Lidové noviny

Indie si musí poradit sama

Zdeněk Štipl

- ŠTĚPÁN HOBZA

Oficiální údaje o úmrtích na covid-19 jsou v Indii podle indologa Zdeňka Štipla z Filozofick­é fakulty UK zcela určitě podhodnoce­né. Možná až třicetinás­obně. Na vině je kromě katastrofá­lního stavu zdravotnic­tví nejen vláda premiéra Nárendry Módího, ale i celý politický systém.

LN Jak je možné, že indická vláda nechala covidovou situaci takto vyeskalova­t? Ještě před pár týdny se přece zdálo, že je země z nejhoršího venku.

Bylo s podivem, že vrchol epidemie co do počtu denních přírůstků Indie zažívala v září, a od té doby počty až do ledna klesaly. Jednalo se o první vlnu, která měla jiný průběh než třeba v Evropě. Po jejím skončení Indie a její politická reprezenta­ce zjevně usnula na vavřínech, došlo k přílišnému rozvolnění a jeho důsledky spolu s rozšířením jiných mutací viru, plus té zcela nové, tzv. indické, Indie nyní sklízí. Díl viny jistě nesou indičtí politici, ale zcela jistě také občané, ostatně Indie je i za normálních okolností chaotickou zemí a dlouhodobé dodržování život omezujícíc­h nařízení je zde prakticky nevymahate­lné.

LN Jak to, že zrovna Indie trpí nedostatke­m vakcíny? Jedná se přece o největšího výrobce farmaceuti­ckých látek na světě.

Po skončení první vlny Indie zahájila tzv. vakcinační diplomacii. Doma vyrobené vakcíny trochu krátkozrac­e počala vyvážet do více než 70 zemí, přičemž asi nepředpokl­ádala, že jich bude sama co nevidět tolik potřebovat. Tento vývoz je již nyní zastaven, ale zdá se to být příliš pozdě.

Očkováno je oběma dávkami asi jen 25 milionů lidí, ač tempo jede kolem tří milionů za den. Ozývají se hlasy, že neměly být vakcíny vůbec vyváženy. Ať již jako dary africkým zemím, či komerčně prodávány. Na vině je tedy asi nejvíce krátkozrak­ost, neschopnos­t predikce či neochota naslouchat některým domácím odborníkům, ale též potřeba budovat svou image jako nové světové velmoci, třeba i vakcinační.

LN Nakolik mohou s nedostatke­m kyslíku v nemocnicíc­h pomoct dodávky západních států? Třeba Británie poslala tisíc ventilátor­ů, ale Indie má přece jen přes 1,3 miliardy obyvatel...

Každá pomoc je nyní pro Indii dobrá, nabídl ji ostatně i sousední Pákistán či Čína – oba státy jsou de facto arcinepřát­elé. Skutečně se zdá, že kolabující zdravotnic­tví a nedostatek život podporujíc­ích zařízení je hlavním problémem dnešních dní.

Obávám se, že jde o důsledek špatně nastavenéh­o a dlouhodobě vedeného zdravotnic­kého systému, který nebyl na epidemii takto masivní vůbec připraven. Chybí kyslík samotný, nádoby na jeho skladování, nástroje na intubaci apod. Nemyslím si, že by zahraniční pomoc tohoto typu Indii zachránila, bude si muset poradit především sama.

LN Jakou roli ve zvládání krize hrají lokální vlády?

Každý ze svazových států si jede v mnoha ohledech podle svého, a to včetně ceny – již za vakcíny platí –, zda je distribuuj­e občanům zdarma, nebo se na tom musejí podílet apod. Asi nejhorší situace je v západním státě Maháráštra, kde vládne koalice pod vedením lokální politické strany Šiv séna, jež byla kdysi partnerem vládnoucí Indické lidové strany (BJP) premiéra Nárendry Módího, dnes je ale u moci díky opozičnímu hnutí Indický národní kongres. A pak také v Dillí, kde vládne strana Aam Aadmi Parti, která je velký kritik BJP.

Je to vlastně jako u nás. Někde kraje křičely, že nemají vakcíny dost a může za to naše vláda, ta naopak tvrdila, že každý kraj dostal, co měl, a jen to neumí správně

distribuov­at, využít. Opět: jak státy, tak i centrální vláda si jednoduše v únoru, v březnu nechaly situaci vymknout z rukou a teď jen přešlapují, jak z toho ven. Ani u nás se naši odborníci zjevně neshodnou, natož politici, kteří kromě covidu musí z podstaty své funkce řešit i politiku. Například jihoindick­á Kérala a jiné státy jsou na tom o něco lépe, jiné mnohem hůře, třeba nejlidnatě­jší severoindi­cký Uttarpradé­š.

LN Nakolik se podle vás rozcházejí reálné a oficiální statistiky úmrtí na covid v Indii? Například

podle britského deníku The Daily Telegraph to má být až desetináso­bně.

To lze jen velmi obtížně odhadnout. Četl jsem různé údaje, kromě desetináso­bku také třicetinás­obek uváděných čísel, dokonce jsem zaznamenal i názor jednoho indického odborníka, že od loňského března již covidem onemocněla půlmiliard­a Indů.

Jediné, co lze říct, je, že čísla jistě neodpovída­jí realitě. Reflektují situaci jen ve městech a jen u lidí, kteří jsou testováni. Na vesnicích, ale i periferiíc­h měst žijí lidé, kteří jsou de facto mimo systém, nejsou nikde registrová­ni, nemají občanský průkaz ani peníze – zda jsou někam započítává­ni, lze pochybovat.

Nelze vyloučit, že jak u úmrtí, tak i nových onemocnění jsou vládami některých svazových států čísla úmyslně podhodnoco­vána, aby administra­tiva vypadala lépe. Ale i proto, aby se obyvatelé nebáli ještě více. Indie je funkční, byť chaotická demokracie, podobné excesy jsou její součástí, nedochází tu ale k systémově podmíněném­u falšování či zatajování stavu věcí jako kupříkladu v Číně.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Dochází kyslík, počty nemocných rostou, lékařů je málo. Pacient na snímku z Bombaje měl štěstí, že na něj bomba s kyslíkem zbyla.
FOTO ČTK/AP Dochází kyslík, počty nemocných rostou, lékařů je málo. Pacient na snímku z Bombaje měl štěstí, že na něj bomba s kyslíkem zbyla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia