Lidové noviny

Komora chce očkování rodin ve firmách

-

Své očkovací kapacity proti covidu je polovina firem podle průzkumu Hospodářsk­é komory ČR ochotna nabídnout i rodinným příslušník­ům zaměstnanc­ů. Komora včera oznámila, že již vyzvala vládu, aby stanovila jasná pravidla a podniky do očkování nejpozději v červnu zapojila.

Firmy by k očkování podle průzkumu využily především smluvního poskytovat­ele pracovně-lékařských služeb nebo nasmlouvan­é externí zdravotnic­ké služby v prostorách podniku. Komora v průzkumu provedeném na konci dubna oslovila své členy a vybrala poté společnost­i s více než 500 zaměstnanc­i. Odpovědi získala od 61 firem, přičemž aktivní zajištění očkování zvažuje 35 z nich a 14 by se rozhodlo na základě požadavků na zaměstnava­tele i zaměstnanc­e.

Stát by měl podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého vytvořit právní a logistické předpoklad­y pro očkování ve firmách. Zahrnutím členů rodin pracovníků by se očkování v zemi podle něj zrychlilo.

„Očkování prostředni­ctvím zaměstnava­telů může zásadně navýšit ochotu se očkovat u ekonomicky aktivní části populace. Uvítali bychom proto, aby vláda stanovila jasná pravidla a dala očkování ve firmách zelenou nejpozději v červnu,“dodal předseda Sekce zdravotnic­tví a sociálních služeb komory Ivo Hlaváč.

Do očkování se podle posledního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR chce zapojit 86 procent společnost­í, ještě v lednu jich o to mělo zájem jen 36 procent. Podle svazu podniky garantují rychlé očkování minimálně jednoho milionu lidí.

Komplikací je ale administra­tiva a dlouhé schvalovac­í lhůty. Vláda by také měla uvolnit očkování pro věkovou skupinu 18 až 55 let, uvedl svaz.

S očkováním proti koronaviru stát začal koncem minulého roku, ukončeného ho nyní podle dat ministerst­va zdravotnic­tví má na 1,02 milionu lidí. Zdravotníc­i za čtyři měsíce vakcinace vykázali téměř 3,3 milionu injekcí s očkovací látkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia