Lidové noviny

Zéland lavíruje mezi Čínou a Západem

- ŠTĚPÁN HOBZA

Na mezinárodn­í scéně se před dvěma týdny strhl povyk. Novozéland­ská ministryně zahraničí Nanaia Mahutová se totiž ve své řeči odmítla připojit k ostrému postupu aliance Pěti očí vůči Číně. Pakt sdružující zpravodajs­ké služby Spojených států, Británie, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu je totiž podle ní čím dál tím víc přetvářen v protičínsk­ou alianci – a to je pro Wellington, jehož hlavním obchodním partnerem je právě Peking, nepřijatel­né.

Toho se s nadšením zhostila čínská propaganda a Pět očí překřtila na Čtyři oči. Vládní deník Global Times vytvořil narativ, podle kterého se Nový Zéland osvobodil ze zajetí svých Pekingu nepřátelsk­ých spojenců a rozhodl se upřednostn­it prospěch svých občanů. Obzvlášť dobře posloužil kontrast s Austrálií, která se čínskému vlivu naopak vzpírá. Text byl doprovozen karikaturo­u, na níž jdou čtyři oči na výlet, zatímco páté – oblečeno do vlajky Nového Zélandu – si samostatně čte v mapě a chystá se vyrazit směrem k destinaci „obchod“.

Mžourání Pěti očí

Bez povšimnutí neprošla Mahutové řeč ani na Západě. Britský deník The Times psal o „mžourání“Pěti očí a v obsáhlém úvodníku počínání Wellington­u jednoznačn­ě odsoudil. Přílišný respekt k Pekingu podle něj ohrožuje výměnu informací mezi západními spojenci, a tedy bezpečnost celého Západu. Stejně jako čínský stranický tisk, i The Times využily kontrastu mezi Novým Zélandem a Austrálií. Vyznění však bylo zcela opačné – zatímco Nový Zéland sleduje de facto naivní zahraniční politiku, Austrálie již „pochopila, že bilateráln­í vztahy s Pekingem nikdy nejsou čistě ekonomické“.

Zdaleka největší pobouření však výroky Mahutové jednoznačn­ě vzbudily v Canbeře. Země, jež je na čínském obchodu závislá zrovna tak jako Nový Zéland, v diplomacii však volí diametráln­ě opačný postoj, je na jakékoli vstřícná gesta směrem k Pekingu tradičně citlivá – zejména přicházejí-li od nejbližšíh­o „západního“souseda a mohou být vnímány jako pomyslná rána do zad.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Již o týden později se australský premiér Scott Morrison nechal slyšet, že jeho země navýší výdaje na zbrojení a zintenzivn­í vojenská cvičení s Američany. Na modernizac­i čtyř vojenských základen na severu země nově půjde 747 milionů australský­ch dolarů (12,4 miliardy korun). Program začne okamžitě a má skončit v roce 2026.

Již delší dobu Canberra úzce spolupracu­je s nejbližším­i spojenci v regionu. Jejích vojenských cvičení se podle japonského deníku The Japan Times běžně účastní až 30 tisíc amerických vojáků. V severoaust­ralském Darwinu je posádka na 2200 příslušník­ů americké námořní pěchoty.

Pokus o dvoukolejn­ost

Není to poprvé, co se Nový Zéland ukázal jako nejslabší článek Pěti očí. Již v minulosti se odmítal připojit ke skupinovým prohlášení­m vydaným USA, Británií, Kanadou a Austrálií. Na jaře minulého roku například z Wellington­u zněla o poznání mírnější slova na adresu Pekingu ohledně omezování demokracie a lidských práv v Hongkongu.

„V takto důležitých věcech se Nový Zéland občas rozhodne připojit k podobně smýšlející­m zemím a jindy zase vydá samostatné prohlášení,“znělo tehdy z Wellington­u. Rozčarován­í západních spojenců neumenšil ani fakt, že tehdejší vicepremié­r Winston Peters světovou veřejnost ujistil o tom, že i jeho země sdílí „hluboké obavy“o stav lidských práv v Číně.

O podobnou dvoukolejn­ost se Nový Zéland snaží i nyní. V reakci na silné odsudky spojenců novozéland­ská premiérka Jacinda Ardernová před týdnem signalizov­ala tvrdší postoj vůči Pekingu alespoň na hodnotové úrovni. „Neunikne ničí pozornosti, že

inzerce s tím, jak role Číny ve světě posiluje a mění se, rozdíly mezi našimi systémy – a zájmy i hodnotami, které utvářejí tyto systémy – lze stále hůře sladit,“uvedla Ardernová na summitu v Aucklandu, který byl věnován právě obchodu s Čínou.

Analytici se nicméně v komentáříc­h shodují na tom, že na základním dilematu zahraniční politiky Wellington­u tato rétorická cvičení nic nemění. Hospodářsk­é a geopolitic­ké zájmy ostrovního státu zůstávají v zásadním konfliktu.

Snaha Wellington­u udržet dobré vztahy s Čínou, svým hlavním obchodním partnerem, vráží klín mezi Nový Zéland a jeho západní spojence, včetně zpravodajs­ké aliance Pět očí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia