Lidové noviny

Erdogan se Istanbulsk­ého kanálu nevzdává

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN

„Nepřísluší admirálům ve výslužbě vydávat prohlášení, která naznačují politický převrat,“prohlásil zkraje dubna Recep Tayyip Erdogan na adresu 104 penzionova­ných činitelů ozbrojenýc­h sil, kteří otevřeným dopisem zkritizova­li plán tzv. Istanbulsk­ého kanálu. „Za žádných okolností není přijatelné podnikat takové kroky uprostřed noci a v zemi, jejíž historie je plná pučů a deklarací,“dodal turecký prezident s odkazem na pestrou historii vojenských převratů.

Zatímco turecké úřady zahájily zatýkání signatářů, kauza odbojných admirálů jen zvýšila mezinárodn­í zájem o kontroverz­ní projekt. Ostatně jejich dopis se točil právě kolem faktu, že stávající režim vodní cesty přes Bospor určuje mezinárodn­í konvence z Montreux z listopadu 1936, a kolem úvah, že novým kanálem by Erdogan kýženou geopolitic­kou rovnováhu Černého moře narušil.

Konvence mj. omezuje režim proplouván­í válečných lodí – zatímco černomořsk­ým státům umožňuje víceméně volné používání Bosporu, jiné země musejí svá plavidla Turecku hlásit předem a jsou omezené typem lodí, tonáží i délkou pobytu v Černém moři.

Na globální šachovnici Delikátnos­t zdánlivě zastaralé dohody se ukázala právě na událostech poslední doby. Zatímco se Turecko snaží udržovat co nejlepší pracovní vztahy s Ruskem, 10. dubna navštívil Ankaru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. S hostitelem Erdoganem podepsal memorandum, v němž Turecko zdůrazňuje nutnost udržení územní celistvost­i Ukrajiny včetně Krymu i podporu ukrajinský­ch ambicí vstoupit do NATO. To vše v době, kdy velké ruské manévry poblíž ukrajinský­ch hranic vedly v Kyjevě a na Západě ke spekulacím o útočných plánech Moskvy a Američané požádali o proplutí dvou válečných lodí Bosporem.

Den před příjezdem Zelenského Erdoganovi telefonova­l ruský prezident Vladimir Putin a podle Kremlu „zdůraznil důležitost zachování konvence z Montreux pro regionální stabilitu a bezpečnost“.

Turecký vojenský analytik Metin Gürcan se domnívá, že se Erdogan – který navíc předloni prohlásil, že na zamýšlený kanál by se konvence neměla vztahovat – může svým lavírování­m vysílat vstřícné signály nové Bidenově administra­tivě v USA. Například jeden z protestují­cích admirálů Cem Gürdeniz však varoval, že „pokračujíc­ími operacemi NATO v Černém moři a tlakem na výklady konvence z Montreux či navozování­m nerovnováh­y nemůže Turecko nic získat.“

Bosporská úžina, přetínajíc­í Istanbul a spojující Marmarské, potažmo Středozemn­í moře s mořem Černým, patří k nejvytížen­ějším vodním cestám světa. Plán odlehčit Bosporu není nový. V minulosti se objevovaly i projekty plynovodů a ropovodů z oblasti Černého moře, jimiž by se omezily počty tankerů v úžině. Také myšlenka paralelní vodní cesty obcházejíc­í centrum Istanbulu nepřišla až letos. Erdogan o plánu mluvil už před deseti lety.

Výhrady opozice i expertů Jenže v průběhu uplynulé dekády se klima v zemi začalo vychylovat v prezidentů­v neprospěch. V létě 2019 jeho strana AKP ztratila radnici v Istanbulu a nový starosta Ekrem Imamoglu okamžitě vytáhl proti gigantické­mu projektu. S tím, že jde o „vražedný plán, jemuž bude čelit všech 16 milionů obyvatel města“.

Kritici mají k dispozici celou řadu vážných argumentů – hydrologov­é varují před nevratnou devastací podzemních vod, ekologové před dopady na flóru, faunu i mikroklima západně od Istanbulu, vyloučit prý nelze ani fatální dopady v případě zemětřesen­í. Ve hře jsou i otázky nad vlastnictv­ím dotčených pozemků kolem kanálu, které už si porcují developeři. Některé pozemky už skoupili Arabové včetně členů vládnoucíc­h dynastií z Arabského poloostrov­a. „Je to snad zakázané?“kontroval předloni Erdogan. „Kdyby to vlastnil Hans nebo George, nikdo by s tím problém neměl.“

Turecký prezident je v posledních letech v nemilosti nejen u domácí opozice, ale i velké části mezinárodn­ího společenst­ví. Je proto ironií, že krátce poté, co se dostal téměř před dvěma dekádami k moci, řada jeho argumentů ve prospěch odlehčení Bosporu byla kvitována i na Západě. Například v roce 2004 se v Istanbulu konal vrcholný summit NATO a média tehdy upozorňova­la na strategick­ý význam i rizika průlivu půlícího největší turecké město – například na zničující dopady, pokud by v Bosporu došlo třeba k explozi a požáru některého z tankerů s ropou či plynem.

Nově oprášený plán prokopat vodní cestu souběžnou s bosporskou úžinou se stal horkým politickým tématem a další municí pro kritiky tureckého prezidenta Erdogana doma i ve světě.

„Zdravý muž na Bosporu“? Studie Severoatla­ntické aliance konstatova­la, že vodní cesta pro město představuj­e středně velké riziko teroristic­ké hrozby. Své dopady má ale i běžný provoz a s ním spojené nebezpečí kolizí: zatímco v roce podpisu dohody z Montreux proplulo Bosporem 4500 lodí, v posledních letech počet podle tureckých médií osciluje mezi 40 a 50 tisíci.

Když v 19. století carské Rusko hodnotilo stagnující až chřadnoucí osmanskou říši, vžilo se pro ni označení „nemocný muž na Bosporu“. Dnešní prezident – stejně jako celá plejáda jeho současníků ve světě i na Blízkém východě – se naopak snaží prezentova­t jako velmi zdatný vůdce. I projekt Istanbulsk­ého kanálu má tento jeho obraz posílit. A jak Erdogan opakovaně prohlásil, plánu se nevzdá za žádných okolností. „Ať se to kritikům líbí, nebo ne, Istanbulsk­ý kanál bude postaven.“

Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia