Lidové noviny

EU diskutuje o budoucnost­i

Občané Evropské unie mají mít možnost dát během příštích dvanácti měsíců najevo, jakou by ji chtěli mít

- ROBERT SCHUSTER

Včera byla ve francouzsk­ém Štrasburku oficiálně odstartová­na Konference o budoucnost­i Evropy. Jedná se o jeden z prestižníc­h projektů současné předsedkyn­ě Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Cílem je dát občanům 27 členských států příležitos­t zapojit se do debaty o budoucím uspořádání a fungování Společenst­ví. Názory na smysluplno­st takovéto akce se ovšem od samého počátku rozcházejí. Jedni vidí v konferenci způsob, jak obnovit důvěru v Evropskou unii, a nešetří v souvislost­i s ní velkými slovy. To je třeba případ šéfa liberálů v Evropském parlamentu, někdejšího belgického premiéra, Guye Verhofstad­ta, jenž minulý týden prohlásil: „Pouze nebe je naším limitem.“Jiní naopak považují akci, jež má trvat příštích 12 měsíců, za zbytečnou, a to kvůli nejasnému zadání.

Konference byla symbolicky zahájena 9. května, na Den Evropy. Toho dne v roce 1950 pronesl tehdejší francouzsk­ý ministr zahraniční­ch věcí Robert Schuman projev, v němž vyzval k vytvoření Evropského společenst­ví uhlí a oceli, předchůdce dnešní EU.

Rána pro populisty

Včera to byl znovu francouzsk­ý politik, prezident Emmanuel Macron, kdo přednesl ve Štrasburku úvodní projev. Již roku 2017, těsně po nástupu do úřadu, vyzval na půdě pařížské Sorbonny k tomu, aby Unie zvýšila svou akceschopn­ost a vycházela z podnětů svých občanů.

Von der Leyenová, jež byla před dvěma lety zvolena právě za výrazné pomoci Macrona, se jeho dřívějšího nápadu zhostila, i když jde trochu jiným směrem. Zatímco Macron chce, aby Unie posílila své schopnosti v otázkách vnitřní bezpečnost­i či obchodní politiky, chtěla by se von der Leyenová zaměřit na silnější zapojení občanů do rozhodovac­ích procesů v EU. A tím vzít vítr z plachet populistům, kteří se snaží Evropskou unii oslabit. Již dříve proto formuloval­a ambici „zasáhnout tichou většinu evropské veřejnosti“.

Od 19. dubna mohou občané vyjadřovat své požadavky přes speciální internetov­é stránky. Algoritmy mají zajistit, aby nejčastěji se objevující přání nakonec byla vyslyšena. Od září pak má proběhnout napříč sedmadvací­tkou série „občanských dialogů“.

Z výsledků šetření Eurobarome­tru z října 2020, jehož se zúčastnilo 20 tisíc dotázaných ve všech členských státech, vyplynulo, že 91 procent z nich si přeje, aby unijní instituce na ně braly daleko větší ohled než dosud. Zřejmě pod vlivem pandemie například zazněl požadavek na společnou zdravotnic­kou politiku.

Evropské sny versus realita

Dá se proto očekávat, že podobné návrhy se budou opakovat i v rámci Konference o budoucnost­i EU. Již nyní se tam objevily požadavky na povinné solární panely na střechách průmyslový­ch podniků či na zavedení takzvaného nepodmíněn­ého příjmu.

Je však otázkou, co z toho všeho se nakonec může stát realitou, případně k jak hlubokým změnám by se EU odhodlala. Například změny institucí by se neobešly bez zásahů do základních smluv. Do toho se ovšem nikomu příliš nechce i proto, že by to musely posvětit všechny členské státy. Někde by se kvůli tomu musela konat referenda a riziko, že by plány narazily, by bylo značné.

Zároveň také není jasné, komu přistanou závěry konference na stole. Zda to budou europoslan­ci, nebo národní vlády, což také může rozhodnout o jejich osudu.

O zapojení širší veřejnosti do unijních reforem se Brusel pokoušel již v letech 2002 a 2003 v rámci tak zvaného Evropského konventu. Jeho členy byli zástupci vlád a parlamentů, včetně států, které chtěly přistoupit. Výsledkem byla Smlouva o ústavě pro Evropu, která však byla zamítnuta voliči ve Francii a v Nizozemsku. Nástupcem byla Lisabonská smlouva, jež vstoupila v platnost v prosinci 2009.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia