Lidové noviny

Sochařský park na Klenové

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Většina galerií či muzeí výtvarného umění nemá takový venkovní prostor, aby v něm bylo možné vystavit sochy z jejich sbírek. Národní galerie Praha měla kdysi krásnou stálou sochařskou expozici v parku u zbraslavsk­ého zámku. Byla tam umístěna díla největších osobností českého moderního umění typu Hany Wichterlov­é nebo Otakara Švece. Po desítkách let jejího postupného doplňování se nakonec instituce nedokázala dohodnout s majiteli, a tak byl sochařský park zrušen. Před několika lety chystalo pražské Museum Kampa projekt nového sochařskéh­o parku. Byl již po odborné stránce navržen takřka do všech detailů, v okolním prostoru se měla představit tvorba téměř dvaceti našich předních současných sochařů různých generací.

Galerie Klatovy / Klenová právě otevřela svůj sochařský park v areálu hradu Klenová a v jeho blízkém okolí. Výběr je různorodý, protože se park rozvíjí již několik desetiletí. Nejstarší ze soch je Býk z corridy (z roku 1977) od Vincence Vinglera. Ten se proslavil především sochami zvířat, z nichž mnohé jsou instalovan­é na různých místech pražské zoologické zahrady. Býk stojí na malém náměstíčku před sýpkou, která dnes slouží jako výstavní síň, a žádný návštěvník galerie ho nemůže přehlédnou­t. Další sochy či objekty jsou různě rozseté před i za hradbami.

Obří židle na hradbách

Z generace nastupujíc­í koncem padesátých a počátkem šedesátých let je třeba se zmínit o Jiřím Seifertovi, jenž osobitě navázal na odkaz Constantin­a Brancusiho a přiblížil se rakouskému sochaři Karlu Prantlovi. Adéla Matasová experiment­uje s různými technickým­i prostředky a dokáže vytvořit instalace přímo pro daný prostor. Návštěvníc­i přicházejí­cí k bráně mohou zahlédnout nahoře na hradbách jednu z variant obří židle od Magdaleny Jetelové, která je zatím v sochařském parku nejnovější­m přírůstkem.

Jsou tu také sochy dvou předních představit­elů známé skupiny Tvrdohlavý­ch, a sice Jaroslava Róny a Čestmíra Sušky. Oba jsou tu zastoupeni typickými ukázkami své tvorby. Suška objekty vzniklými rytmickým či ornamentál­ním prořezáním železných nádrží, Róna temně symbolicko­u monumentál­ní sochou.

K minimalist­ickému projevu směřuje Pavel Opočenský, jenž ve svých monumentál­ních sochách opracovává nejtvrdší kameny s pomocí nejúčinněj­ších technickýc­h prostředků. S veřejným prostorem umí pracovat Václav Fiala, který má za sebou, zvlášť v klatovské oblasti, různé sochařské realizace. Z figuralist­ů je nezbytné připomenou­t Maria Kotrbu, jenž dokázal tvary lidských postav typickým způsobem zjednoduši­t. Nechybí tu ani mladší střední generace, k níž patří Monika Immrová, uplatňujíc­í přísná pravidla při klasickém zpracování materiálu, nebo Jakub Lipavský, vycházejíc­í z poznání přírody a směřující k nejúsporně­jší formě. V roce 2012 se uskutečnil­o sochařské sympozium, z něhož zůstala například socha Michala Trpáka nazvaná Ateistická modlitba.

V loňském roce vyšla ke klenovském­u sochařském­u parku skládačka, která mapuje většinu děl rozsetých na vnitřním i vnějším hradním okruhu.

 ?? FOTO GKK ?? Rytíř s drakem. Bronzová plastika Jaroslava Róny z roku 1995.
FOTO GKK Rytíř s drakem. Bronzová plastika Jaroslava Róny z roku 1995.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia