Lidové noviny

Zdražování a erotika

Ne každý má na dražší zboží a služby

- Marek Hudema

Konec epidemie se patrně blíží a mnozí obchodníci a provozovat­elé služeb teď očekávají, že konečně něco vydělají. Nemalá část z nich předpoklád­á, že si aspoň částečně vynahradí dlouhé uzavření svých podniků zvýšením cen. Vyjde to?

Obchodníci sází na to, že lidé mají peněz dost a jsou ochotni utrácet. Domácnosti rekordně uspořily a vklady v bankách vzrostly na konci února oproti předcházej­ícímu roku o více než 340 miliard korun. Navíc některým podnikatel­ům vzrostly náklady. Vidět je to například na naftě, která před rokem stála okolo 25 korun a teď je zhruba o pět korun dražší. Zdražovat je pak logické. Jenže problém je v tom, že ne každý má teď víc volných peněz než dříve. Pěkně to ilustruje výzkum firmy Fair Credit. Ten se objevil v tisku s titulkem například Tři čtvrtiny Čechů nemají menší příjmy než před pandemií a navozoval dojem, jak jsou na tom skoro všichni dobře. Jenže ve výsledcích průzkumu se mimo jiné objevilo i to, že 43 procent dotázaných zvládne financovat jen základní výdaje a že příjmy se zvedly za poslední rok jen 16 procentům lidí. Z výzkumu Život během pandemie společnost­i PAQ Research zase vyplývá, že zhruba 20 procent domácností plánuje omezit spotřebu, například výdaje za návštěvu restaurací. Což půjde docela dobře, protože lidé si často zvykli připravova­t jídlo sami a práce z domova už nebude takovou raritou.

Představa, že lidé budou radostně nakupovat dražší věci či utrácet za dražší služby a přitom nesníží objem svých nákupů oproti situaci před pandemií, je naivní. Stejně jako představa z devadesátý­ch let, že se zavedením volného trhu všude vyrostou místo pekáren sexshopy, protože prodej sexuálních pomůcek je výnosnější, a levné rohlíky nebude chtít nikdo prodávat. Podobně jako se kdysi ukázalo, že zájem o sexuální hračky není nekonečný, může se něco podobného po nějaké době ukázat i v případě zájmu o postpandem­ické obchody a služby s vyššími cenami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia