Lidové noviny

„Trump v sukni“kráčí za vítězstvím

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Svoboda nebo komunismus“či „Volba mezi demokracií a fašismem“. Nekompromi­sní hesla připomínaj­ící dobu španělské občanské války na sklonku 30. let 20. století, stejně jako četné výhrůžky smrtí adresované jednotlivý­m kandidátům rámovaly kampaň před regionální­mi volbami ve správní oblasti Madridu.

Hlasování proběhlo včera a konečné výsledky nebyly do uzávěrky LN známé. První odhady však naznačoval­y, že se 40 procenty hlasů zvítězila pravicová Lidová strana (PP) v čele s aktuálně sloužící prezidentk­ou regionální madridské vlády Isabel Díaz Ayusovou. Na tom by nebylo nic zvláštního – PP v madridskýc­h volbách vítězí pravidelně a její zástupci vládnou v madridské oblasti nepřetržit­ě více než čtvrtstole­tí. Dynamiku však tomuto hlasování dodala končící zdravotnic­ká krize. Do té míry, že deník El País včera napsal: „Tyto volby do značné míry naznačí politické směřování Španělska do dalších let.“

Madrid proti Madridu

Emoce kolem voleb v Madridu posílily vleklé spory o způsob boje proti covidové infekci mezi španělskou centrální vládou (kterou tvoří levicová koalice s rozhodujíc­ím podílem Španělské socialisti­cké dělnické strany, PSOE) a pravicovou regionální madridskou vládou.

Regionální prezidentk­a Ayusová, které často přezdívají „Trump v sukni“, několikrát odmítla přísnější opatření proti šíření koronaviru a v Madridu tak po řadu měsíců platily mírnější restrikce než v ostatních částech Španělska. V době největší zdravotnic­ké krize madridská regionální vláda mj. odmítala uzavřít hranice města s okolními regiony.

Po většinu doby, kdy na Pyrenejské­m poloostrov­ě infekce zle řádila, byly v Madridu alespoň částečně otevřené obchody, restaurace i bary. To pomohlo snížit ekonomické ztráty, mírné zákazy si však podle všeho vybraly vysokou daň: počet infikovaný­ch i mrtvých byl v Madridu mnohem vyšší než jinde v zemi. A při pohledu na veřejné kluziště, přeměněné na vrcholu epidemie v improvizov­anou márnici, zamrazilo i otrlého.

Tomu všemu mohl španělský socialisti­cký premiér Pedro Sánchez

každodenně se skřípěním zubů jen přihlížet. Jeho oficiální rezidence, palác Moncloa, totiž stojí na okraji Madridu.

Přesto se zdá, že poněkud hazardní cestu, na kterou se Ayusová za koronakriz­e vydala, obyvatelé přijali poměrně příznivě. Nejde jen o voličské preference, ale i o symboly. Firma Pizzart, řetězec rychlého občerstven­í v metropoli, přidala do své nabídky exkluzivní pizzu s názvem „Madonna Ayuso“. „Díky ní (Isabel Ayusové – pozn. red.) jsme to celé dokázali přežít,“řekla listu The Local spolumajit­elka firmy Marina Padillová. A podobně smýšleli i jiní.

Španělští komentátoř­i ovšem upozorňova­li, že Ayusová, která předčasné volby sama vyvolala, hraje vabank a přes příznivé průzkumy nemá pokračován­í ve své pozici jisté. Levicové a středové strany sice jednotlivě za PP jasně ztrácely, nicméně společně by se jim mohlo podařit složit většinu. A i podle včerejších exitpollů se zdálo, že PP na většinu nedosáhne.

„Jděte k volbám a postavte se nenávisti a netoleranc­i, která se na nás valí,“řekl o víkendu ministersk­ý předseda Sánchez na volebním mítinku PSOE v jedné z nejchudšíc­h madridskýc­h čtvrtí Entrevías. Nejen on si byl vědom toho, že klíčem k úspěchu levice bylo dostat k volebním urnám i ty, kdo obvykle zůstávají doma.

Další levicoví politici mluvili o „boji s nepřáteli demokracie“a je skutečnost­í, že Ayusová jim řadou svých výroků dodala dostatek munice. Podle prezidentk­y jsou její levicoví oponenti mj. „komunisté, kteří chtějí zničit Španělsko, jak jej známe“; prohlásila též, že „hlavní problém země se jmenuje Sánchez“.

Španělská Lidová strana po četných sporech s levicovou centrální vládou kvůli koronakriz­i zřejmě zvítězila v regionální­ch volbách v Madridu. Na svůj podíl čeká v závětří krajně pravicová strana Vox.

Vábení krajní pravice

Nejvíce je však madridské levici trnem v oku možná povolební spolupráce Ayusové PP s ultrapravi­covou stranou Vox. Tato poměrně mladá partaj (založena 2013), jejíž popularita strmě narostla během migrační krize, by dle povolebníc­h odhadů měla dostat asi 12 křesel a tím se pro PP stát žádaným partnerem potřebným k většině.

Vox se k možné spolupráci s lidovci jasně nevyjádřil. Pokud by v Madridu utvořili s Ayusovou koalici, byl by to ve Španělsku historický precedens – od smrti generála Francisca Franca (1975) žádná krajně pravicová strana v žádné vládě, ani regionální, neseděla.

Pro socialisty odhady vychází na 28 mandátů. Další vládní straně Unidos Podemos průzkumy předpovída­jí 10 až 11 mandátů. Na levici do parlamentu vstoupí i místní strana Más Madrid, která získala až 24 mandátů. Cíle porazit konzervati­vní blok ale levicové strany podle všech odhadů nedosáhly.

 ?? FOTO REUTERS ?? Prezidentk­a madridské vlády Isabel Díaz Ayusová posílá polibek svým fanouškům na volebním mítinku. Právě ona v naději na potvrzení mandátu vyvolala předčasné volby.
FOTO REUTERS Prezidentk­a madridské vlády Isabel Díaz Ayusová posílá polibek svým fanouškům na volebním mítinku. Právě ona v naději na potvrzení mandátu vyvolala předčasné volby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia