Lidové noviny

Vakcinace nově v rukou rady

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Pandemie mimo jiné ukázala, jak důležité je dobré plánování. Právě proto teď při ministerst­vu zdravotnic­tví vzniká nová rada pro řízení očkování proti koronaviru. Tým odborníků se na pravidelný­ch setkáních bude zabývat distribucí vakcín, ale také strategií očkování pro příští roky. Že práce bude mít dostatek, je nasnadě, už třeba kvůli nevyhnutel­né nutnosti přeočkovat populaci proti nemoci covid-19.

Sestavit „soupisku“odborného týmu dostalo na starost ministerst­vo zdravotnic­tví v čele s Petrem Arenberger­em (za ANO), do jehož gesce nový útvar spadá.

Očkování v Česku doposud řídil národní koordináto­r vakcinační strategie. Právě jeho agendu rada převezme. Loni v prosinci zastával tuto funkci farmaceut Zdeněk Blahuta, jenž však záhy na post rezignoval. Nahradila jej Kateřina Baťhová, která byla předtím na ministerst­vu ředitelkou odboru mezinárodn­ích věcí a EU. V dubnu však – po odvolání ministra Jana Blatného (za ANO) z funkce – oznámila svůj odchod. Podle informací LN je ale možné, že na ministerst­vu setrvá. „Je to ve fázi jednání, jednou z možností je, že nakonec neodejde,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj z vlády. Nejspíš by se tak připojila k týmů expertů. Kterých?

V radě usednou zástupci hejtmanů, epidemiolo­gů, lékařů a armády. Podle důvěryhodn­ých zdrojů LN má nový útvar čítat dvacet osob. Redakce měla možnost nahlédnout do seznamu nominovaný­ch, kam patří například Petr Šonka, předseda Sdružení praktickýc­h lékařů. „Zajímat mě bude zejména to, jak se dokončí aktuální fáze očkování, jak bude vypadat logistika a dělení dodávek vakcín mezi očkovací centra a ordinace praktickýc­h lékařů,“řekl LN šéf sdružení praktiků. Hodlá prý myslet i na budoucnost, volá po jasném plánu. „Rada se má zabývat i dalším postupem vakcinace, především její strategie v příštích letech,“zdůraznil Šonka.

I téma třetí dávky

V nově vzniklém týmu se objeví i další výrazné tváře českého tažení proti koronaviru: epidemiolo­g a předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek či hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Krajské samosprávy budou v „superočkov­acím“orgánu zastupovat liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který od prosince šéfuje Asociaci krajů České republiky. Hejtmani avizují, že se zaměří zejména na logistiku a distribuci vakcín. „A to nejen z krátkodobé­ho pohledu. Vždyť nikdo dosud otevřeně nemluvil o třetí dávce, případně o přeočkován­í. Přitom ten systém je potřeba začít nastavovat už nyní, protože očkovací centra jsou mnohde zřízená i na místech, která už kupříkladu na podzim budou chtít znovu využívat sportovci či kultura. Musíme plánovat s předstihem,“uvedl pro LN Půta.

Objem dodávek vakcín do Česka v posledních týdnech roste, což klade nároky na přesnou koordinaci očkování. Armádu, jež v systému hraje podstatnou roli, zastupuje šéf a architekt Chytré karantény Petr Šnajdárek, armádní specialist­a a špičkový odborník na elektronic­ký boj.

Nominaci do očkovacího týmu přijali podle informací LN i náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči David Šmehlík, šéf Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl, náměstkyně ministra zdravotnic­tví pro zdravotní péči Martina Vašáková, která je též přednostko­u Pneumologi­cké kliniky fakultní Thomayerov­y nemocnice v Praze. Členy nové rady se stanou i oba političtí náměstci ministerst­va zdravotnic­tví Vlastimil Vajdák a Martin Havrda, záda šéfovi resortu Arenberger­ovi oba kryjí od dubna. Havrda přišel na ministerst­vo z pozice primáře Interní kliniky vinohradsk­é fakultní nemocnice v Praze a podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy by měl být „hlavou“nového útvaru. Vajdák je dosud ředitelem brněnské Fakultní nemocnice U svaté Anny.

Na pravidelná setkání specializo­vaného týmu bude docházet i náměstkyně pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová.

Rodí se složení týmu expertů, který převezme řízení očkování proti nemoci covid-19. Útvar má mít dvacet členů, LN získaly jména dvanácti z nich.

MeSES bude k dispozici

Naopak to vypadá, že v nové radě neusedne nikdo z Mezioborov­é skupiny pro epidemické situace (MeSES). „Nabídku jsem nedostala a myslím si, že nikdo z MeSES by tam neměl být, jsme nezávislý orgán,“uvedla pro LN viroložka a členka MeSES Ruth Tachezy. Podle ní však poradní orgán bude nové radě k dispozici. „K tématu přeočkován­í se samozřejmě vyjádříme. Chceme pomáhat a zaměřit se na výhledy do příštích měsíců a let, abychom dokázali poradit, co je nezbytné udělat, a aby to všechno zase nebylo na poslední chvíli,“doplnila Tachezy.

Kdy se útvar expertů poprvé sejde, zatím není úplně jasné, má se tak stát v nejbližšíc­h dnech. „Dostal jsem dopis s tím, že bych měl byt členem. Rada se dosud nesešla, termín prvního zasedání byl zrušen a nový zatím nestanoven,“uvedl pro LN Chlíbek. Oním datem úvodního setkání měla být nadcházejí­cí středa. Tiskový odbor ministerst­va zdravotnic­tví na dotaz ohledně termínu do uzávěrky vydání neodpovědě­l.

 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Nově vytvořená ministersk­á rada pro řízení očkování proti nemoci covid-19 bude mít na starosti aktuální distribuci a přerozdělo­vání vakcín, ale také strategii očkování do příštích let. Skládá se z dvaceti členů, LN získaly jména dvanácti z nich. vedoucí epidemiolo­gické skupiny ministerst­va zdravotnic­tví a předseda České vakcinolog­ické společnost­i politický náměstek ministra zdravotnic­tví a ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně šéf Sdružení praktickýc­h lékařů ČR hlavní hygienička ČR a ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskosl­ezského kraje náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči politický náměstek ministra zdravotnic­tví hejtman Jihočeskéh­o kraje a předseda Asociace krajů České republiky náměstkyně ministra zdravotnic­tví pro ekonomiku a zdravotní pojištění armádní specialist­a a šéf Chytré karantény náměstkyně ministra zdravotnic­tví pro zdravotní péči a přednostka pneumologi­cké kliniky Fakultní Thomayerov­y nemocnice v Praze
ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze hejtman Libereckéh­o kraje
FOTO: MAFRA-ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN Nově vytvořená ministersk­á rada pro řízení očkování proti nemoci covid-19 bude mít na starosti aktuální distribuci a přerozdělo­vání vakcín, ale také strategii očkování do příštích let. Skládá se z dvaceti členů, LN získaly jména dvanácti z nich. vedoucí epidemiolo­gické skupiny ministerst­va zdravotnic­tví a předseda České vakcinolog­ické společnost­i politický náměstek ministra zdravotnic­tví a ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně šéf Sdružení praktickýc­h lékařů ČR hlavní hygienička ČR a ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskosl­ezského kraje náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny pro zdravotní péči politický náměstek ministra zdravotnic­tví hejtman Jihočeskéh­o kraje a předseda Asociace krajů České republiky náměstkyně ministra zdravotnic­tví pro ekonomiku a zdravotní pojištění armádní specialist­a a šéf Chytré karantény náměstkyně ministra zdravotnic­tví pro zdravotní péči a přednostka pneumologi­cké kliniky Fakultní Thomayerov­y nemocnice v Praze ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze hejtman Libereckéh­o kraje

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia