Lidové noviny

Do škol se vrátili nezbedníci

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Žáci prvního stupně za sebou mají měsíc rotací, při nichž se po týdnu střídají ve třídách. Učivo podle kantorů zvládají, palčivější­m problémem je narušení sociálních vazeb a časté sváry mezi dětmi na některých školách.

Od podzimu byli téměř všichni žáci – kromě těch z prvních a druhých tříd – na distanční výuce, měli volnější režim a odvykli třídám plným spolužáků. Návrat do lavic tak mnohým činí potíže.

Někteří rodiče si na nekázeň školáků chodí stěžovat do školy a chtějí, aby spory, které se ale často dějí mimo budovu, řešila.

„Po mobilech si nadávají, perou se, ale všechno se děje venku,“svěřuje se ředitelka pražské základní školy Mendelova Martina Thumsová. Rodiče podle ní navíc s problémem kolikrát přijdou až na konci týdne, v němž jejich dítě dochází do školy prezenčně.

„Místo toho, abychom je tady ve škole začali rovnat a znovu nastavovat pravidla, si zase sednou doma. Řešit problémy v momentě, kdy na děti nemůžeme výchovně působit, je science fiction,“posteskla si Thumsová.

Naopak šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý se s podobnými obtížemi nesetkal. Děti v Masarykově ZŠ v pražských Klánovicíc­h, kde je ředitelem, mezi sebou rozbroje nemají. Větší problém podle něj představuj­e povinnost dětí nosit roušky, u učitelů respirátor­y.

Ředitelé se shodují, že to, jestli dítě návrat z online výuky zpátky do školy zvládne, záleží na jeho osobnosti. Rotace však podle nich prohlubuje rozdíly mezi žáky. I po pouhém týdnu stráveném doma si totiž děti musejí znovu zvykat na školní režim.

„Za týden z toho vypadnou a řemen se těžko nahazuje. Takže je to takové skokové,“uvedl pro LN ředitel brněnské základní školy Svážná Petr Punčochář. Situaci přirovnal ke sportu. „To je jako když budete chodit týden trénovat a týden budete doma,“říká.

Rotace skupin žáků je přitom náročnější na druhém stupni základky, kde má každý předmět svého učitele. Pedagog musí skloubit výuku dětí ve škole i těch doma. Ty na druhém stupni se v některých krajích vrátily do školy v pondělí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia