Lidové noviny

Nejen očkování, EU chce léky proti covidu

- STELLA KYRIAKIDES­OVÁ eurokomisa­řka pro zdravotnic­tví

Tempo očkování v celé EU zrychluje a počty očkovaných každý den rostou. Dodávky bezpečných a účinných očkovacích látek pro členské státy dosáhly v minulém týdnu rekordního množství – více než 34 milionů dávek. Více než 30 % dospělé populace EU již obdrželo první očkovací dávku. A vzhledem k soustavném­u zvyšování výrobních kapacit i tempa očkování se můžeme do budoucna dívat s větším optimismem a nadějí. Jsme na dobré cestě k tomu, aby v červenci bylo v EU naočkováno 70 % dospělé populace.

Ambiciózní plán

Ač vývoj a zavádění bezpečných a účinných očkovacích látek stojí v popředí naší reakce na onemocnění covid-19, nemohou být naší jedinou obrannou linií. Vakcinace sice přinese zásadní změnu v kontextu záchrany lidských životů, ale tento virus s námi zůstane a nakažené osoby budou potřebovat léčbu, ať už v nemocnicíc­h, nebo doma. Přibývá nových variant i počtu pacientů se závažnými a dlouhodobý­mi následky, kteří někdy vyžadují péči po dlouhé týdny až měsíce po nákaze.

Vedle očkování tedy musíme vyvinout veškeré úsilí, abychom lidi před covidem-19 chránili a uměli je lépe léčit a vyléčit. Léčivé přípravky zde hrají klíčovou úlohu. Pomáhají bojovat s virem a snižují tlak na zdravotnic­ké systémy.

Proto nyní spojujeme síly a zahajujeme novou strategii EU pro léčivé přípravky proti covidu-19. Chceme urychlit jejich vývoj, výrobu a dodávky. Výzkumné

úsilí pokračuje a v EU i po celém světě fungují desítky projektů, zatím však je v EU schválen k léčbě covidu-19 jediný léčivý přípravek. Cílem strategie je zajistit, abychom do října vyvinuli tři nové účinné přípravky, jež dokážou změnit průběh onemocnění covid-19, a vydali pro ně povolení.

Je to záměr ambiciózní, ale proveditel­ný. Uplynulý rok ukázal, že jediným způsobem, jak dosáhnout skutečných výsledků, je spolupráce celé EU – od výzkumu a vývoje přes výrobu, schvalován­í a zavádění léčivých přípravků až po jejich konečné použití.

Jako první krok zajistíme podporu výzkumu a vývoje nejslibněj­ších léčivých přípravků. Uvolníme investice z rozpočtu EU pro flexibilní výrobní kapacity, aby schválené léčivé přípravky proti onemocnění covid-19 byly produkován­y v dostatečné­m množství. Dalším krokem bude identifika­ce pěti nejslibněj­ších kandidátní­ch léčivých přípravků, které mohou pomoci léčit covid-19 i ve zmutovanýc­h formách. Souběžně musíme zajistit, aby k přípravkům měly členské státy co nejrychlej­i přístup. Jsme připraveni podpořit členské státy v nákupu nejméně tří nově schválenýc­h léčivých přípravků do konce roku 2021.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia