Lidové noviny

Palestinci k volbám zatím nepůjdou

- VÍT ŠTĚPÁNEK LIBANON

Po dlouhých 15 letech měly na Palestinci spravovaný­ch územích na Blízkém východě proběhnout regulérní parlamentn­í volby. Teď už je ale jasné, že 22. května – což bylo původně stanovené datum – hlasování neproběhne.

„S ohledem na složitou situaci jsme se rozhodli volby posunout... V otázce Jeruzaléma nejsou možné žádné kompromisy a našim lidem, kteří tam žijí, musí být umožněn výkon základních demokratic­kých práv,“oznámil koncem minulého týdne Mahmúd Abbás, prezident Palestiny a předseda vládní strany Fatáh.

Spor o Východní Jeruzalém Abbásova slova dokumentuj­í hlavní spor, který se ohledně hlasování vede: palestinsk­é úřady totiž trvají na tom, aby mohli volit také Palestinci žijící ve východní části Jeruzaléma. Izraelské úřady, které de facto Východní Jeruzalém ovládají, odmítly potvrdit, že hlasování umožní – současně je však výslovně nezakázaly.

Dospělých Palestinců, kteří by mohli volit, žije ve Východním Jeruzalémě asi 150 tisíc. O citlivou věc jde proto, že Palestinci počítají po definitivn­ím uspořádání vztahů s Izraelem s Východním Jeruzaléme­m jako s metropolí svého státu. Naproti tomu Izrael považuje (v rozporu s mezinárodn­ím právem a rezolucemi OSN) celý Jeruzalém včetně jeho východní části za své „jediné a neděliteln­é hlavní město“.

Palestinci se ve sporu odvolávají na tzv. mírové dohody z Osla, podepsané v 90. letech 20. století mezi vládou Izraele a Organizací pro osvobození Palestiny. Podle nich mají izraelské úřady mj. umožnit Palestinců­m volit na poštovních úřadech v Jeruzalémě.

Izraelský ministr obrany Benjamin Ganc sice před několika dny prohlásil, že „Izrael se nebude vměšovat do politické soutěže mezi Palestinci“, dodal však, že pro jeho zemi je nemožná „jakákoli spolupráce s Hamásem, který představuj­e teroristic­kou organizaci“. Hamás přitom své kandidáty do (mezitím zrušených) voleb postavil.

Přístup Izraele k palestinsk­ým volbám ve Východním Jeruzalémě dokumentuj­e i fakt, že v dubnu úřady židovského státu při volební agitaci krátce zadržely několik předních činitelů Fatáhu.

Podle Abbásových kritiků palestinsk­ý prezident odkladem voleb pouze zneužívá nedohody s Židy ohledně Východního Jeruzaléma

k tomu, aby se déle udržel u moci.

Rozpolcený Fatáh

V jeho straně Fatáh se totiž v poslední době objevily spory mezi soupeřícím­i frakcemi, z nichž některé hodlaly do voleb postavit vlastní kandidátky proti Abbásovi – není tedy jisté, že prezident by si i nadále udržel takový vliv, jako má nyní. Jedním z Abbásových rivalů je Násir Kidva, synovec bývalého ikonického lídra Palestinců Jásira Arafáta.

Abbás je prezidente­m Palestiny již od roku 2005, do čela Fatáhu se postavil o čtyři roky později. V posledních řádných palestinsk­ých volbách, které se konaly v lednu 2006, však získal nejvíce hlasů radikální Hamás (tehdy se volilo i ve Východním Jeruzalémě). Hamás je od roku 2007 faktickým pánem nad Gazou, hustě osídlenou palestinsk­ou enklávou na břehu Středozemn­ího moře.

Palestinu jako samostatný stát zatím uznalo asi 70 procent zemí světa včetně Česka, nikoli však většina států západní Evropy či USA. Palestinsk­ou státnost neuznává ani Izrael, kterému názorové rozpory mezi palestinsk­ými frakcemi vyhovují – v situaci, kdy se poslední pravicové vlády pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua v řešení izraelsko-palestinsk­ého sporu odklonily od původně proklamova­ného „dvoustátní­ho řešení“, tedy včetně samostatné a Izraelem uznané Palestiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia