Lidové noviny

Podruhé ve stejné koncovce

- PAVEL MATOCHA

Mistr světa Magnus Carlsen rozšířil své byznysové impérium o nejvlivněj­ší šachový časopis na světě. Výborně dělaný šestineděl­ník New In Chess odebírají šachisté ve 116 zemích světa a asi nenajdete šachového profesioná­la, který by jej nečetl. New In Chess je takovým The Economiste­m světa šachu a od letošního roku vlastnicky spadá do struktury firem, které spoluvlast­ní velmistr Carlsen. podnik. A spokojen musel být i Magnus Carlsen, který se po více než půlročním čekání a několika neúspěšnýc­h vystoupení­ch zase dočkal turnajovéh­o vítězství.

Víkendové finále mezi Magnusem Carlsenem a Hikaruem Nakamurou bylo nejen duelem mezi světovou jedničkou v klasickém šachu i v rapidech Carlsenem a světovou jedničkou v bleskovém šachu a čtyřkou v rapidu Nakamurou, ale zároveň zápasem mezi dvěma nejsledova­nějšími šachisty na sociálních sítích. Nakamura je dokonce absolutní šachovou jedničkou na Twitchi, s více než milionem sledujícíc­h.

Atraktivní podívanou v přímém přenosu sledovaly stovky tisíc diváků po celém světě. Jen na webu Chess24, který byl hernou tohoto turnaje, jste mohli přenos sledovat na deseti různých kanálech s komentáři v osmi různých jazycích. Nakonec se vše odehrálo v režii mistra světa Carlsena, který v prvním hracím dnu zvítězil 3:1 a druhý den si remízou 2:2 pohlídal triumf. My se ale tentokráte nepodíváme na partii z finále, nýbrž na semifinálo­vou a to kvůli její koncovce.

Začátečníc­i si mnohdy myslí, že nejdůležit­ější fázi šachové partie je zahájení a chtějí se naučit triky, jak rychle dát soupeři mat. Později pochopí, že v zahájení se rozhodne málokdy a začnou trénovat taktiku a hledat kombinační zápletky ve střední hře. A teprve až po mnoha letech dojdou k poznání, že většina šachových partií se rozhoduje až v koncovce.

Nakamurovi se v té semifinálo­vé partii podařilo přejít do objektivně vyhrané koncovky s převahou lehké figury za jediného pěšce. Bílý měl věž, střelce a dvě pěšce a černý proti tomu jen věž a tři pěšce. Pikantní bylo, že téměř stejná koncovka se objevila na šachové olympiádě 2014 a to v partii těch samých soupeřů! Jen barvy byly otočené, tehdy měl v koncovce figuru za pěšce Mameďjarov, minulý týden Nakamura.

Zdánlivě jednoduchá koncovka s jasnou materiální převahou bílého. Jenže vyhrát ji není vůbec triviální, neboť černý má několik remízových cest. Může nejen hledat pevnost, ale i se snažit vyměnit všechny pěšce (pak koncovka věž plus střelec proti věži skončí nejspíš remízou), anebo vyměnit věže a g pěšce bílého (pak bílý nevyhraje ani s pěšcem h a bělopolným střelcem proti holému králi, bude-li ten na polích h8 nebo h7).

46.Vd7 Kg7 47.Vc7 Va5 48.Sc4 Vf5+ Nejprve bylo třeba chytit černého za pěšce f7 a přivázat k jeho obraně věž i krále. Teď bude moci bílý postupovat králem i pěšci.

49.Ke3 Ve5+ 50.Kd4 Vf5 51.g4 Vf6 52.Sd5 h6 53.Ke5 Vf1 54.Vd7 Ve1+ 55.Kd6 Vf1 56.Ke7 Vd1 57.Ke8 Kf6 58.Vxf7+ Kg5 Pěšec f7 padnul, ale černý král se dostal k bílým pěšcům. Kdyby pěšci padli, černý by měl remízu na dosah, jenže bílý alespoň jednoho z piků udrží.

59.Sg2 Kh4 60.Vg7 Vd6 61.Kf7 Kg5 62.Se4 Vd7+ 63.Kg8 Vxg7 64.Kxg7 h5 65.Sf3 Kh4 66.Kxg6 hxg4 67.Sxg4 a černý se vzdal. 1-0

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia