Lidové noviny

„Konec šampionátu je kaňka“

- BOHUSLAV STEHNO

Bývalý trenér národních výběrů Alois Hadamczik na přelomu roku chválil hokejovou dvacítku za odbráněné vítězství proti Rusům na mistrovstv­í světa s tím, že Češi přece nemusejí hrát moderní rozlítaný hokej. Vyzdvihl tehdy českou chytrost, za což si vysloužil i kritiku.

Jinoši z reprezenta­ční osmnáctky se ve čtvrtfinál­e MS proti Kanadě odmítli na rozdíl od starších kolegů zakopat před vlastní brankou proti zámořské supersíle a na otevřený hokej doplatili.

Jednoduše se chtěli vyrovnat nejlepšímu týmu světa a prohráli 3:10. Kouč Jakub Petr už před zápasem počítal s variantou, že díky aktivnímu agresivním­u hokeji budou jeho hoši buď slavní, nebo skončí v propadlišt­i dějin.

„Teď jsme samozřejmě zklamaní. Nebudu hledat výmluvy. Odehráli jsme tu pár dobrých zápasů a ti kluci jsou ještě pořád na cestě,“říkal Petr po utkání.

Kanaďané ukázali, jak efektivně se dá přepínat v tempu. Byli úžasně rychlí, přesní v kombinaci i střelbě. České brankáře pokořili čtyřikrát z prvních šesti střel.

„A to je pak těžké vrátit se zpátky do zápasu. Kanada hrála opravdu dobře, byla dobře koučovaná, ukázala spoustu dovedností. Skvělý přehled, nahrávky, bruslení i zakončení,“dodal.

„Bylo vidět, na jaké úrovni mají střelbu,“pokyvoval uznale útočník Jakub Kos.

Přitom i osmnáctile­tí čeští mladíci měli své šance, a dokonce i čtyři přesilovky. Využili jen jedinou. „Ve čtvrtfinál­e jsme proti sobě měli fakt hodně dobrý tým. To je tak jediné, co můžu říct,“soukal ze sebe frustrovan­ý kapitán mužstva Jakub Šedivý.

„Měli jsme dvaatřicet střel na bránu, rozhodly naše neproměněn­é šance.“

Kanaďané měli famózní nástup. Za šest minut zadupali Čechy do ledu a rozhodli o zápase, brankáře Suchánka vyprovodil­i na střídačku s jedním chyceným pukem ze čtyř střel. Potom už si jen hlídali český tým, který těžko nacházel odpověď.

„Věděli jsme, že kanadský tým je plný skvělých individual­it, které odvedly spoustu dobré práce už ve skupině. Tvrdě makali, jednoznačn­ě si zasloužili postoupit do semifinále,“ocenil soupeře.

Ten závěr je kaňka

Hokejisté do 18 let zanechali na šampionátu smíšený dojem. Ve skupině přehráli 3:1 Německo. Podlehli Finsku 5:6, když deset minut před koncem vedli o tři góly.

Duel s Američany po houževnaté­m pracovitém výkonu dotlačili do nájezdů, v nichž prohráli 1:2. V závěrečném klání skupinové fáze schytali od Rusů největší výprask v dějinách českého mládežnick­ého hokeje 1:11.

A teď dostali desetigólo­vý příděl od Kanaďanů.

„Čekám na to, že budu zase grilovaný, že jsme měli hrát jiný styl hokeje. Je pár minut po zápase, ale stejně už teď můžu říct, že jsme určitě neměli hrát nic jiného,“je přesvědčen­ý Petr.

Tým i podle hráčů předváděl hokej, který si předsevzal. „Měli jsme lépe zvládnout utkání s Finskem a nešli bychom na Kanadu,“míní kapitán Šedivý.

Kanadští novináři se trenéra Petra dotazovali, jestli v klíčových chvílích turnaje nesehrála roli únava. Mladíci totiž během sedmi dnů odehráli pět utkání.

„Připravova­l jsem kluky na to, že z našeho aktivního hokeje budou unavení. Všechno to jde za mnou. Naši hráči se vyvíjejí a musí vidět, že top týmy hrají tenhle styl. Vidíte ho třeba u Kanaďanů i každý den v profesioná­lních soutěžích,“dodal Petr.

Turnaj jinak považuje za poměrně dobře odehraný, stejně jako hráče mrzel i trenéra hlavně nezvládnut­ý závěr zápasu s Finskem. „A ten konec šampionátu, to je kaňka,“míní.

Věří, že současní hráči výběru do osmnácti let se můžou během dalšího dvouletého cyklu ještě zlepšit a na světových turnajích dvacetilet­ých budou ponaučení. „Jejich čas přijde,“věří. Dlouho slibovaný pokrok českého hokejového výkvětu byl tentokrát konečně vidět a vzmach pocítili i jeho soupeři. Stále je však také až příliš vidět, že k návratu do světové špičky zbývá ještě pár světelných let.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Rozčarován­í. Duely s velmocemi české osmnáctce vedené Jakubem Petrem hrubě výsledkově nevyšly.
FOTO PROFIMEDIA Rozčarován­í. Duely s velmocemi české osmnáctce vedené Jakubem Petrem hrubě výsledkově nevyšly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia