Lidové noviny

Do škol se vrátili nezbedníci

-

1

Přestože se děti na sebe navzájem těšily, teď mají mezi sebou na některých školách konflikty. „Nefunguje to po té sociální stránce,“říká Thumsová k rotaci. „Po té výukové to funguje, děti jsou schopné se velmi dobře učit i na základě distanční výuky,“uvedla.

Podle Černého má distanční vzdělávání v mnoha případech dokonce pozitivní vliv. Dětem, které na učení preferují klid, pomohlo, že si mohly video s vysvětlova­nou látkou pustit vícekrát. „Ve škole to slyší jenom jednou a třeba se bojí zeptat, když něco nepochopil­y,“říká Černý. To podle něj pomohlo žákům hlavně v matematice.

Naopak ve čtení se zhoršili, tuto dovednost se online naučí jen stěží, vždy k tomu potřebují dohled dospělého. „U čtení se hodně pozná, jestli se dítěti doma někdo věnuje,“dodal. Při online výuce se některým dětem rodiče více věnují, protože jsou s nimi doma, nebo také proto, že můžou zaslechnou­t, jak čtou ostatní. Na tomto základě se třeba rozhodnou, že je třeba dítěti se čtením pomoci. Jiní rodiče tak nečiní, což zvětšuje rozdíly mezi dětmi.

Rotace zkouší i kantory

Režim prezenční výuky si školy nastavily různě. Kvůli dodržení homogenity skupin některé dokonce upravily začátek a konec hodin tak, aby se děti prostřídal­y na toaletách, aniž by se potkaly s žáky jiných tříd.

A úpravám se nevyhnul ani školní vzdělávací plán. „V týdnu, kdy jsou děti ve škole, se klade důraz na hlavní předměty,“říká Punčochář. To znamená, že se děti věnují složitější­mu učivu například z češtiny a matematiky, které se proloží třeba přírodověd­ou. Při distanční výuce žáci řeší lehčí úkoly, které jsou schopni zvládnout sami či s online pomocí učitele.

Mnohem těžší je podle kantorů rotace na druhém stupni. Tento týden se vrátily do lavic druhostupň­ové děti a ty z nižšího stupně víceletých gymnázií v Praze, Královéhra­deckém, Plzeňském, Středočesk­ém, Libereckém a Pardubické­m kraji.

Pro žáky samotné to není tak těžké jako pro učitele, musí totiž zvládnout zároveň učit ve škole i dálkově. „Běhají ze třídy do kabinetu, nebo do volné učebny, tam vysílají, a pak jdou zase učit do další třídy,“popisuje Černý. K povinnoste­m se kantorům přidává i více dozorů na chodbách a ve školních jídelnách, musí totiž uhlídat více dětí, aby se mezi sebou nemísily.

To, že se ve třídách druhého stupně budou na každý předmět střídat učitelé, by vadit nemělo. „Rotování učitelů v místnostec­h takový problém nebude. Jsme škola, která má téměř stoprocent­ní proočkovan­ost,“přibližuje Punčochář situaci na své škole.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia