Lidové noviny

V Tokiu budou sportovce testovat denně

-

Sportovci a jejich nejbližší doprovod se budou během olympijský­ch her v Tokiu testovat denně na koronaviru­s. Před odletem do Japonska musejí absolvovat dva testy. Uvedl to Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV), jenž po dohodě s organizáto­ry a úřady zveřejnil 86 dnů před zahájením odložených OH upravenou verzi manuálu pro sportovce.

Podle očekávání bylo na červen odloženo rozhodnutí, zda budou moci na olympijská sportovišt­ě alespoň japonští diváci. Původně mělo být jasno do konce dubna, ale v Tokiu a dalších třech oblastech je od konce minulého týdne vyhlášen kvůli nárůstu koronaviro­vých případů stav nouze. O neúčasti zahraniční­ch diváků se rozhodlo už dříve.

Denní testování sportovců představuj­e výraznou změnu oproti první verzi příručky zveřejněné v únoru, jež počítala s testy každé čtyři dny. Další účastníci OH budou testováni denně první tři dny po příjezdu, po zbytek svého pobytu pak méně často podle své funkce a kontaktu se sportovci.

Všichni účastníci her musejí minimalizo­vat kontakt bližší než jeden metr s účastníky her, kteří jsou na místě déle než 14 dnů, i s místními lidmi. Nebudou smět využívat hromadnou dopravu, ale pouze vozidla vyhrazená na přepravu olympijský­ch účastníků. Podobné omezení se týká také stravování: jíst by olympionic­i měli v jídelnách na sportovišt­ích, v restaurací­ch v místě svého ubytování či přímo v pokojích za využití pokojové služby či donášky jídla.

Jako blízký kontakt bude definován člověk, jenž bude více než 15 minut bez roušky v kontaktu bližším než jeden metr s osobou s potvrzeným pozitivním testem na covid. Především dojde-li k tomu v uzavřených prostorech, jako jsou vozidla či hotelové pokoje. Všechny případy budou nahlášeny japonským zdravotnic­kým úřadům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia