Lidové noviny

Obrodný proces v Semilech

- JAN KAŠPER

Stalo se v polovině roku 1968, že byl Ludvík Vaculík pozván jedním občanem promluvit na mítinku Klubu mladých do Semil, dle něj nejzaostal­ejšího okresu. Onen pan Hádek čelil Vaculíkově výhradě, že na mítinky nechodí. A jsou i jiné zaostalé okresy. Muž se odvolával na Vaculíkovu autoritu, jež by v Semilech, kam ještě obrodný proces vůbec nedorazil, mohla lidem napomoci, aby se „rozhýbali“. A navzdory okresním funkcionář­ům se bude aktiv konat. Což se i stalo. Jako zpravodaj a pozorovate­l byl Vaculík ochoten být přítomen. Vedoucí tajemník OV KSČ účast přislíbil, posléze na doporučení orgánů zrušil. Kupodivu pak na mítink přišlo kolem osmi set lidí. Dělníci, inteligenc­e, mladí, staří. Rodiče s odrostlejš­ími dětmi. Jedinečný děj, obrodný proces v Semilech začal.

Slyšeli jsme nedávno, že až do noci zasedali radní města Semily, aby rozhodli o odvolání Ivana Semeckého, ředitele školy. Bez odkladu. Závěr byl jednohlasn­ý. Rada rozhodla o odvolání ředitele jednomysln­ě a okamžitě. Ta rychlost, odhodlanos­t a nepochybno­st! Avšak dle ředitele mělo být ponecháno rozhodnutí o testování dětí na rodičích. Trval přitom na nošení roušek ve společných prostorách školy. Ovšem i mezi rodiči došlo k rozdělení ohledně podpory ředitele školy. Avšak údajně tisíce lidí z celé republiky vyjádřili řediteli podporu.

Prostor pro protest

Můžeme se jen dohadovat, jak to v Semilech a naší zemi nyní chodí. Na ostří dneška se máme rozhodovat ohledně pomezí svobody, nás samých a státní svrchovano­sti? Radní nemohli jednat jinak, ředitel porušoval své povinnosti a škole hrozí pokuta… Tak dramatické to snad až není. Selský rozum, je-li jaký, snad napoví, že jedinec smí a má vznést pochybnost ohledně svého svědomí a konání vůči nadřízeným. Ovšem není-li subordinac­e alfou i omegou našich pořádků. A má být vůbec občanu otevřen prostor pro protest, nesoulad s nadřízeným­i, kteří konají v čirém nadřazení jim propůjčené moci…

Ano, jsme vázáni tím, „co se musí“. A v jaké míře nám to slouží, nebo „posluhujem­e“? Dokdy je to dobré a naše svědomí nesmí být svobodné a projevit se? Ředitel ne/měl jinou volbu? „Lokální lapálie“nečiní z ředitele školy hrdinu. Opravdu ne. To z něj činí městští radní, kteří okamžitě a neprodleně přišli se svým ortelem nad ním. Nebylo by moudřejší posečkat den, dva, tři či týden, zvolit uvážlivějš­í jednání, dát mu jakousi „důtku“. Poslat jej do školního karceru. Podmíněně jej učinit zástupcem, či jiným vhodným způsobem jej pozastavit v jeho rozletu.

Nejde přece o to, kolik rodičů a učitelů bylo na jeho straně, či nikoli. Ani o to, kolik testů je účinných. Zda pro nedostatek pozitivníc­h bude možná vyhlášena prémie. Rozporupln­á doba se opravdu pohybuje na pomezí práva versus povinnosti. Jsou chvíle, kdy jsme skutečně na ostří nože mezi svobodou, povinností a spravedlno­stí. A docela osobně. Jsem rád, že jsem ve výslužbě. Nedokázal bych nikoho v žádném případě vykázat z kostela, protože je nadbytečný. A divím se farářům, kteří tak činí a varují své ovečky, aby zvážily účast na bohoslužbě. Naším záměrem není vyvolávat občanskou neposlušno­st, nýbrž vyslovit podiv nad neúprosným a přenáhlený­m jednáním městské instituce ve věci ředitele školy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia