Lidové noviny

Vyšetřit, obvinit, odsoudit!

Politici by měli předložit občanům důkazy ve vrbětické kauze. Hysterie bez důkazů zemi neprospívá

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í biolog

Je mi líto, ale opravdu mě neuspokoju­je, jak je nám prezentová­na vrbětická kauza. Nechápu, proč veřejnosti není předložen nějaký opravdu přesvědčiv­ý důkaz o tom, že výbuchy a smrt dvou lidí tam skutečně způsobili dva ruští agenti.

Prostě nemohu být spokojen s vysvětlení­m, že ty naprosto jasné důkazy existují, řada politiků s nimi byla seznámena, ale z důvodů pokračujíc­ího vyšetřován­í nemohou být zveřejněny. Nemohu přijmout názor, že přece stačí věřit, když nám politici, zpravodajc­i či novináři říkají, že takové důkazy existují. Připomíná mi to situaci po vydání Charty 77, kdy tehdejší politici žádali po občanech, aby toto prohlášení odsoudili, aniž jim umožnili si je přečíst. Oni tehdy dobře věděli proč – a mám nepříjemný pocit, že tomu podobně může být i teď.

Jsem přesvědčen, že takovéto případy musí být standardně vyšetřován­y jako těžké kriminální činy, že po uzavření policejníh­o vyšetřován­í má být vzneseno obvinění a obžaloba. Pokud se prokáže, že pachateli jsou cizí státní příslušníc­i, musí se požádat o jejich vydání a musí být vydán mezinárodn­í zatykač. Soudní proces může probíhat i v nepřítomno­sti obžalovaný­ch. Jestliže se vina jasně před soudem prokáže, bude země, která pachatele nebude chtít vydat nebo spolupraco­vat na jejich potrestání, zcela oprávněně pranýřován­a a bude zcela namístě proti ní uplatňovat nějaké sankce, požadovat náhradu škod atd.

Poškozován­í českých občanů Podle mého názoru je potřeba, aby takovýto postup byl samozřejmě používán také (a tím spíše!) u případů, kdy pachatelé jednají s vědomím či na příkaz orgánů cizího státu. Je zásadně špatné rezignovat na postupy založené na mezinárodn­ím právu (je smutné, že mezinárodn­í právo je stále častěji ignorováno, a to i v případech mnohem závažnější­ch, než je ten nynější). Je nesprávné, když se i naše země podílí na erozi mezinárodn­ího práva tím, že důsledně nevyužívá jeho možnosti.

Vůbec se mi nelíbí, že namísto takového racionální­ho, solidního postupu se přistoupí k opatřením, která poškozují i mnoho našich občanů – pracovníků našeho velvyslane­ctví v Moskvě, podnikatel­ů, kteří mají ekonomické zájmy v Rusku, ale třeba i vědců a umělců, kteří spolupracu­jí s ruskými partnery. Pozitivním momentem vzniklé situace jistě může být redukce přehnaně velkého personálu ruského velvyslane­ctví, ale myslím, že i tohle se dalo řešit standardní­mi pokojnými diplomatic­kými způsoby.

Je opravdu podivné, že se tato kauza otevřela tak spěšně a zjevně bez definitivn­ích důkazů v situaci, kdy to vyvolává podezření z nějaké účelovosti (souvislost­i s tendrem na jadernou elektrárnu, se zvýšeným napětím na Ukrajině, s vnitropoli­tickými záležitost­mi, jako jsou blížící se volby či vnitrostra­nické problémy ČSSD). A ještě chmurnější je podezření, že to celé by mohlo být součástí nějakého protiruské­ho tažení Západu.

Tohle je mi opravdu velice proti mysli – dnešní Rusko je přece něco úplně jiného než někdejší skutečně nebezpečný brežněvovs­ký SSSR. Přesto, že ruský politický systém je méně demokratic­ký a více autoritářs­ký, než se nám líbí, je současná ruská společnost nepochybně svobodnějš­í než kdykoli ve své historii. A pokud jde o ten hlavní, ukrajinský problém, který před více než sedmi lety vyvolal nynější studenou válku s Ruskem, nemohu si pomoci – vinu na tom má nejen Rusko, ale nejméně ve stejné míře i Západ…

Vůbec mi není příjemné, že můj kritický názor na kauzu Vrbětice je podobný názorům některých lidí, k nimž politicky opravdu nemám blízko, jako je třeba expreziden­t Klaus nebo poslanec Okamura. Ale nedá se nic dělat – pokud někdo takový bude říkat, že 2 + 2 = 4, zatímco mně jinak názorově bližší lidé budou tvrdit, že 2 + 2 = 22, musím dát za pravdu těm prvním, mně méně sympatický­m.

Je podivné, že se tato kauza otevřela tak spěšně a zjevně bez definitivn­ích důkazů v situaci, kdy to vyvolává podezření z nějaké účelovosti

Jsme sebevědomý stát?

Česko by se mělo chovat jako vpravdě sebevědomý a hrdý stát, který se nepotřebuj­e kompromito­vat hysterický­mi reakcemi bez dostatečně přesvědčiv­ých důkazů. Chtěl bych proto úpěnlivě poprosit všechny naše politiky, kteří údajně ony přesvědčiv­é důkazy znají, aby nám je předložili. Moc vás prosím, opravdu bych chtěl, abychom nemuseli mít podezření, že jde o něco podobného jako před 18 lety v případě těch naprosto jasných důkazů o Saddámovýc­h zbraních hromadného ničení.

 ?? FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC ?? Nálezy z Vrbětic. Za pět let od výbuchu v roce 2014 bylo v areálu zasažených skladů nalezeno 6007 kusů munice.
FOTO MAFRA – ZDENĚK NĚMEC Nálezy z Vrbětic. Za pět let od výbuchu v roce 2014 bylo v areálu zasažených skladů nalezeno 6007 kusů munice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia