Lidové noviny

Hvězdné nebe v květnu 2021

- JAN PÍŠALA

Meteor

Na počátku května se na hvězdném nebi připomene slavná Halleyova kometa. Ovšem nikoliv jedním ze svých pravidelný­ch návratů k Zemi – toho se dočkáme až v roce 2061. Vědět o sobě dají drobná zrnka materiálu, který kometa před mnoha staletími roztrousil­a podél své oběžné dráhy. Země bude po řadu dní prolétat jejich oblakem.

Pro naši planetu takové setkání nic podstatnéh­o neznamená. Pro ona zrníčka však bude osudné. Při rychlém průletu zemskou atmosférou se třením o vzduch rozžhaví natolik, že se vypaří. Společně s nimi se nakrátko zahřejí i molekuly vzduchu v jejich blízkosti. Dokonce do té míry, že budou samy zářit.

V tu chvíli protne nebe nad námi světlá stopa a my spatříme prolétajíc­í meteor. Ty, které budou v květnu spojeny s Halleyovou

kometou, tvoří meteorický roj a nesou označení Éta Aquaridy. Jejich dráhy se totiž při pohledu ze Země na obloze sbíhají v místě ležícím v blízkosti hvězdy Éta Aquarii v souhvězdí Vodnáře. Jde pouze o důsledek perspektiv­y. Meteory se stálicí nesouvisí.

Co dělat, abyste byli při jejich sledování co nejúspěšně­jší? V prvé řadě si najděte místo s co nejlepším rozhledem po nebi. Čím více z něj uvidíte, tím lépe. Meteory sice (zdánlivě) vylétají ze souhvězdí Vodnáře, zazářit ale mohou v podstatě kdekoliv na obloze. Ta by také měla být co nejtmavší, abyste postřehli i slabší „kusy“. Do karet nám letos hraje Měsíc, který se bude blížit novu a nebude tak rušit svým svitem.

Nicméně ty nejjasnějš­í meteory budou vidět i na světlejší městské obloze. Vždy však půjde o zlomky sekundy, během nichž se na nebi vykreslí dlouhá zářící linie. I proto si meteory nespletete s jinými, mnohem pomalejším­i

„pohybující­mi se světly na nebi“, jako jsou třeba družice nebo letadla.

Pokud se k pozorování Éta Aquarid odhodláte v ranních hodinách a vydržíte až do svítání, zkuste se podívat nad jihovýchod. Po celý květen tam v souhvězdíc­h Kozoroha a Vodnáře naleznete planety Saturn a Jupiter. Ve dnech 3. až 5. května a 31. května až 2. června navíc v doprovodu ubývajícíh­o Měsíce.

Naopak za soumraku můžete zkusit ulovit jinou planetární dvojici – Merkur s Venuší. K vidění ale bude jen krátce po západu Slunce, těsně nad severozápa­dním horizontem (ve dnech 13. a 14. května k ní doputuje i uzoučký měsíční srpek). Na nebi si obě planety navíc budou čím dál tím blíže a to až do 28. května, kdy je bude dělit vzdálenost odpovídají­cí průměru úplňkového Měsíce. Poslední nápadnou planetou květnové oblohy bude Mars vysoko na západě v souhvězdí Blíženců.

 ??  ?? Za meteory z roje Éta Aquarid stojí známá Halleyova kometa. Nejvíce jich zahlédneme pár dní před i po 7. květnu, a to v brzkých ranních hodinách, kdy už je souhvězdí
Vodnáře alespoň částečně nad obzorem.
V takovém případě jich můžeme napříč oblohou napočítat klidně i pár desítek za hodinu.
Éta Aquaridy se tak řadí mezi docela aktivní meteorické roje.
Za meteory z roje Éta Aquarid stojí známá Halleyova kometa. Nejvíce jich zahlédneme pár dní před i po 7. květnu, a to v brzkých ranních hodinách, kdy už je souhvězdí Vodnáře alespoň částečně nad obzorem. V takovém případě jich můžeme napříč oblohou napočítat klidně i pár desítek za hodinu. Éta Aquaridy se tak řadí mezi docela aktivní meteorické roje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia