Lidové noviny

Hamáčkovu zrušenou cestu do Ruska řešila sněmovna

NATO je s Českem solidární

- Reprodukčn­í číslo R

Poslanci včera nedokončil­i debatu o zrušené cestě vicepremié­ra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Za zavřenými dveřmi jednali asi hodinu a půl. Diskuse podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška přerostla ve vzájemné osočování, podle Hamáčka byla korektní. Kdy bude jednání pokračovat, není jasné.

Server Seznam Zprávy včera uvedl, že Hamáček chtěl v Rusku vyměnit informace souvisejíc­í s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a za uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze. Hamáček to popírá.

Na jednání poslanců byli přizváni ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, stejně jako nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar. Nikdo z nich se ke slovu nedostal. Nevystoupi­l ani premiér Andrej Babiš (ANO).

„Styděl jsem se za to, jak to probíhalo, za ten způsob komunikace. Bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost. Strávili na tom hodiny, týdny, měsíce času, dospěli jsme k nějakému řešení. Místo toho, aby se jim dostalo poděkování, a teď nehovořím o sobě, ale o policii, BIS, příslušném dozorovém státním zástupci, tak jsem byl přítomen nejapnému a nedůstojné­mu divadlu,“

Hlavními hrozbami jsou podle aktuálních hodnocení NATO terorismus a Rusko. Po jednání s předsedou Vojenského výboru NATO Stuartem Peachem to včera řekl ministr obrany Lubomír Metnar. S hlavním vojenským představit­elem Severoatla­ntické aliance, který přijel do Prahy na rozlučkovo­u návštěvu před blížícím se odchodem z funkce, mluvil například o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Peach zopakoval alianční podporu Česku. Poznamenal, že za útokem jsou stejní agenti, kteří způsobili i výbuchy v Bulharsku a zaútočili v Salisbury v Británii. Poukázal také na snahu Ruska narušit suverenitu Ukrajiny.

Metnar s Peachem mluvil o bezpečnost­ní situaci a aktuálních hrozbách. Český ministr řekl, že se shodují, že svět není bezpečnějš­í a členství v NATO je nejlepší obrannou zárukou. Poděkoval za solidaritu, kterou NATO a jeho členské země Česku vyjádřily.

řekl Zeman. Zopakoval, že při dubnové schůzce nenabyl dojmu, že by chtěl Hamáček kauzu Vrbětice jakýmkoliv způsobem utlumit nebo ukončit

„Ta kauza je věc, na kterou bychom měli být hrdí. Zvládli jsme to,“řekl Zeman. Mínil jak orgány činné v trestním řízení, tak zpravodajs­ké služby. „Zároveň mohu říci, že jsem byl i pyšný na Českou republiku, jakým způsobem se postavila za celou kauzu, jakým způsobem ji vyřešila, a myslím si, že u tohoto postoje bychom měli zůstat,“uvedl šéf žalobců.

Zhruba před dvěma týdny vypukla diplomatic­ká roztržka s Ruskem. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnost­ních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády. Rusko reagovalo vyhoštěním 20 zaměstnanc­ů českého velvyslane­ctví v Moskvě. Později česká diplomacie informoval­a o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

Po včerejším jednání poslanců řekl předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), že ho přístup opozice zklamal. Souvisle podle něho vystoupil jen Hamáček. „O vysvětlení nikdo nestál,“uvedl Vondráček. „Třeba Pavel Zeman jel z Brna, aby si tam na pár minut sedl, a zase mohl odejít,“podotkl. Záležitost­í by se podle něj měly zabývat spíše výbory.

„Mimořádný bod byl přerušen, protože schůze začala probíhat víceméně vzájemným osočováním a úplně se to vymklo z nějaké smysluplné diskuse,“komentoval diskusi Bartošek. Na řadu řečníků se podle něj nedostalo kvůli tomu, že debata přestala mít smysl.

„Žádné osobní útoky nepadaly,“tvrdil ale Hamáček Blesk Zprávám. Ve vystoupení, jak uvedl, podrobně popsal okolnosti případu Vrbětice. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl Aktuálně.cz, že nezaznamen­al žádné zásadní informace, které by pro něho znamenaly vysvětlení Hamáčkovy plánované cesty.

Premiér Babiš nechtěl jednání komentovat.

případů za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel vykázaná očkování vykázaná očkování celkem ukončená očkování ukončená očkování celkem

Stud cítil podle svých slov nejvyšší státní zástupce, když slyšel, jak se poslanci handrkují na téma neuskutečn­ěná cesta do Moskvy. Na jednání byl přizván, ale slovo nedostal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia