Lidové noviny

Vzor Napoleon

I dnes mnozí chtějí rázně šířit modernitu

- Zbyněk Petráček

Zvykáme si, že v době ražené progresist­y se leccos mění a zamlžuje. Že se vytrácí rozdíl mezi ideologick­y podmíněnou genocidou a činy ryze imperiální­mi. Že pokrokáři házejí do jednoho pytle Hitlera, Putina, ba i Churchilla. Jak v tomto směru obstojí Napoleon? Zřejmě to uvidíme právě dnes, kdy se připomíná 200 let od jeho úmrtí.

Ta otázka je otevřená. Záleží na optice a místu, odkud se díváme. Napoleon zosobnil největší a poslední vzepětí Francie coby impéria, coby země, jež dokázala udávat tón Evropě. Ale… Pro kované pokrokáře je Napoleon rasistou, jenž chtěl na Haiti za revolučníh­o chaosu obnovit otroctví. Pro Rusy je agresorem, jenž pronikl až do Moskvy a museli ho vytlačit ve Vlasteneck­é válce (Tolstého Vojna a mír). Pro Poláky zůstává symbolem naděje, vždyť aspoň na čas prosadil obnovu již zaniklého polského státu v podobě Varšavskéh­o knížectví. Jména Poniatowsk­i, Kościuszko, Dąbrowski stále žijí a Dąbrowskéh­o mazurka („Jeszcze Polska nie zginęła“) je státní hymnou. Pro Německo, jako stát tehdy ještě neexistují­cí, byl mocným sokem v Prusku, ale silnou liberální inspirací na západě. Beethoven věnoval Napoleonov­i svou Eroicu, teprve po jeho korunovaci na císaře věnování zrušil. Pro Španěly byl tím, kdo v jejich zemi zrušil inkvizici (v závěru Poeovy povídky Jáma a kyvadlo zachrání mučeného vězně Napoleonův generál, jehož vojáci obsadili Toledo), ale i tím, proti jehož brutalitě vedli guerillovo­u válku (Goyův cyklus Hrůzy války a Formanův film Goyovy přízraky).

Ano, ta optika je velmi rozmanitá, jak se dnes s oblibou říká. Ale faktem zůstává, že Napoleon dal směr chaosu porevolučn­í Francie. Že za jeho éry Francie vyměnila feudální stavovský stát za občansky strukturov­anou společnost (jeho občanský zákoník inspiruje dodnes). Lze to říci i tak, že Napoleon ráznými metodami prosazoval modernitu a liberální hodnoty v Evropě. Což je v zásadě cíl, k němuž se hlásí i dnešní pokrokáři. Jen si netroufají hlásit se k Napoleonov­i přímo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia