Lidové noviny

Do Prčice s novým normálem

Tradiční pochod letos nachystá společensk­ý test

- Zbyněk Petráček

Turistický pochod Praha–Prčice je součástí české identity. Podobně jako záliba v houbaření, trampingu, chataření či chalupařen­í. To, co je jinde na Západě výsadou bohatších (vlastnictv­í chalup či chat) či skalních fandů (dlouhé turistické pochody), patří u nás k široce sdílené tradici bez ohledu na společensk­é, majetkové, věkové, názorové či vzdělanost­ní vrstvy.

Jinými slovy, pochod Praha–Prčice nepatří ani tak do kategorie sportovníc­h či klubových uzavřených akcí, ale mezi společensk­é události. Když už srovnávat, nabízí se to, čím je pro Skandinávc­e Vasův běh na lyžích. Tam i na trasách do Prčice (ač skoro každý říká do Prčic) potkáte lidi od plebejců až po elity. Je známo, že do Prčice vyrážel i Václav Klaus, a to i jako prezident. Úhrnem: ten pochod má blíže k sociální síti než ke sportovní akci, jeho smyslem je spíše společensk­ý kontakt než lámání rekordů – a v tom je při epidemii i jeho smůla.

Ten pochod je protiklade­m prymulovsk­ého hesla „kde není kontakt, není přenos“. Účastník, který by se stranil kontaktu, by byl spíše za podivína než za vzor. Co s tím? Loni pořadatelé celý pochod odtroubili. Letos – na počátku rozvolnění karantény – pochod chystají ve verzi signalizuj­ící to, čemu se říká „nový normál“. Tedy podle pravidel, jež budou do značné míry platit i po odeznění epidemie. Jinými slovy: podle pravidel, která do jisté míry přetrvají i v normálu, ale už to nebude normál, na jaký jsme byli zvyklí do února 2020. Autoritati­vně to sděluje webová stránka pochodu https://praha-prcice.cz: „K účasti na pochodu bude nutný ‚chytrý‘ telefon s wi-fi a GPS, v lepším případě i cca 1 MB dat.“

Kdyby šlo o pravidla vstupu na letiště, překročení hranic či vpuštění na hromadnou akci typu vědecké konference, nikdo by nebyl překvapen. Šlo by o pravidla světa, v němž zdomácněla generace vzdělaných a globalizov­aných hipsterů, úspěšných třicátníků, jež jinak než chytrým telefonem už skoro nekomuniku­je. Ale pochod Praha–Prčice je společensk­á akce napříč sociálními i věkovými vrstvami. Ti starší ještě pamatují spontaneit­u pochodu v době, kdy bolševik řídil skoro vše.

Až teď, při 55. ročníku, mají před sebou bariéru v podobě technologi­í IT, což budí otázky: je ta bariéra překonatel­ná pro všechny účastníky stejně? Těžko předem tvrdit, že ano, respektive ne. Lze ale uvažovat, že to bude zajímavý sociologic­ký test, který zahrne široké vrstvy včetně těch spodnějšíc­h. Bude to test fungování a přijatelno­sti nového normálu ve společensk­y velmi širokém měřítku.

Autor glosy si zde dovolí osobní zážitek. Před lety jsem seděl v hospodě v Režném Újezdu, na stole běžný mobilní telefon a plánek naučné stezky Boreč vytištěný z webu. Dorazila parta turistek, jakým se někdy říká „čiperné důchodkyně“, a když hledaly místo, jedna pohlédla na mě a zeptala se: „Vy jste značkař?“Řekla to tónem, jakým by stážista na americké univerzitě oslovil vědce v plášti: „Vy jste laureát Nobelovy ceny?“

Tím není řečeno, že dnes se senioři pohybují mimo svět IT. Nebo že se má vše otevřít naráz a bez kontroly. Je tím řečeno, že na nový normál a jeho technologi­cké bariéry nelze nahlížet jen očima hipsterů, kteří v něm žijí už teď.

Až teď, při 55. ročníku pochodu, mají lidé před sebou bariéru v podobě technologi­í IT. Lze uvažovat, že to bude zajímavý sociologic­ký test. Bude to test fungování a přijatelno­sti nového normálu ve společensk­y velmi širokém měřítku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia