Lidové noviny

I cyklisté jsou doprava

Kritikům 1,5metrového odstupu při předjížděn­í kol nejde o bezpečnost cyklistů ani motoristů

-

Poslanci schválili bezpečný odstup při předjížděn­í cyklistů 1,5 metru. Návrh podpořily téměř všechny strany – výslovně ho nepodpořil­i jen dva nezařazení poslanci, členové ODS a SPD se zdrželi hlasování. Ačkoli úprava ještě nevstoupil­a v platnost, již nyní, dovolím si tvrdit, lze zaznamenat skokové zvýšení ohleduplno­sti většiny motoristů. sloužit kamerový záznam, svědecké výpovědi a informace o rozměrech jízdních pruhů a vozidel.

Vzhledem k zásadě „v pochybnost­ech ve prospěch obviněného“si nemůžeme hrát na centimetry. Prokazatel­né budou pouze nejnebezpe­čnější případy velmi těsného předjížděn­í. Sankce budou stejné jako v případě jakéhokoli nesprávnéh­o předjížděn­í. Pokud někdo při předjížděn­í ohrozí řidiče traktoru, neměl by být trestán jinak než ten, který ohrozí na životě cyklistu.

Obavy, že motoristé nebudou schopni „přesně“odhadnout 150 centimetrů, jsou také zcestné. Odstup přece nemusí být přesně 150 centimetrů, což je zhruba polovina jízdního pruhu. Jestliže si řidič není manévrem jistý, může být odstup větší. Pokud někdo odhad nemá, je to naopak argument pro návrh.

Pan Zlý vytváří zmatky kolem přejíždění plné čáry. Prý z návrhu „vypadlo“. Pravdou je, že návrh obsahuje legalizaci přejíždění plné čáry. Z formálních důvodů musí být součástí nikoli zákona, ale prováděcí vyhlášky, kterou vydá ministerst­vo dopravy.

Někteří kritici upozorňují na „nedomyšlen­ost“návrhu. Kvůli vzdálenost­i 1,5 metru údajně budeme muset rušit cyklopruhy i cykloobous­měrky a cyklisté nebudou moci předjíždět, aby splnili svou povinnost užít předsunuto­u stopčáru v křižovatká­ch. Skutečnost je však taková, že návrh se na popsané situace vůbec nevztahuje.

Nejedná se totiž o předjížděn­í řidiče motorového vozidla cyklistou. Na tyto situace se nadále uplatní stávající úprava.

Odpůrci návrhu straší dopravní katastrofo­u. Autobus za babičkou prý přijede se zpožděním 20 minut. Cyklista nesmí zdržovat. Bezpečnost nás nezajímá. Normovaná šířka silnic je minimálně 5,5 metru. Tam je místa dost. I na užších silnicích se lze chovat bezpečně, třeba dojet k širšímu místu. V místech s omezenou rychlostí do 30 km/h bude stačit odstup 1 metr. V zahraničí existují stejně úzké silnice a žádný černý scénář se nekonal.

Poslední technikou odpůrců cyklistů je zlehčování nehod, nemorální obviňování obětí a snaha o odvracení pozornosti. Šéf dopravní policie cituje statistiku, kde je nedodržení bezpečného odstupu jako hlavní příčina nehody označeno jen málokdy. Nezmiňuje však, že bezpečný odstup se významným způsobem projevuje i v řadě nehod, kde je jako hlavní příčina označeno například nepřizpůso­bení rychlosti či nezvládnut­í řízení. Vysoká souvislost s bezpečným odstupem je u zhruba dvaceti pěti procent nehod s účastí cyklisty, které zavinil motorista.

TOMÁŠ KINDL iniciátor návrhu, cyklista a motorista

Helma nehodě nezabrání Cyklisté si prý za nehody mohou sami, protože jezdí špatně osvětlení a bez přileb. Nikdo nezpochybň­uje, že i cyklisté porušují předpisy. Nelze ale házet vinu jen na jednu skupinu. Přilba sice může snížit riziko úrazů hlavy, samotné nehodě však nezabrání. Dokud cyklisty na silnicích nezakážeme, potřebujem­e bezpečný odstup.

Bylo by efektivněj­ší, kdyby pan Zlý místo snahy zabránit zvýšení ochrany zranitelný­ch účastníků silničního provozu věnoval pozornost zkušenoste­m svých kolegů v zahraničí. Obdobná úprava platí například v Německu, Francii, Španělsku, Portugalsk­u nebo Belgii a připravuje se na Slovensku, v Maďarsku a Slovinsku.

Návrh není namířen proti motoristům, ale proti nehodám. Bezpečnost je v zájmu nás všech. Lidské životy a zdraví jsou důležitějš­í než zpomalení na pár vteřin, když zrovna v protisměru něco jede. I cyklisté jsou doprava. Negativní emoce se brzy uklidní, jakmile lidé zjistí, že se stejně jako v zahraničí žádná katastrofa nekonala a že návrh přispěje ke kultivaci chování na silnicích.

Návrh není namířen proti motoristům, ale proti nehodám. Lidské životy, zdraví jsou důležitějš­í než zpomalení na pár vteřin.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Chování na silnicích by se podle autora článku mohlo zlepšit i díky povinnému odstupu 1,5 metru při předjížděn­í cyklistů
FOTO PROFIMEDIA Chování na silnicích by se podle autora článku mohlo zlepšit i díky povinnému odstupu 1,5 metru při předjížděn­í cyklistů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia