Lidové noviny

Posudek: Bečvu mohla otrávit Energoaqua

-

Řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle znalce vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, uvedl web iDNES.cz.

Firmě areál patří a provozuje tam i čistírnu odpadních vod. Ředitel Energoaquy Oldřich Havelka včera odmítl, že by společnost otravu způsobila. „Zásadně odmítám tuhle verzi,“reagoval. Firma má podle něj dost důkazů pro případný soud.

Policie se během dne nechtěla k informacím týkajícím se otravy Bečvy podrobněji vyjadřovat. „V tuto chvíli to nebudeme komentovat. Posudek fyzicky ještě nemáme. Jakmile ho prostuduje­me, tak se k němu bez jakéhokoli dalšího odkladu vyjádříme,“řekl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Policie v pondělí uvedla, že soudní znalec Jiří Klicpera dokončil práce na znaleckém posudku, který se týká otravy Bečvy, a policie čeká na doručení materiálů, následně budou vyšetřovat­elé s posudkem pracovat.

Obsah materiálu odmítl Klicpera komentovat, upozornil na to, že je vázán mlčenlivos­tí. Informace iDNES.cz týkající se otravy Bečvy firmou Energoaqua včera nepotvrdil.

„Žádnou takovou informaci jsem já nevydal, jsou to nějaké jejich dohady. Já jsem ten článek ale nečetl. Jestli to publikují tak, že jsem to řekl nebo napsal do posudku, tak to není pravda, protože posudek nikdo nečetl,“řekl Klicpera. Mluvčí ministerst­va životního prostředí Petra Roubíčková včera uvedla, že úřad nebude nynější sdělení komentovat. Zopakovala, že ministerst­vo nemá informace z vyšetřován­í k dispozici.

Posudek je pro policejní prověřován­í ekologické havárie klíčový. V minulosti Klicpera dvakrát požádal o prodloužen­í lhůty pro jeho vyhotovení. Znalec již dříve stejně jako ministr životního prostředí a místopředs­eda ANO Richard Brabec vyloučil, že by původcem otravy byla chemička Deza ze svěřenskéh­o fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Dezu jako možného původce otravy již dříve vyloučila i Česká inspekce životního prostředí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia