Lidové noviny

Fotbalista vs. sprinteři. Kdo uspěje?

Srovnání rychlostí

- ANTONÍN VAVRDA

Tohle bude velké a rozhodně zajímavé. Třiadvacet­iletý hráč amerického fotbalu DK Metcalf dostane v neděli šanci na atletickém mítinku v kalifornsk­ém Walnutu zabojovat o olympijsko­u kvalifikac­i proti klasickým sprinterům.

To, co v Česku na první dobrou nezaujme, za velkou louží aktuálně hodně táhne. Hráči amerického fotbalu jsou na domácí půdě modlami, jsou jedny z nejobletov­anějších osobností vůbec. Slavný Super Bowl, finálový souboj profesioná­lní ligy, sleduje každoročně o první únorové neděli přes 100 milionů Američanů.

Drsný sport skloubí dynamiku, agresivitu, výbušnost, sílu a rychlost. Každá pozice má svá specifika, ale atletické základy musí mít všichni. Každoročně lze vidět různá videa, jak chlapi navlečení v helmě a chráničích (dohromady váha kolem šesti kilogramů) brousí starty na vzdálenost 40 yardů (36,6 metru).

Rekord předsezonn­ích testů z roku 2019 je 4,22 vteřiny. DK Metcalf měl čas 4,4 sekundy. A právě on – 193 centimetrů vysoký a 104 kilogramů vážící chasník – poměří síly se sprintery specialist­y. „Vstupenkou“mezi atlety byla ale jiná událost.

Na konci října zareagoval Americký atletický svaz (USATF) na rychlonožk­u z týmu Seattle Seahawks, že by si mohl svoje dovednosti otestovat na dráze. „Pro všechny, kteří se ptají na to, zda máme v našem štafetovém týmu místo pro hráče DK Metcalf. Hráči NFL jsou vítání, aby si příští rok otestovali svoji rychlost proti skutečným sprinterům na olympijské kvalifikac­i,“zněl tweet USATF.

Hráč výzvu nakonec přijal

Svaz reagoval na komentáře u videa devadesáti­metrového sprintu Budda Bakera z Arizony v zápase proti Seattlu. Pětadvacet­iletý obránce Cardinals zachytil špatnou rozehrávku soupeře a před sebou měl celé hřiště. Jeho cestu za touchdowne­m (položení míče v koncové zóně) ale těsně před vysněnou metou zastavila čtrnáctka v bílém dresu soupeře – DK Metcalf.

Mladík narozený v americkém Oxfordu si nechal výzvu zjevně projít hlavou a v době posezonní přestávky se rozhodl hozenou rukavici zvednout.

„Jeho agent nám řekl, že to myslí naprosto vážně, že se chce pokusit o olympiádu. Ale neví, co je k tomu třeba. Seznámili jsme ho s podmínkami a automatick­ým kvalifikač­ním časem, který musí zaběhnout na registrova­ném mítinku. A že pokud bude mít zájem, pomůžeme jim najít vhodné místo i termín,“řekl pro Yahoo Sports zástupce svazu Adam Schmenk.

Obojí se našlo. Už tuto neděli Metcalf poměří síly s dalšími patnácti muži (včetně olympionik­a z Ria Mika Rodgerse), kteří touží po americké olympijské kvalifikac­i. Pokud by zaběhl čas pod 10,05 vteřiny, kvalifikov­al by se automatick­y. Aby měl muž, který na střední škole závodil na krátkých překážkách a v trojskoku, šanci, musí stlačit čas někam na hranici 10,2 sekundy.

Před pěti lety, při poslední kvalifikac­i, stačil poslednímu z 32 úspěšných čas 10,16 sekundy. Letos se již patnáct sprinterů dostalo pod čas 10,05 sekundy s maximální povolenou podporou

V minulé sezoně Metcalfovi při zápase NFL naměřili maximální rychlost 36,44 km/h (odpovídá času 9,88 na stovku), přičemž měl na sobě kompletní výstroj včetně chráničů a helmy. Jamajčan Usain Bolt pro srovnání při světovém rekordu 9,58 sekundy běžel průměrnou rychlostí 37,58 km/h a maximální 44,72 km/h.

větru (do dvou metrů za sekundu). Ať to dopadne na dráze v kalifornsk­ém Walnutu jakkoliv, už nyní je na tento závod (vysílaný celonárodn­í televizí NBC) upřena extrémní pozornost.

„Všichni víme, že tihle kluci umí nadlidské věci, ale také víme, že obvykle existuje rozdíl mezi traťovou a ostatní rychlostí. Každopádně věříme, že zvědavost přiláká k televizním obrazovkám řadu nových diváků,“dodal Schmenk.

 ?? FOTO REUTERS ?? Uspěje mezi specialist­y?
V neděli si zkusí DK Metcalf běžet bez chráničů, helmy a také míče v ruce. Na stovce bude bojovat o olympijský sen.
FOTO REUTERS Uspěje mezi specialist­y? V neděli si zkusí DK Metcalf běžet bez chráničů, helmy a také míče v ruce. Na stovce bude bojovat o olympijský sen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia