Lidové noviny

Portrét Číny, jaká mohla být

-

a devadesátý­ch let, kterou Xiao Quan zabíral, byla úplně jiná atmosféra. Lidé na fotkách se smějí, jejich těla jsou v pohybu, plná života, očekávání, naděje. Je v nich elán, kreativita. Možná proto, že dlouhá řada těch, které fotograf nasnímal, jsou umělci: muzikanti, divadelníc­i, výtvarníci. A také proto, že byl jedním z nich: že je dobře znal a oni znali jeho. Pozvali ho k sobě, pustili si jeho kameru k tělu, distanc mezi tím, kdo fotí, a objektem v hledáčku byla minimální, nulová.

Podobně důvěrný vztah známe v české fotografii třeba z díla Karla Cudlína nebo Bohdana Holomíčka. Xiao Quan má blíž k tomu druhému. Cudlín je ve své vrcholné reportérsk­é práci svrchovaně umělecký, divadelní až metafyzick­ý; Holomíček je ryzí dokumentar­ista, živel, který kudy chodí, tudy fotí, síla chvíle je u něj víc než výsledný estetický dojem. Cudlín je duchovní, Holomíček zemitý. Čínský fotograf to má stejně. Divák nevnímá na jeho fotkách tolik detail, kulisy, kompozici, světlo a stín, ale celkový náboj, atmosféru, vitální sílu, chuť něco udělat, stvořit. A nemusí to být rovnou krásný nový svět. Xiao Quan je odstředivý, Kafkův Zámek dostředivý. Fotograf sděluje přímo, Kafka v hluboké, vrstevnaté symbolice.

Ale abychom Xiao Quanovi nekřivdili. Některé jeho záběry, hlavně ty pořízené v exteriérec­h, ať v kulisách dynamickéh­o města, nebo statické, věčné a nekonečné krajiny, mají potenciál málem magický, přeludný, surreálný. Třeba krásná žena v bílém, tančící na kraji velké čínské zdi, která jí ubíhá za zády do nekonečna. Nebo jiná žena, znaveně sedící, a vedle ní v analogické pozici opřená židle. Anebo žena do třetice: tvář z profilu, za ní záda ujíždějící­ch cyklistů, těsně před ní v nějakém škopku tři klimbající nemluvňata.

Zdá se jim na tom snímku, datovaném 1992, o tom, co bylo, nebo o tom, co bude? Také čínský fotograf má ve svém repertoáru několik fotografií-příběhů, vizuálních sdělení, v nichž se dá listovat a číst jako v tom nejlepším filozofick­ém románu.

Kormidelní­k mezi symboly Rychle sdělný dokument ale vítězí. Xiao Quan maluje v černobílé především obrázek své generace, které bylo v devětaosmd­esátém kolem třiceti. Reformy, které odstartova­ly na sklonku sedmdesátý­ch let přerod Číny ze zaostalé, neurotické provincie v globální, častokrát přehnaně suverénní velmoc, brali jako šanci i pro obrodu ducha.

V kulisách těch fotek je daleko víc individuál­ní život než kolektivní ideologie; do záběrů jen výjimečně skočí nějaká ta hvězda, policejní uniforma nebo rovnou portrét „velkého kormidelní­ka“, jehož psychopato­logické tahy rozdrtily desítky milionů životů. V těch fotografií­ch je svoboda, nezávislos­t, skoro se chce napsat volnost, rovnost, bratrství.

Člověk je tu především za sebe: mluví, diskutuje, tříbí si názory, má smysl pro humor; jeho profil je autonomní, svrchovaný, nesrovnate­lný s deformovan­ou, odevzdanou a zároveň drze samolibou tváří, kterou servíruje Čína dnes.

Fotografie Xiao Quana jsou vlastně humanistic­kým dokumentem v nejlepším slova smyslu. Ukazují člověka jako jedinečnou bytost, jako individual­itu, která disponuje svobodnou vůlí, kreativito­u, kritickým myšlením. Hodnotami, které totalitním systémům, založeným na zestátnění, brutální kolektiviz­aci mentální kapacity člověka, rozhodně nejdou pod nos.

Je to výstava sen. Sen o možném setkání východu se západem, minulého s přítomným, a hlavně s budoucím. Sen, který se ale nikdy nestal skutečnost­í. Takže je v těch fotkách dneska i jistá melancholi­e, romantismu­s, vznáší se nad nimi v oblacích marnost, absurdita té věčné sisyfovské dřiny. Nepřipomín­ají nám nakonec ty snímky poněkud i naši, českou zkušenost posledních dekád?

Xiao Quan: Naše generace. Portréty K.,

Dům fotografie, Revoluční 5, Praha 1 Kurátor Lü Peng Do 30. května 2021.

 ?? FOTO XIAO QUAN ?? Yang Liping na náměstí Nebeského klidu, Peking 1992
FOTO XIAO QUAN Yang Liping na náměstí Nebeského klidu, Peking 1992

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia