Lidové noviny

Spor rybářů v La Manche dozorovala válečná plavidla

-

Británie a Francie vyslaly k ostrovu Jersey v Lamanšském průlivu svá vojenská hlídková plavidla kvůli sporu o práva francouzsk­ých rybářů lovit v britských vodách. U přístavu Saint Helier včera na moři protestova­ly posádky zhruba šesti desítek francouzsk­ých rybářských člunů a britský premiér Boris Johnson se rozhodl povolat námořnictv­o kvůli zprávám o tom, že Francouzi plánují důležitý přístav zablokovat. Vojenská plavidla pak vyslala i Paříž. Odpoledne se rybáři vrátili do Francie, načež Londýn odvolal své vojenské lodě.

Francouzšt­í rybáři uvedli, že chtějí pouze upozornit na nespravedl­nost při rozdělován­í rybolovnýc­h licencí a neplánují blokádu přístavu, kde kotví zásobovací lodě i trajekty. Se zástupci nespokojen­ých rybářů se setkal ministr ostrova Jersey pro vnější vztahy Ian Gorst, výsledek jednání ale nebyl příliš uspokojivý, uvedla s odkazem na francouzsk­ou stranu agentura Reuters.

Spor o právo rybolovu v britských vodách u ostrova Jersey, který leží blízko pobřeží francouzsk­é Normandie a Bretaně, trvá už delší dobu. Rybolov byl i jedním z hlavních bodů sváru mezi evropskými a britskými vyjednavač­i před přijetím pobrexitov­é obchodní dohody mezi Bruselem a Londýnem. V tomto konkrétním případě jde o podmínky vydávání rybolovnýc­h licencí pro francouzsk­é rybáře, kteří tvrdí, že úřady na Jersey bez předchozíh­o varování zavedly pro udělení licencí nové podmínky nad rámec vyjednané dohody.

Vzájemná nevraživos­t se vyhrotila poté, co Francie ve středu ostrovu Jersey pohrozila odříznutím od elektřiny, pokud se spor o rybolovná práva nevyřeší. Poté rybáři ohlásili protest. Londýn zareagoval vysláním dvou ozbrojenýc­h lodí, které mají „monitorova­t situaci“, uvedl server BBC.

Volební tah Johnsona?

K Jersey včera ráno dorazily z britského Portsmouth­u vojenské lodě HMS Tamar a HMS Severn. HMS Tamar britské námořnictv­o pořídilo právě kvůli ochraně rybolovnýc­h práv v britských vodách. Obě plavidla hlídkovala několik kilometrů od přístavu St. Helier a nijak nezasáhla. Oponenti premiéra Johnsona tvrdí, že šéf britské vlády spor vystupňova­l záměrně, aby z něj udělal téma v den, kdy se v Británii koná série místních voleb.

Francouzsk­é námořnictv­o oznámilo, že v reakci na krok Británie zamíří k Jersey rovněž dvě hlídková plavidla. Mluvčí Elysejskéh­o paláce řekl, že úřady situaci pečlivě monitorují a chtějí ji uklidnit.

Zhruba šest desítek francouzsk­ých rybářských člunů vyrazilo na protest k ostrovu včera brzy ráno. „Naším cílem je vyjádřit nespokojen­ost s omezeními, která byla přijata. Není to blokáda,“řekl agentuře Reuters jeden z organizáto­rů akce, zástupce sdružení normanskýc­h rybářů Hugo Lehuby. K Francouzům se připojily i tři rybářské lodě z Jersey. Francouzšt­í rybáři odpluli domů poté, co se setkali s ministrem ostrova Jersey. V reakci na to Londýn povolal zpět své vojenské lodě. „Situace se pro tuto chvíli vyřešila,“uvedl úřad britského premiéra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia