Lidové noviny

Biden zvýšil kvóty na migraci

Spojené státy přijmou více než čtyřnásobe­k uprchlíků než za vlády Donalda Trumpa. Prezident Biden svým rozhodnutí­m ustoupil aktivistům i stranické kritice.

- MARTIN HAMPEJS

Americký prezident Joe Biden v noci na úterý oznámil, že jeho vláda zvýší roční kvóty na počet přijatých uprchlíků, kterým USA umožní vstoupit do země. Nová vláda totiž po více než tři měsíce ponechala původní velice nízký strop nastavený administra­tivou Donalda Trumpa, jenž povoloval vstup pouhým 15 tisícům lidí. Nově se Biden zavázal k otevření hranic až pro 62 500 uprchlíků.

Podle Bidena politika předchozí vlády „nereflekto­vala americké hodnoty“, jelikož Spojené státy vždy „vítaly a podporoval­y uprchlíky“. „Je důležité podniknout toto opatření dnes, abychom odstranili jakékoli přetrvávaj­ící pochybnost­i v myslích uprchlíků z celého světa, kteří tolik trpěli a kteří úzkostlivě čekají na začátek svého nového života,“uvedl Biden. Prezident však ve svém projevu oznámil „smutnou pravdu“, že již nyní si je vědom, že se vládě nepodaří zprocesova­t takový počet žádostí o azyl, a tudíž je téměř jisté, že se do USA takto vysoký počet uprchlíků nedostane. Podle Bidena za nedostačuj­ícími kapacitami stojí především některá rozhodnutí předchozí vlády.

Biden se v lednu krátce po svém nástupu do funkce zavázal, že posílí program na přijímání uprchlíků. V dubnu se však rozhodl ponechat nižší limit předchozí vlády, čímž překvapil své spojence a vyvolal kritiku mezi demokratic­kými zákonodárc­i a aktivisty za práva uprchlíků. Řada činitelů se přitom shodla, že dubnové rozhodnutí souviselo s obavami ze špatného mediálního obrazu poté, co u americké hranice s Mexikem stoupl počet nově příchozích migrantů. Nynější obrat prezident obhajoval „novými informacem­i“od pohraniční stráže.

Nezvládnut­á krize

Migrační krize na hranici s Mexikem byla Bidenově administra­tivě doposud jediným trnem v oku.

Joe Biden si zkraje mandátu vedl v otázce migrace relativně dobře. Zrušil velké množství kritizovan­ých nařízení vlády Donalda Trumpa, jako byl zákaz přicestová­ní občanům několika muslimskýc­h zemí, zavedl ochranu pro děti imigrantů či vydal příkaz, jenž zabránil deportaci imigrantů, kteří sloužili v americké armádě. Na sto dní se pokusil zastavit veškeré deportace, ale toto nařízení zablokoval federální soud v Texasu.

V únoru a březnu, kdy každoročně vzroste počet lidí na hranicích žádajících o azyl, ale Bílý dům podle médií nezvládl na krizi dostatečně reagovat. Podle deníku The Washington Post byla vláda „nepřiprave­ná“a „naprosto selhala“. Bidenova administra­tiva navíc na rozdíl od Trumpovy nenechával­a lidi žádající o azyl za hranicí, ale do vyřešení žádosti jim umožnila pobývat na americké půdě, což dále zvýšilo administra­tivní zátěž, na kterou systém nebyl připraven.

Kritiku především od republikán­ů si Biden vysloužil i za to, že na začátku mandátu uvedl, že americká vláda již nebude bránit ve vstupu dětem bez doprovodu. A to spustilo lavinu. Média tehdy psala dokonce o tisících dětí denně. Jen za březen jich bylo podle dat pohraniční stráže na 19 tisíc. Nyní se k hranicím dostává kolem tří set dětí denně.

Vláda si navíc stanovila jako prioritu právě dětskou imigraci a příval nestíhala zprocesova­t. Úřady totiž musí nalézt příbuzné těchto dětí v USA, či jim zajistit pěstouny. A zařízení, kde děti pobývají, než se jejich žádost zprocesuje, jsou již měsíce přeplněná.

Problémem pro Bidenovu vládu navíc je, že v otázce migrace musí většina nařízení projít schválením Kongresu, jelikož potřebuje financován­í. A naráží zde na odpor republikán­ů, kterým se jeho politika zdá příliš benevolent­ní, ale i levicového křídla demokratů, kteří vnímají změny jako nedostateč­né.

Podle prezidenta Bidena politika předchozí vlády „nereflekto­vala americké hodnoty“, jelikož USA vždy „vítaly a podporoval­y uprchlíky“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia