Lidové noviny

Pohárové derby. Bude v základu i Plavšič?

-

Vrávorajíc­í Sparta proti ohromující, už mistrovské Slavii. Je tu historicky 299. derby pražských S. Třetí během soutěžního ročníku, tentokrát v semifinále českého poháru. Výkop dnes v 17.30. „Ten zápas bereme vážně, protože chceme double. Chceme do finále a celý pohár vyhrát. Máme toho v nohách sice hodně, ale nevymlouvá­me se na to. Chceme přes Spartu jít dál,“prohlásil slávistick­ý kapitán Jan Bořil.

Vzhledem k posledním událostem a kauze Plavšič je střet nesmiřitel­ných rivalů ke všemu mimořádně žhavý. Nastoupí srbský křídelník, který by se měl od 1. července stát slávistou, v základní sestavě Sparty? Jak se na něm utajovaná událost, která praskla právě před derby, podepíše?

Jak zareagují fanoušci?

A ke všemu v tak rozdílných pozicích, rozpoložen­ích a náladách do pohárového derby vstupují obě mužstva. Vždyť například sázková kancelář Tipsport vypsala kurz na postup Slavie extrémně nízko – 1,34. To ze Sparty, která hraje doma a je obhájcem trofeje, dělá totálního outsidera, což si však nechat líbit nehodlá.

„Chceme postoupit do finále a uděláme pro to všechno. Hrajeme doma a věřím tomu, že utkání bude jiné než poslední derby. Slavia vyhlásila, že chce udělat double. My se jim to budeme snažit znepříjemn­it,“zdůraznil sparťanský asistent Zdeněk Bečka.

„Nedívám se na to tak, že chci Slavii překazit double. Dívám se na to tak, že chci, aby Sparta a my jako tým měli další trofej a obhájili výhru v poháru. Chceme se odvděčit fanouškům, ukázat, jaká jsme parta,“přidal se sparťanský obránce Dávid Hancko.

Slavia v neděli čtyři kola před koncem stvrdila svou nadvládu nad českou ligou titulem, k čemuž jí svým zaváháním v Liberci dopomohla právě Sparta. Ta je v ligové tabulce až třetí, zástupem ztrát se jí vzdaluje možnost bojovat v letní kvalifikac­i o Ligu mistrů. Trenér Pavel Vrba zápasí s absencemi důležitých hráčů, kroutí hlavou nad chybami v defenzivě i marností v zakončení.

Když se oba týmy střetly 11. dubna, Sparta měla ještě teoreticko­u naději na titul. Derby v Edenu dobře začala, měla možnosti ke skórování, ale jakmile inkasovala gól v závěru první půle, tak odpadla. „První gól bude zásadní. Když se vrátím k zápasu v Edenu, věřím tomu, že kdybychom dali první branku my, zápas mohl vypadat úplně jinak,“myslí si Bečka.

Od posledního vítězství Sparty nad Slavií uplynulo už pět let a 55 dnů. Pro historicky nejúspěšně­jší domácí klub to je skličující čekání. Od 20. března 2016 uhrála Sparta ve třinácti derby jen šest bodů za remízy, sedmkrát prohrála, naposledy před necelým měsícem v lize na Slavii 0:2. I první souboj v letošním ročníku skončil triumfem Slavie, loni v prosinci na Letné 3:0.

„Čeká nás náročný zápas. Je úplně jedno, v jakém budeme rozpoložen­í. Jedeme to tam zvládnout,“zdůraznil slávistick­ý středopola­ř Tomáš Holeš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia