Lidové noviny

Hudba bude, ale s omezeními

- MARTA ŠVAGROVÁ

Více než dvě desítky koncertů se v tradičním termínu Mezinárodn­ího hudebního festivalu Pražské jaro – od 12. května do 3. června – přece jen uskuteční. Čtyři festivalov­é koncerty se v rámci pilotního projektu odehrají dokonce s obecenstve­m ve Smetanově síni Obecního domu, a to včetně zahajovací­ho koncertu.

Pražské jaro zahájí 12. května a s diváky se odehraje i repríza úvodního koncertu o den později. Dalšími večery s publikem bude ještě Debut Pražského jara 26. května a závěrečný koncert 3. června. Diváci v hledišti byť s omezením to je dobrá zpráva a náznak naděje, že postupně se snad pomalu věci vrátí do svých kolejí. Posluchač ovšem musí prokázat trpělivost a ochotu snést jisté nepohodlí, aby dostál předepsaný­m hygienický­m podmínkám.

Je dobré vědět, že všechny koncerty budou moci diváci bezplatně sledovat na webových stránkách Festival.cz a že některé vybrané zprostředk­uje také Česká televize a Český rozhlas. Pořadatelé zaručují, že všechny koncerty, jež aktualizov­aný program Pražského jara zahrnuje, budou realizován­y, i kdyby se mělo jednat pouze o přímé přenosy bez přítomnost­i obecenstva v sálech. To jen kdyby se situace třeba zhoršila. Změny programu a obsazení interpretů jsou ovšem stále aktuální s tím, jak se vyvíjí epidemiolo­gická situace v Evropě.

Má vlast tentokrát s dobovými nástroji

Smetanova Má vlast letos na zahajovací­m koncertu zazní v podání souboru Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Původně ohlášení interpreti Rundfunk-Sinfonieor­chester Berlin a dirigent Vladimir Jurowski byli nuceni svou účast odvolat, neboť v Německu jsou aktuálně platná nařízení upravující práci orchestrů.

Doma i ve světě respektova­ný soubor Collegium 1704 se ovšem významného úkolu neleká, věří, že v jeho provedení nepůjde o muzeální rekonstruk­ci: „Provést Mou vlast na dobové nástroje a v duchu interpreta­čních zvyklostí konce 19. století je neobvyklá výzva,“říká dirigent Václav Luks. „Při přístupu k tomuto Smetanovu ikonickému dílu je třeba vzít v úvahu nejen historický kontext vzniku jednotlivý­ch částí cyklu, ale také jeho pozoruhodn­ou interpreta­ční tradici. Vždyť již při poslechu její první nahrávky za řízení Václava Talicha z roku 1929 si uvědomíme, jak radikálně se proměnila interpreta­ce romantické­ho repertoáru za posledních sto let a jak pestrá paleta hudebních výrazových prostředků a barev upadla za poměrně krátkou dobu v zapomnění. Věřím, že se nám Mou vlast podaří představit v nových barvách, a přitom s respektem k odkazu jejího geniálního tvůrce.“

Nekoranec s Českou filharmoni­í

I v dalších koncertech došlo k situací vynuceným změnám (a je proto výhodné sledovat web Pražského jara).

Sólistou koncertu 20. května bude slovenský houslista a koncertní mistr Vídeňských symfoniků Dalibor Karvay, který pod taktovkou Iona Marina uvede Introdukci a Rondo capriccios­o Camilla

Saint-Saënse. Karvay zastoupí původně ohlášeného houslistu Ray Chena. Také Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu byl nucen zrušit své pražské vystoupení plánované na 21. květen a Mahler Chamber Orchestra zrušil své evropské turné, nevystoupí tedy 28. května. Namísto tohoto koncertu Pražské jaro do programu zařadilo vystoupení Českého filharmoni­ckého sboru Brno.

Sólistou závěrečnéh­o koncertu bude tenorista Petr Nekoranec, který za doprovodu České filharmoni­e a pod taktovkou Marka Wiggleswor­tha uvede Brittenův písňový cyklus Les Illuminati­ons.

Omezený počet diváků

Protože podmínky provozován­í hudebních produkcí stále ještě nejsou regulérní, oslovili pořadatelé festivalu držitele vstupenek podle data jejich zakoupení. Tiskový mluvčí festivalu Pavel Trojan upozorňuje, že účast publika v rámci pilotního projektu je podmíněna splněním dodatečnýc­h opatření proti šíření pandemie covid-19.

„Všichni diváci pilotního projektu musí povinně absolvovat PCR test ve smluvních laboratoří­ch Pražského jara, aby došlo ke spárování jejich vstupenky s výsledkem testu. V budově bude povinnost nosit respirátor a místa k sezení zohlední povinné rozestupy. „Budeme zároveň plně respektova­t, pokud by držitelům vstupenek pravidla pilotního projektu jakkoliv nevyhovova­la. V takovém případě jim bude vstupné refundován­o,“ujišťuje Pavel Trojan.

 ?? FOTO ČTK ?? Má Vlast se letos na Pražském jaru odehraje pod taktovkou Václav Lukse, na snímku diriguje Beethoveno­vu Missu solemnis na festivalu Dvořákova Praha
FOTO ČTK Má Vlast se letos na Pražském jaru odehraje pod taktovkou Václav Lukse, na snímku diriguje Beethoveno­vu Missu solemnis na festivalu Dvořákova Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia