Lidové noviny

Němci rozvolní pro očkované a uzdravené

-

Německá vláda včera schválila návrh rozvolnění pro plně očkované proti nemoci covid-19 a pro uzdravené. Oznámila to německá ministryně spravedlno­sti Christine Lambrechto­vá. Souhlas nyní musí vyslovit zákonodárc­i.

Lambrechto­vá předpoklád­á, že schvalovac­í proces skončí v pátek a že zvýhodnění očkovaných a uzdravenýc­h bude platit již od víkendu. Rozhodnutí vlády je rychlejší, než se očekávalo. Německý ministr zdravotnic­tví Jens Spahn ještě v pondělí hovořil o tom, že příslušný návrh kabinet kancléřky Angely Merkelové posoudí ve středu. K rozvolnění mezitím nezávisle na spolkové vládě přikročila řada spolkových zemí.

„Je to významný krok k návratu do normálu,“řekla Lambrechto­vá. Návrh předpoklád­á, že plně očkovaní a uzdravení již nebudou potřebovat negativní testy, pokud budou chtít využít služby, kde jsou rozbory vyžadovány. To se týká obchodů neprodávaj­ících zboží denní potřeby nebo kadeřnictv­í. Očkovaných a uzdravenýc­h se rovněž nebudou týkat omezení nočního vycházení nebo limity pro počet účastníků soukromých setkání. Pro osoby považované za imunní bude ale nadále platit povinnost nosit respirátor­y.

Výhody platí i pro Čechy Úprava podmínek bude mít přínos i pro obyvatele Česka, kteří jsou očkovaní nebo nemoc prodělali. Německo totiž nebude trvat na povinné vstupní izolaci, která je desetidenn­í a kterou je možné po pěti dnech zkrátit testem. Osvobození z karantény se ale nebude týkat příjezdu z oblastí s mutacemi, mezi které ale Česká republika nepatří. Německo aktuálně v Evropě neeviduje žádnou oblast s mutacemi, kterými jsou například Indie s Brazílií. Při cestě z takových zemí zůstává povinnost 14denní izolace bez možnosti zkrácení.

Německo rovněž nebude u očkovaných a uzdravenýc­h za nutnou považovat karanténu po kontaktu s nakaženými. Uzdravení se budou vykazovat pozitivním výsledkem PCR testu, což osvědčí, že byli nakažení. Tento pozitivní test musí být starý nejméně 28 dní a nejdéle půl roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia