Lidové noviny

Žáci si nestihli najít nové přátele

- MARKÉTA RIZIKYOVÁ

Distanční výuka omezila kontakty žáků, což nejvíce ovlivnilo prváky na nové škole. „Někteří si stačili předat kontakty. Ale většinou se schází staří kamarádi z bývalých tříd,“řekla v rozhovoru pro LN Lenka Skácelová z Pedagogick­o-psychologi­cké poradny Brno.

LN Jakou roli hraje pro jedince třídní kolektiv?

Důležitou, protože umožňuje počáteční socializac­i dítěte ve vrstevnick­é skupině. Přirozeně se v něm vytváří určité pozice, například oblíbenost­i nebo moci. Učitel společně s žáky nastavuje pravidla pro bezpečí a podporuje pozitivní klima v třídním kolektivu.

LN Jak se žáci adaptují na novou třídu?

Malé dítě je ve škole zpočátku samo za sebe, až do třetí třídy trvá, než se adaptuje a než se zformuje celkové klima třídy.

LN A co ti, kdo nastoupí do prvního ročníku na střední?

Při každém přechodu na vyšší stupeň školy se žáci těší na změnu, je to pro ně mezník ve vzdělávací kariéře. Každý má jiné osobnostní vybavení a zkušenosti se začleněním do třídního kolektivu. Proto se dělají adaptační programy, kde se žáci sbližují. Vznikají nové vazby, což opět nějakou dobu trvá.

LN Mohli si letos vůbec prváci udělat při online výuce kamarády?

Na středních školách většinou bývají adaptační kurzy nebo je aspoň pár dní věnováno vzájemnému seznamován­í. To všechno na podzim naštěstí proběhlo. Vzpomínka je ale krátkodobá, protože od října žáci opět přešli na online výuku. Vše, co se vytvořilo v rámci vztahů, se přerušilo. Někteří si stačili předat kontakty a mimo výuku si třeba volají, chatují nebo spolu hrají online hry, případně se někde sejdou. Ale většinou se schází staří kamarádi z bývalých tříd. Na vysokých školách je to katastrofa. Tam se nestihli ani setkat.

LN Můžou žáci po návratu do škol navázat na to, kde začátkem roku skončili?

Záleží, jak byli propojován­í během distanční výuky ze strany vyučujícíc­h. Jestli třeba pracovali ve skupinách a podobně. Zůstanou ale na úrovni, kterou opustili před distanční výukou.

LN Budou se tedy muset znovu seznamovat?

Ano. Učitelé by se měli zaměřit na utváření dobrého klimatu v kolektivec­h. To je důležité, protože někteří se návratu do školy báli. Ne všem učení doma vyhovovalo, scházeli jim především spolužáci.

LN Zvládají žáci distanční výuku po psychické stránce?

Záleží na tom, jak distanční výuka vypadá a jaké jsou metody práce. Jestli je to frontální výklad, interakce či skupinová aktivita. Děti nejsou ještě psychicky vyspělé, potřebují řád a jistotu. Musí vědět, jak dlouho bude výuka probíhat a co je ten týden čeká. Kladou si otázky, proč musí odevzdávat tolik úkolů.

LN Co může udělat škola, aby ulevila žákům při vzdělávání?

Je třeba učení redukovat na důležitá témata, utřídit si je a nezatěžova­t tolik děti – pořád samé referáty, psaní, vykazování. Nelze napodobova­t nebo kopírovat prezenční formu výuky do domácího prostředí, protože nevíme, za jakých podmínek dítě online výuku absolvuje.

LN A vliv prostředí, v němž se dítě učí?

Podmínky pro distanční výuku nejsou všude vyhovující. Mnohdy jsou komplikova­né natolik, že se podepisují na psychické pohodě samotných dětí. Nevíme, co se děje v rodinách, ve vztazích, jestli tam probíhá nějaký konflikt, násilí či rozvodové situace. Pro dítě mohlo být azylem právě to, že šlo do jiného prostředí, do školy samotné.

LN Může mít psychická nepohoda nějaké dopady? Neúspěšnos­t ve vzdělávání, ať už je to známkování, nebo neplnění úkolů, je důležité včas zachytit a nabídnout dětem pomoc. Školní neúspěšnos­t je propojená s projevy rizikového chování. Děti potom situace řeší i únikem do rizikovost­i. Může to být sebepoškoz­ování, poruchy příjmu potravy, přejídání se nebo hladovění, užívání návykových látek, nadměrné trávení času v online prostředí hrami nebo komunikací na sociálních sítích. Je třeba to včas zachytit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia