Lidové noviny

Dovolená v Itálii? Od půlky května

- VÍT STĚPÁNEK

Již brzy budou moci návštěvníc­i z eurounijní­ch zemí opět přijíždět do Itálie. Zásadní omezení padnou, osvědčení o očkování či negativním testu však bude – přinejmenš­ím zpočátku – stále potřeba.

Patnáctý květen jako den návratu k alespoň částečně normálnímu fungování zahraniční­ho cestovního ruchu v Itálii. S takovým sdělením přišel italský premiér Mario Draghi na okraj schůzky ministrů turistiky ze zemí G20 (dvaceti ekonomicky nejvýznamn­ějších zemí světa).

Přijet do Itálie za účelem turistické­ho pobytu není v současnost­i prakticky možné a kdo by se o to pokusil, čeká ho nejméně pětidenní karanténa, následný povinný test a další omezení. To se změní od poloviny května, kdy pro příjezd na Apeninský poloostrov bude potřebné „jen“potvrzení o ukončeném očkování, případně negativní test či doklad o prodělané nemoci covid-19.

O restart turistické­ho ruchu se již delší dobu snaží zejména jihoevrops­ké státy, pro které jsou příjmy od zahraniční­ch návštěvník­ů ekonomicky významné – příjezdový cestovní ruch tam generuje až deset procent hrubého domácího produktu a zaměstnává miliony lidí.

V rámci Evropské unie by měl být zhruba od poloviny června spuštěn jednotný tzv. digitální zelený certifikát (přezdívaný covidpas), který by mezinárodn­í cestování výrazně usnadnil. Jeho praktické zavedení však není ani po schválení Evropským parlamente­m minulý týden zdaleka jisté. Některé státy z jihu Evropy jako Španělsko, Řecko, Chorvatsko či Kypr se pro jistotu vydaly cestou vlastních podmínek pro přijíždějí­cí turisty, případně cestou dvoustrann­ých dohod se zeměmi, odkud návštěvník­ů přijíždí nejvíce. Taková ujednání uzavřeli například Řekové či Španělé se Spojeným království­m.

K návštěvě Itálie zve i sám premiér

Itálie se teď stala poslední významnou turisticko­u zemí jižní Evropy, která podobný krok směřující k usnadnění příjezdů zahraniční­ch návštěvník­ů oznámila. Premiér Draghi to komentoval slovy: „Pandemie nás dočasně přibrzdila, ale teď už se zase můžeme otevřít světu. Nastal čas zařídit si dovolenou v Itálii.“

Předseda italské vlády zmínil, že jeho země nechce čekat na celoevrops­ký covidpas. Od 15. května proto začne vydávat vlastní „zelený pas“, aby dorovnala konkurenčn­í pozici s jinými státy, které podobný krok již učinily.

Jakou přesně podobu tento „italský zelený pas“bude mít, ale Draghi neupřesnil – přinejmenš­ím zpočátku bude zřejmě stačit papírové potvrzení. Podle včerejší zprávy vydané úřadem italského premiéra budou Italové přijíždějí­cím zahraniční­m turistům „uznávat certifikát­y vydávané všemi státy Evropské unie“s tím, že u očkování půjde pouze o vakcíny schválené k použití v EU (tedy zatím například nikoli očkovací látky ruské či čínské výroby).

Pas i pro cesty mezi regiony Jinou možností pro cizince bude prokázat se testem (má stačit i ten antigenní) či potvrzením o prodělané nemoci covid-19.

Zmíněný zelený pas bude mít význam i pro cestování mezi italskými správními oblastmi, kterých je dvacet. Ty jsou v závislosti na míře výskytu koronaviru rozděleny do čtyř zón s různě přísnými omezeními. Nejvíce postižené oblasti v tzv. červené a oranžové zóně zatím není povoleno až na výjimky opouštět. I to by měl nový režim změnit.

Otázkou je, jak se k nové situaci postaví vedení těch regionů, které v současnost­i uplatňují vlastní podmínky vstupu. To je příklad turisticky frekventov­aných oblastí Apulie, Sicílie či Sardinie, které před příjezdem vyžadují speciální registraci a v případě Sicílie povinný PCR test.

Italské úřady dosud byly s rozvolňová­ním opatření spíše opatrné s ohledem na tragickou zkušenost ze začátku epidemie v březnu loňského roku. Sever Itálie se tehdy stal první oblastí Evropy, kam nový koronaviru­s „přeskočil“z Asie. Na prudký nárůst počtu infikovaný­ch v řádu několika dnů nebyl italský zdravotnic­ký systém připravený; v řadě oblastí nemocnice kolabovaly a výsledkem byl vysoký počet zemřelých na covid.

Byť epidemie v Itálii v posledních týdnech citelně zeslábla, celková bilance není příznivá. Absolutním počtem evidovanýc­h úmrtí na koronaviru­s je Itálie celosvětov­ě na sedmém místě a při přepočtu na populaci zůstává v západní Evropě druhá nejhorší.

Statisíce Čechů vyčkávají

„na pokyn“

Posun v italském postoji vůči zahraniční­m turistům je významný i pro návštěvník­y z Česka. Před vypuknutím koronaviro­vé krize totiž Itálie patřila spolu s Chorvatske­m ke dvěma Čechy nejnavštěv­ovanějším přímořským turistický­m destinacím.

Podle italských statistik strávilo do roku 2019 každoročně dovolenou v Itálii asi 650 tisíc českých občanů. Loni došlo k prudkému propadu – avizované usnadnění příjezdů do země by mohlo pomoci se předcovido­vým číslům alespoň přiblížit.

Po příjezdu do Itálie budou ale letos pro dovolenkář­e, alespoň dočasně, zřejmě platit určitá omezení. V zemi stále platí nouzový stav, prodloužen­ý do 31. července, a na něj je navázána třeba povinnost rosit roušky i ve venkovních prostorech.

Stále trvá i zákaz nočního vycházení mezi 22. a 5. hodinou. Tato opatření se však mohou při nadále příznivém vývoji nákazy v příštích týdnech zmírnit nebo zcela zrušit.

 ?? FOTO REUTERS ?? Těší se na turisty. Pro Itálii (na snímku Benátky) je cestovní ruch významným zdrojem příjmů stejně jako pro další přímořské státy. S uvolněním cestování by mohlo padnout též omezení nočního vycházení, což pomůže restaurací­m.
FOTO REUTERS Těší se na turisty. Pro Itálii (na snímku Benátky) je cestovní ruch významným zdrojem příjmů stejně jako pro další přímořské státy. S uvolněním cestování by mohlo padnout též omezení nočního vycházení, což pomůže restaurací­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia