuje Bošel. Dodržování je hlídané. Až takový problém to ale nepředstav­uje, protože většinu času mimo hotelový pokoj tráví lidé na pláži či u jídla. Přesuny jsou většinou taxíkem, takže žádné túry v roušce se nekonají.

Snad jedinou nepříjemno­stí tak zůstává nutnost dalšího covid testu před cestou domů. V SAE to není problém. Na testy se můžete objednat přes recepci hotelu. „V Rás al-Chajmu jsou vybraná testovací místa, kde jsou testy prováděny zdarma,“říká Ondřej Rušikvas, ředitel CK Blue Style.

Jinde si testy budete muset uhradit, cena PCR testu se pohybuje mezi 70 až 120 dolary (asi 1500 až 2500 korun). Kdo cestuje s Emirates, má možnost levnějších PCR testů (výsledky do 48 hodin před odletem). Povinnost se nevztahuje na děti do pěti let.

Karibik a Maledivy i bez testu Pro turisty jsou přístupné také destinace v karibské oblasti. Cestovat se dá například do Dominikáns­ké republiky, kde navíc nevyžadují ani žádný covid test. Pozor ale, jako podmínku si ho stanovila letecká společnost KLM, je nutné jej předložit před vstupem do letadla.

„Po roce jsme opět vrátili do nabídky zájezdy na ostrov Curacao, lety zahajujeme na konci června,“říká Němečková. „Vzhledem k tomu, že se jedná o holandské území, budou zde v létě pro vstup turistů platit stejné podmínky jako v EU.“

Nelze opomenout ani Maledivy. Ty má v nabídce například Blue Style, Čedok, Fischer či Exim Tours. Od turistů, kteří již mají za sebou očkování na covid, destinace nevyžaduje negativní test na covid. Při letech se společnost­í Emirates a flyDubai s přestupem v Dubaji ho ovšem musí mít i tito turisté (požadavek aerolinek). Na cestu zpět do Česka na Maledivách testují přímo v resortech – někde zdarma, jinde chtějí za test kolem sta dolarů.

„Po zavření Zanzibaru vzrostl zájem o Seychely, které se pro turisty otevřely koncem března,“uvedla Řezníčková. Dodává, že většina pracovníků cestovního ruchu zde má již za sebou obě dávky očkování na covid, běžná populace je proočkován­a z více než 70 procent. Pro vstup na tyto ostrovy v Indickém oceánu stačí mít negativní PCR test ne starší 72 hodin a online registraci o ubytování ve schváleném ubytovacím zařízení. A hlavně cestovní pojištění, které v případě potřeby kryje výdaje na ubytování v karanténě a klinickou péči souvisejíc­í s covidem.

Znovu do nabídky by se měl ale v příštích měsících vrátit také Zanzibar, kam je až do konce května zakázáno cestovat. Například Čedok počítá s obnovením letů od půlky července.

V Dubaji je zatím minimum turistů. Kde byly dříve davy, nyní postávají malé skupiny a páry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia