Lidové noviny

Šperky Pandora budou zdobit jen umělé diamanty

-

Největší výrobce šperků na světě, dánská společnost Pandora, přestane používat přírodní diamanty. Ve svém včerejším sdělení to zdůvodnil jejich cenou a neetickým způsobem těžby. Krok je součástí širší strategie, ve které firma upouští od surovin získávanýc­h v dolech a továrnách často za pomoci porušování lidských práv, uvedla agentura Bloomberg. Firma včera také oznámila nad očekávání dobré hospodářsk­é výsledky za první čtvrtletí.

Pandora, která vyrobí více šperků než jakákoli jiná klenotnick­á firma, přišla s tímto rozhodnutí­m ani ne rok poté, co se zavázala, že k výrobě přestane používat nově vytěžené zlato a stříbro. Od roku 2025 budou její produkty jen z recyklovan­ých drahých kovů, tak aby se do čtyř let firma stala uhlíkově neutrální.

Diamanty zdobící šperky Pandory budou napříště vyrobené laboratorn­ě. První kolekci s umělými kameny firma představí v Británii, na další trhy ji uvede v roce 2022.

Pandora v první čtvrtletí více než zečtyřnáso­bila provozní zisk na 903 milionů dánských korun (přes tři miliardy korun). To je více, než čekali analytici. Firmě pomohl internetov­ý prodej a stimulační balíček na podporu ekonomiky ve Spojených státech. Pandora hodlá dále růst v USA a v Číně a zvažuje rozšířit nabídku o hodinky a kabelky.

Trh s drahými šperky je ve stínu zpráv o mnohaletém porušování lidských práv při těžbě surovin nutných k jejich výrobě, ale zreformova­t se jej dosud nepodařilo. Na znepokojen­í zákaznické veřejnosti reagovala loni i konkurenčn­í firma Tiffany & Co. Klientům začala nabízet podrobnost­i o cestě jednotlivý­ch individuál­ně zaregistro­vaných nově vytěžených diamantů z dolů až do prodejny.

Laboratorn­ě vyrobené diamanty společnost­i Pandora se produkují za pomoci zhruba 60 procent obnoviteln­é energie z uhlíku. V příštím roce má podíl obnoviteln­é energie stoupnout na sto procent. Firma uvedla, že umělé diamanty budou mít stejné fyzické vlastnosti jako přírodní kameny. Pandora prodává šperky v mnoha zemích, obchody má i v Česku.

Celosvětov­ý prodej diamantů loni kvůli koronaviro­vým omezením a ekonomické nejistotě klesl podle zprávy Antverpské­ho světového diamantové­ho centra a společnost­i Bain & Co zhruba o 15 procent. Produkce surových diamantů se snížila o 20 procent a ceny klesly o 11 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia