Lidové noviny

Nejdražší rozvod historie

Čtvrtý nejbohatší muž planety se rozvádí. Největší soukromou nadaci na světě však chtějí Bill a Melinda Gatesovi dál spravovat společně.

- LENKA JANČAROVÁ

Na pomoc proti dopadům pandemie koronaviru loni vynaložili 1,75 miliardy dolarů. Přibližně 300 milionů dolarů šlo na vývoj vakcín proti onemocnění covid-19. A za více než 20 let fungování své nadace použili 50 miliard dolarů na podporu programů zlepšování zdravotní péče po celém světě.

Bill a Melinda Gatesovi bezesporu vybudovali jednu z největších humanitárn­ích organizací na na světě. Teď se však rozhodli jít každý vlastní cestou. Prostředni­ctvím příspěvku na Twitteru v pondělí večer oznámili, že se po 27 letech manželství rozvádějí.

„Po velkém přemítání a práci na našem vztahu jsme se rozhodli ukončit naše manželství,“uvedli manželé ve společném prohlášení. Ještě než se vydají vstříc novému životu, je pravděpodo­bně čeká jeden z nejdražšíc­h rozvodů v historii. V aktuálním žebříčku světových miliardářů odhaduje Forbes jmění spoluzakla­datele a bývalého generálníh­o ředitele společnost­i Microsoft Billa Gatese na 130,5 miliardy dolarů.

Dědictví jako danajský dar

Bill a Melinda se seznámili ve společnost­i Microsoft. Ona tam tehdy pracovala jako marketingo­vá manažerka, když ji on pozval na večeři. Vzali se na Havaji v roce 1994 a až doposud tvořili jeden z nejstabiln­ějších párů americké veřejnosti. Mají spolu dvě dcery a jednoho syna. Společně obývali luxusní sídlo ve státě Washington přezdívané Xanadu 2.0.

Nejstarší z dětí dcera Jennifer se k rozchodu rodičů včera vyjádřila na sociální síti Instagram, kde je poměrně aktivní. Uvedla, že se jedná o velmi náročné období pro celou rodinu, a poděkovala svým příznivcům za pochopení.

Podobně jako Anna Kellnerová, dcera nedávno tragicky zesnulého nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera,

patří Jennifer Gatesová ke zkušeným závodnicím v parkuru. Rodiče jí dokonce pořídili koňskou farmu na rozloze 124 akrů ve Westcheste­ru ve státě New York.

V případě dědictví už ale tak štědří nebudou. List The Washington Post před několika lety napsal, že Gatesovi mají v plánu každému ze svých dětí zanechat dědictví v hodnotě deseti milionů dolarů (asi 214 milionů korun), což je pouhý zlomek z jejich současného jmění. Bill údajně prohlásil, že zanechat potomkům obrovský majetek považuje za danajský dar.

Co se tedy stane s jeho bohatstvím? Po své smrti hodlá věnovat polovinu majetku na charitativ­ní účely. K podobnému závazku se připojili i další miliardáři jako Elon Musk nebo Warren Buffett.

Bill Gates se v žebříčku nejbohatší­ch lidí světa, který zveřejňuje časopis Forbes, objevuje pravidelně od roku 1987, tedy až během manželství s Melindou.

Nová dolarová miliardářk­a Zatím není jasné, jak si Gatesovi obrovský majetek rozdělí. Americká média spekulují, že podle zákonů státu Washington, kde pár oficiálně sídlí, patří veškerý majetek nabytý Billem a Melindou v průběhu manželství do společného jmění. Pár se ovšem může na rozdělení majetku dohodnout ve zvláštní rozvodové smlouvě.

Je však jisté, že se po rozvodu objeví nová dolarová miliardářk­a. Dlouhodobě už Melinda Gatesová figuruje v žebříčku nejvlivněj­ších žen světa podle časopisu Forbes, kde jí náleží pátá pozice za Angelou

Merkelovou, Christinou Lagardeovo­u, Kamalou Harrisovou a Ursulou von der Leyenovou.

Mimo samotné nadace Melinda vede řadu vlastních podnikatel­ských projektů, mezi které patří například společnost Pivotal Ventures. Jejím prostředni­ctvím investuje do projektů zaměřených na posilování ekonomické pozice žen.

Příkladem budoucího uspořádání majetku Gatesových by mohl být nedávný rozvod nejbohatší­ho člověka světa Jeffa Bezose a MacKenzie Scottové. Bezos dal v roce 2019 Scottové čtvrtinu svých akcií společnost­i Amazon, kterou založil, čímž se jeho exmanželka stala třetí nejbohatší ženou na světě.

Nicméně i po rozvodu se Gatesovi chystají dál společně řídit svou nadaci. Ta se za poslední rok velmi aktivně angažuje zejména v boji proti koronaviru.

Terč dezinformá­torů

Právě z toho důvodu se stal Gates za poslední rok častým terčem dezinformá­torů. Mezi nejznámějš­í fake news patří, že se jeden z nejbohatší­ch lidí planety chystá pomocí testů a vakcinace „očipovat lidstvo“.

Na začátku letošního roku se přitom nechala proti koronaviru naočkovat jejich dcera Jennifer, která měla jako studentka medicíny na vakcínu nárok. Celou zkušenost zveřejnila na sociální síti a neodpustil­a si ani jízlivý vzkaz pro konspiračn­í teoretiky.

„Bohužel mi vakcína neimplanto­vala do mozku mého geniálního otce – kéž by jen mRNA měla tuto moc…!“napsala.

 ?? FOTO THE BILL & MELINDA GATES FOUNDATION ?? Přesvědčen­í filantropo­vé. Přestože se rozhodli rozvést, ve vedení své Nadace Billa a Melindy Gatesových chtějí spolupraco­vat i nadále. Nadace vynaložila za 20 let své existence na 50 miliard dolarů na nejrůznějš­í humanitárn­í projekty po celém světě. Snímek byl pořízen v Indii.
FOTO THE BILL & MELINDA GATES FOUNDATION Přesvědčen­í filantropo­vé. Přestože se rozhodli rozvést, ve vedení své Nadace Billa a Melindy Gatesových chtějí spolupraco­vat i nadále. Nadace vynaložila za 20 let své existence na 50 miliard dolarů na nejrůznějš­í humanitárn­í projekty po celém světě. Snímek byl pořízen v Indii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia