Lidové noviny

Propad ANO pokračuje, skončilo by za koalicemi

-

Ve volbách do sněmovny by nyní obě koalice předstihly hnutí ANO. Piráti a STAN by získali 27 procent, koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 by měla 21,5, ANO je na třetím místě s 21 procenty. Do sněmovny by se dostalo ještě hnutí SPD a také komunisté. ČSSD by skončila pod hranicí pěti procent. Zjistil to průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Autoři průzkumu upozornili, že u velkých stran může být statistick­á chyba až tři procentní body.

Čtvrtá SPD by nyní měla 12 procent, komunisté by s pěti procenty byli na hraně proniknutí do dolní komory. Sociální demokraté by získali v průzkumu čtyři procenta, koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromník­ů 3,5 procenta a Přísaha – občanské hnutí Roberta Šlachty 2,5 procenta.

ANO, které si donedávna udržovalo v průzkumech vedoucí postavení, si oproti předchozím­u modelu zveřejněné­mu před měsícem pohoršilo o 2,5 procentníh­o bodu, už tehdy bylo za koalicí Pirátů a STAN. Dle analýzy za tím může být i nesouhlas s personální­mi změnami ve vládě. S odvoláním ministra zdravotnic­tví Jana Blatného (za ANO) nesouhlasi­lo 67 procent lidí. „Proti odvolání jsou především voliči opozičních stran, ale i dvě třetiny voličů ANO a KSČM a tři čtvrtiny voličů ČSSD,“uvedl analytik Kantaru Ondřej Ryboň. S odvoláním ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) nesouhlasí zhruba tři pětiny lidí, proti je 58 procent voličů ČSSD. Z dlouhodobé­ho hlediska se dle analytika přesouvají voliči ANO především k SPD, komunistům a k Přísaze.

Jiné průzkumy, jiné pořadí Pokud by strany kandidoval­y samostatně, pak by vyhrálo ANO s 20 procenty, Piráti by měli 19 procent, ODS 11,5 procenta, Starostové a SPD shodně 11 procent, TOP 09 by získala 6,5 procenta, komunisté 5 procent a mimo sněmovnu by zůstali se ziskem 3,5 procenta lidovci.

Volební výhru přisoudily koalici Pirátů a STAN v dubnu také průzkumy agentur Median a Ipsos, oproti modelu agentury Kantar však druhá příčka v jejich šetření připadla ANO a třetí koalici Spolu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia