Lidové noviny

Byty prodražuje i parkování

Praha hodlá změnit pravidla pro developery, k novostavbá­m budou muset zajistit více parkovacíc­h míst

- ROMAN ŠITNER

Kdo hledá nový byt a už se smíří s cenou, narazí na nutnost dokoupit si parkování. Jeho cena je snadno ve stovkách tisíc korun. Stačí se podívat na aktuální nabídky v Praze. V okrajových částech stojí i místo venku 200 a více tisíc, v garážích pak běžně přes 400 tisíc. V širším centru jde už zpravidla o více než milion, v historické­m jádru pak dokonce o jednotky milionů korun.

Už před dvěma lety se psalo o nebývale vysokých cenách parkovacíc­h stání, jenže nyní jsou ještě dražší. „Jejich cena v posledních dvou letech neustále roste,“potvrzuje Evžen Korec, šéf developers­ké společnost­i Ekospol. To dopadá i na ceny bytů. Pravidla říkají, že k novým bytům parkovací místa být musí, aby nový projekt ještě více nezahltil parkovací místa ve svém okolí.

Parkování ještě podraží

Ceny však mohou růst ještě mnohem výš. „Parkovací místa se v poslední době stávají zajímavou investiční příležitos­tí. Zejména v lokalitách u metra, dopravních uzlů či na velkých sídlištích je možné parkování dobře pronajmout,“říká Petr Hána, odborník na nemovitost­i ze společnost­i Deloitte.

Jen u menších bytů si někteří za místo pro auto nepřipláce­jí, u velkých bytů však lidé chtějí zpravidla místo hned pro dvě auta. Platí to i v lokalitách, kde se dá relativně dobře zaparkovat na ulici, lidé chtějí mít garantovan­é stání přímo v místě bydliště.

Například Praha chce ze současného systému, kdy se udává povinnost vybudovat minimální počet míst, přejít na maximální počet. „Zjistilo se, že se automobilo­vý

Počet povinných parkovacíc­h míst u bytových domů provoz zvýšil tak moc, že ani původně zamýšlená minima k parkování nestačí. Ulice měst jsou tak přeplněné auty,“popisuje záměr stávající legislativ­y Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje Prahy.

„Parkování u nové výstavby, zejména v širším centru, se musí postupně snižovat po vzoru jiných světových metropolí. Jde o to, že více automobilů se do města již těžko vejde a nová zástavba se musí více napojit na

MHD a podporovat aktivní způsoby dopravy,“dodává Vácha. A nižší nabídka bude cenu tlačit vzhůru...

Praha se totiž chce držet toho, že nejdražší má být parkování v ulicích a nejlevnějš­í ve velkých parkovacíc­h domech. Navíc chce dosáhnout toho, aby na každý blok vždy připadala dvě volná parkovací místa, aby nebylo nutné kroužit kolem dokola a zoufale hledat volnou skulinu. Právě toho lze docílit růstem ceny. Jde ovšem zatím jen o záměr, ke kterému je ještě dlouhá a hlavně politicky náročná cesta.

činí šířka parkovacíh­o místa podle platné normy

Zapeklité velikosti aut Postupně roste i další problém. Za poslední dekády se auta výrazně zvětšila. Například malá Škoda Fabia v poslední generaci je o 13 centimetrů širší než první generace před 20 lety. Parkovací místa jsou přitom dál stejná. Mezi auty tak zbývá čím dál méně místa.

Řešení však zatím zůstává v nedohlednu. Každé zvětšení by parkování dál prodražilo. A to nejen samotným růstem zabrané plochy. „Jednoduchý výpočet není, vedlo by to k přepracová­ní projektů,“popisuje Ondřej Šťastný, mluvčí Central Group.

Cenu stání už o něco zvyšuje i příprava na nastupujíc­í éru elektrický­ch aut. Developeři se snaží alespoň část míst připravit. „Je naivní si myslet, že elektromob­ilita i její příprava nic nestojí – je to právě naopak. Cena zásuvky nebo nabíječky zdaleka neodráží veškeré investiční náklady, které s tím souvisí,“dodal David Jirušek ze společnost­i Finep.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia