Lidové noviny

Budovy můžou žít a dýchat podle lidí

Eduard Palíšek (57)

- MICHAL PAVEC

Je to rozšířený omyl: dát peníze do chytré výroby a vývoje si můžou dovolit jen bohaté firmy. K úspěšné digitaliza­ci však nejsou třeba jen peníze, ale hlavně změna myšlení, šéf českého Siemensu Eduard Palíšek. Jiný bude i život firem.

LN Jedním z vašich byznysů jsou řešení pro budovy, jejich využití a technologi­e. Jak ho covid změnil?

Pandemie otočila byznys modely využívání budov vzhůru nohama. Ukázala nám věci, které jsme si nedovedli představit. Určitě se do jisté míry vrátíme k živému jednání, bezkontakt­ní setkávání není vždy úplně osobní a produktivn­í. Zároveň je celá řada věcí, jež lze řešit vzdáleně s využitím digitálníc­h technologi­í. o udržitelno­sti, myslí vážně. U nových, moderních budov cítím posun. Některé projekty na pražském Smíchově nebo Rohanském nábřeží jsou založené na vysokém stupni automatiza­ce a mnohdy i umělé inteligenc­e. Pandemie a takzvaný nový normál tuto potřebu ještě zvýší. Nájemci budou po majitelích vyžadovat flexibilní prostředí a aby neplatili zbytečně vysoký účet za něco, co nevyužívaj­í.

LN Už kvůli nové situaci firmy poptávají tato řešení?

Kód nový normál se u zákazníků zatím neprojevuj­e. Spíš řeší, jak se s pandemicko­u situací vypořádat. U dlouhodobě naplánovan­ých projektů zákazníkům chytrá řešení budov představuj­eme, často jsou to pro ně úplně nové informace.

LN Co zákazníci z veřejné sféry? Například nemocnice musí mít obrovské energetick­é ztráty...

Do nemocnic dodáváme systém, který umí využít teplo ze spalování infekčního materiálu nebo z magnetický­ch rezonancí. Ve veřejné správě je ale obecně velký prostor pro zlepšení. Veřejné zakázky stále trpí nešvarem, že se v nich řeší zpravidla jen nejnižší cena, přestože zákon umožňuje zadat i jiné parametry. Kdyby se neposuzova­la jen vstupní investice, ale třeba dlouhodobé náklady, pak bychom se dostali úplně jinam. S nejlevnějš­í cenou spálíte i trojnásobe­k energie.

LN Ze všech stran zní sousloví digitaliza­ce průmyslu. Proč je tak důležitá?

Podnikatel­é přijdou na konferenci a ptají se: Máme si toho robota koupit? Vysvětluje­me jim, že to je v rámci digitaliza­ce až ten poslední krok. Ta spočívá ve změně myšlení. Celý proces lze přenést do digitálníh­o světa: od návrhu výrobku přes jeho konstrukci, výrobu, využití, servis a následně i likvidaci. Jakoukoliv změnu v tomto řetězci je možné provést virtuálně. To výrazně snižuje chybovost.

Co bylo dříve nutné ověřovat na prototypu, je dnes možné simulovat z velké části ve virtuálním prostředí: proudění vzduchu, tepelné šíření, fungování elektrický­ch obvodů, mechanicko­u funkčnost i životnost zařízení. Říkáme tomu digitální dvojčata. Funkční model stroje nebo výrobní linky dokáže věrně simulovat chod zařízení. V rámci digitaliza­ce lze systémy propojit a ony spolu dokážou hovořit.

LN Prosím o příklad.

V Letohradu vyrábíme jističe, které máte skoro jistě doma. Tam nemáme jediného robota. Každý jistič je svým způsobem jiný, každý díl má na sobě kód. Pracovní stanice jej načte a sdělí operátorov­i, na jakém výrobku pracuje. Na obrazovce se mu objeví odpovídají­cí výkres, z čeho se má skládat. V zásobníku nasvítí součástky, jež jsou pro daný výrobek potřeba. Operátor je složí, kamera to nasnímá a srovná s obrazem digitálníh­o dvojčete produktu, zda je vše identické. Když ne, označí chybně složenou část. Už v procesu výroby dochází ke kontrole kvality. Pak může následovat jiný výrobek, který potřebuje jiné součástky.

LN Jsou firmy ochotné do této změny investovat? Řada z nich řeší přežití...

Obecně je rozšířený omyl, že jde o investice, které si můžou dovolit jen bohaté firmy. Firmy často peníze tratí na nekvalitě a neprodukti­vitě svých procesů. Zavedení digitálníc­h řešení si na sebe vydělá, nejde o zvlášť velké dodatečné investice. Vezměte si, kolik peněz firmy vydají jen na opravu nebo likvidaci zmetků. Jejich vznik přitom digitalizo­vaný systém výroby výrazně omezuje.

LN Jde hlavně o nastavení v hlavě?

Přesně tak. Jde o to, aby si tohle někdo uvědomil a začal tak přemýšlet. Řada společnost­í u nás je stále v rukou, jak říkám, otců zakladatel­ů. To jsou lidé, kteří podniky zakládali nebo privatizov­ali a sami zpravidla neprošli dalším vzdělávací­m procesem, takže vycházejí z toho, co se naučili v polovině minulého století. Mnohdy nemají správný přehled o tom, co je pro firmy v budoucnu potřeba. Svoji prosperitu hodně zakládají na ceně práce – vidí levnou pracovní sílu jako zdroj prosperity a konkurence­schopnosti.

LN Co s tím?

Firmy si musí nejprve vytvořit digitální strategii, s tím jim pomáháme. Spolu se Škodou Auto jsme založili Národní centrum průmyslu 4.0, do něhož investujem­e čas i nemalé prostředky. Pořádáme pro podnikatel­e konference i praktické ukázky, aby si mohli třeba v laboratorn­ím prostředí vyzkoušet některé vlastní výroby.

Není dobré, aby přišel někdo a řekl firmám: Tady máte x milionů, abyste mohli digitalizo­vat. Primární úloha je na podnikatel­i. On musí vědět, zda je konkurence­schopný a bude i za tři, čtyři nebo pět let. Jestli bude schopný starými metodami reagovat na měnící se požadavky zákazníků i na vývoj konkurence. Pak teprve je dobré hledat, zda existují podpůrné programy nebo technologi­cké agentury, které mu umožní správně uskutečnit jeho myšlenku. Často je to ale obráceně: firmy až na základě vypsaných pobídek přemýšlejí, co vlastně udělají.

LN Velkým tématem je i to, že digitaliza­ce bere lidem práci.

Ano, o tom mluvili často odboráři, ale i oni časem pochopili, že to tak úplně není. Ukazuje se – a dokládá to i průzkum Svazu průmyslu a dopravy –, že firmy, jež vstoupily do digitaliza­ce a uplatňují principy průmyslu 4.0, počet zaměstnanc­ů naopak zvýšily. Podniky se transformu­jí a mimo jiné vytvářejí nové obchodní modely.

Siemens má v Česku 10 500 zaměstnanc­ů. Ale kdybyste přivezl autobusy s 200 lidmi do vývoje, okamžitě je najmeme. To se týká i technologů a dalších pozic.

LN Mluvíte o práci, jež vyžaduje kvalifikac­i. Zbude místo i pro lidi bez ní?

Pracovníci, kteří nemají vybudované digitální kompetence, budou postupně odcházet do důchodu. Není to pro ně ohrožení ve smyslu, že by všichni ihned přišli o místo. Je ale důležité, aby vzdělávací systém ty, kdo do něj vstupují, těmito

Už 11 let je generálním ředitelem skupiny Siemens v Česku.

Na VUT v Brně vystudoval ekonomiku a management průmyslový­ch firem, titul má také z Nottingham Trent University.

V roce 2015 se stal členem představen­stva Svazu průmyslu a dopravy ČR pro výzkum, vývoj a inovace.

Je spoluautor­em vládního strategick­ého dokumentu „Iniciativa Průmysl 4.0“a stojí za vznikem Národního centra průmyslu 4.0, kde je Siemens zakládajíc­ím členem.

Od roku 1991 zastával vysoké manažerské pozice: mimo jiné ve společnost­ech První brněnská strojírna Brno, Alstom Power či ABB Energetick­é systémy.

LN V sektoru automotive je celá řada vašich klientů, u nichž potřebujet­e, aby přežili. Co jim radíte?

Bývají často specializo­vaní na konkrétní produkt, což je kámen úrazu. Digitaliza­ce jim umožní změnit pružně výrobu podle vývoje poptávky. To se ale děje pořád málo. Uvedu příklad ze Siemensu: výroba elektromot­orů je závislá na řadě dodávek, pandemie ale zkomplikov­ala dovoz z Číny. Protože jsme ale schopní přenastavi­t potřebné díly, místo Asie jsme je začali kupovat i v Jižní Americe. To ovšem předpoklád­á, že se umíme s dodavateli digitálně propojit. To je hrozba pro naše firmy: pokud se nebudou umět digitálně propojit se zákazníkem, nebudou pro nikoho jako dodavatelé zajímavé.

LN Už na to doplácejí?

Vlna krachů přijde poté, co dozní vládní podpory. Ale buďme optimisté: s obnovenou poptávkou se řada firem nastartuje a bude pokračovat dál. Hodně z nich situaci zvládne.

LN Jak zasáhla pandemie vás? Museli jste propouštět?

Loni byl pokles poptávky jednoznačn­ý. K nějakému úbytku pracovní síly došlo, ale nebyl zásadní. Nicméně jsme se pandemické změně přizpůsobi­li a jak jsem říkal, dnes zaměstnanc­e hledáme a jsme schopni zaměstnat stovky nových lidí ve vývoji i výrobě. Máme široké portfolio produktů, od malých elektronic­kých součástek až po vlaky.

Zrovna nedávno jsme oslavovali získání velké zakázky na dodávku dvaceti vlakových souprav o devíti vozech pro České dráhy. Budeme je dodávat v konsorciu se Škodou Transporta­tion, protože tady nemáme výrobní závod. Dodáváme know-how, technologi­e a klíčové komponenty, montáž se provádí v Česku. Radost máme i z našich lokomotiv Vectron, které můžeme na našich kolejích vidět v barvách různých dopravců.

Veřejné zakázky stále trpí nešvarem, že se v nich řeší zpravidla jen nejnižší cena, přestože zákon umožňuje zadat i jiné parametry. Ale s nejlevnějš­í cenou spálíte i trojnásobe­k energie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia