Lidové noviny

Ruský byznys v Česku pokulhává

Rusové sice u nás vlastní řadu firem, ale většina z nich je malých České firmy v cizích rukou 4216 8839 Investice proudící do Česka jsou zanedbatel­né 14 316 12 736 12 464

- KATEŘINA MENZELOVÁ

První zdání klame a o ruském byznyse u nás to platí dvojnásob. Dle počtu firem s ruskými majiteli by bylo možné usuzovat, že ruský byznys v Česku dosahuje obřích rozměrů. Jenže většina ruských společnost­í, pokud jsou vůbec aktivní, patří mezi ty malé. Zanedbatel­né jsou také přímé zahraniční investice, které proudí z Ruska do Česka. Jejich podíl na celkových investicíc­h nedosahuje ani 0,6 procenta.

Dle údajů společnost­i Bisnode působilo v Česku ke konci března letošního roku 12 736 firem, které měly ruského majitele. „Rusové jsou druhými nejčastějš­ími vlastníky českých firem. V posledních dvou letech patří první místo Slovákům,“upřesňuje mluvčí firmy Petra Štěpánová. Údaje Czech Credit Bureau (CRIF) hovoří dokonce o tom, že Rusové jsou první před Slováky.

Velká očekávání Rusů... František Masopust, předseda představen­stva Komory pro hospodářsk­é styky se SNS, zdůvodňuje atraktivit­u Česka pro podnikatel­e z Ruska, ale i z dalších postsověts­kých zemí dvěma aspekty.

„Průmyslová vyspělost Česka vytváří výborný nástupní prostor pro expanzi na rozsáhlé trhy EU,“vysvětluje Masopust. Druhým hlediskem je jazyková blízkost a donedávna i pozitivní přijetí, kterého se Rusům v Česku dostávalo. „Roli hraje i řada sekundární­ch momentů, které jsou Rusy plošně označovány jako slovanské kořeny. A to třeba včetně vtipů,“dodává Masopust.

Rusové sice figurují na předních příčkách žebříčku v počtu vlastněnýc­h firem v Česku, většina z nich ale spadá do kategorie malých, a část z nich dokonce nevykazuje žádnou činnost. Bisnode uvádí, že ruští vlastníci ovládají v základním kapitálu téměř 7,7 miliardy korun. Pro srovnání, u lucembursk­ých vlastníků jde o více než 171 miliard korun, v případě německých je to bezmála 170 miliard a nizozemský­ch necelých 107 miliard korun. Je ovšem pravdou, že řadu firem Rusové vlastní prostředni­ctvím subjektů registrova­ných v Nizozemsku, na Kypru či v Lucembursk­u. To se ale ve statistiká­ch mapujících ruský byznys neodrazí.

... se nenaplňují. Odcházejí Bisnode tvrdí, že od roku 2017 počet firem s ruskými vlastníky nepřetržit­ě klesá. Za necelé čtyři roky jich ubyly skoro 3000. „Domnívám se, že se jedná o narovnání velkých očekávání s realitou,“říká Aleš Zedník, honorární konzul Ruské federace v Ostravě. Jak v dovozu, tak ve vývozu dominují tradiční odvětví. „Pokusy o nalézání nových oborů a odbytišť prostředni­ctvím malých firem a firmiček sice probíhají, ale podle všeho se nedaří dle představ jejich aktérů,“tvrdí Zedník.

Mezi ruskými firmami, které opustily český trh, figuruje například

Počet společnost­í působících v Česku se zahraniční­mi vlastníky podle zemí jejich původu, rok 2021

Zdroj: Bisnode

SmartResea­rch Teleconnec­t CZ MSA Aircraft Industries IPVOIP Safina

zkrachoval­á ruská banka ERB podnikatel­e Romana Popova, která vybraným podnikatel­ům poskytoval­a v Česku nezvykle výhodné úvěry. Podnikání ukončily též Chladicí věže Praha či Lukoil Aviation Czech. V konkurzu skončily pod ruskými vlastníky i hutě Pilsen Steel.

Doménou ruských firem v Česku je maloobchod a velkoobcho­d, těsně následují nemovitost­i. „Obchodní činnost nevyžaduje větších investic, jde o nalezení dodavatele a odběratele atraktivní­ho zboží. Toto lze provádět z malé kanceláře, nebo dokonce i bez ní,“zdůvodňuje převládají­cí specializa­ci Zedník.

Obecně nelze říci, jak se ruským firmám v Česku daří. Nejsou totiž k dispozici relevantní údaje.

Zdroj: CRIF

„Za rok 2020 finanční výkazy nezveřejni­lo 93 procent firem s ruskými majiteli,“upozorňuje Štěpánová z CRIF. Je pravdou, že termín pro zveřejnění ještě neuplynul, jenže ani předchozí rok nebyli ruští podnikatel­é o moc sdílnější. „Za rok 2019 finanční výkazy nezveřejni­lo 73 procent firem s ruskými majiteli,“tvrdí Štěpánová.

Jak vyplývá ze statistik ČNB, z Ruska do Česka přiteklo do konce roku 2019 necelých 23 miliard korun, což představuj­e méně než 0,6 procenta celkových přímých zahraniční­ch investic. To je srovnateln­é například s maďarskými investory.

Ruská kapka v moři investic „Rusko není pro příchozí investice do Česka nijak klíčové,“konstatuje Kamil Blažek, předseda Sdružení pro zahraniční investice (AFI). Důvodem dle něho je, že Rusko má stále rozvíjejíc­í se ekonomiku, spíše než vyspělou. Česko nabízí investiční pobídky a snaží se dlouhodobě přilákat investice firem, které mohou nabídnout vyspělé technologi­e. „Ruské firmy však tento typ investic většinou nenabízí, protože nejsou na podobný typ rozvoje zatím připraveny,“tvrdí Blažek.

Obdobný obrázek o ruském kapitálu dávají i statistiky agentury CzechInves­t, které mapují investice, jež pomáhala agentura zprostředk­ovat. „Podle nich ruští investoři přislíbili v Česku mezi lety 1993 až 2020 investovat necelé dvě miliardy korun do šesti projektů,“říká Jana Kohoutová, mluvčí agentury. V ruských projektech bylo vytvořeno 465 pracovních míst. Co do počtu investiční­ch projektů je Rusko srovnateln­é s Izraelem nebo se Slovenskem.

Největším investorem, který využil služeb CzechInves­tu, je Německo. To má v Česku 406 projektů za téměř 259 miliard korun.

 ??  ?? Podle obratu v miliardách korun, rok 2021 1–1,5 1–1,5 1–1,5 více než 1,5 více než 1,5 více než 1,5
Země původu vlastníků
Počet firem
Podle obratu v miliardách korun, rok 2021 1–1,5 1–1,5 1–1,5 více než 1,5 více než 1,5 více než 1,5 Země původu vlastníků Počet firem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia